“No tenen cultura”: continua la campanya destructiva del PP i Vox, ara a la cavalcada dels Reis d’Orient de València

  • Van eliminar els personatges del Nadal valencià amb l'excusa que no eren bíblics, però n'han inclòs de Disney

VilaWeb
Laura Escartí
01.01.2024 - 21:40
Actualització: 02.01.2024 - 16:37

La cavalcada dels Reis d’Orient que organitza l’Ajuntament de València ha estat un altre dels punts més criticats de la gestió del PP i Vox aquestes darreres setmanes. Van eliminar el Sr. Carbó, el Patge Miquel i la Missatgera Caterina, uns simpàtics personatges del Nadal valencià que havien acompanyat els Reis d’Orient aquests darrers anys. La regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, de Vox, ho va justificar amb el pretext que no eren bíblics i que volien centrar la desfilada en escenes del Nou Testament. La sorpresa va arribar quan es va saber que hi hauria personatges de Disney.

“La Missatgera Caterina i el Sr. Carbó no eixiran a la cavalcada de Reis del PP-Vox ‘per no ser personatges bíblics’. La Bella i la Bèstia, Aladdin i Malèfica sí que hi participaran. De quin evangeli els trau, Català? Censura i cinisme”, va criticar a Twitter Pere Fuset, l’anterior regidor de Cultura Festiva, de Compromís. El regidor també va ironitzar sobre la censura a la figura del Patge Miquel i va compartir un vídeo de l’entranyable patge.

Així, continua la campanya de la dreta i l’extrema dreta per a tombar tot allò que havia fet l’anterior govern i imposar la seua manera de fer. “Són gent que no té criteri, es basen en la més pura de les ignoràncies, no tenen cultura i regenten regidories que no haurien de regentar, senzillament. Això és motivat per un esperit de destruir tot allò que han fet els altres, com una mena de pseudovenjança. És una cosa molt mediocre i gairebé infantil. Denota molta immaduresa, perquè no són capaços de construir res, sinó de destruir i després copiar una cosa barata que han vist a la televisió o al cinema. Un producte de mercat, és clar”, diu el sociòleg Josep Fornés.

Sobre els personatges valencians, Fornés apunta que totes les festes es transformen: “De la mateixa manera que són reis, poden ser carteres reials, poden ser magues. No hi fa res. No és una cosa que es carregui les tradicions, sinó que les manté vives. Altrament, es moren.” En aquest sentit, considera injustificable el canvi dels creatius personatges del Nadal valencià pels de Walt Disney.

“Quan són les institucions de govern, l’administració, el poder, qui remena les cireres i canvia les tradicions, anem malament. No és bo que des de dalt es vulgui canviar les coses. Sol ser un fracàs, solen estavellar-se. Els polítics que creuen tenir una vareta màgica que mana, quan la veritat és que l’única cosa que fa és governar, s’equivoquen. El govern és una cosa, el poder és una altra. I quan la gent en l’exercici del govern i de la governança creu poder exercir el poder sense més ni més, no parlem ni de tradició, ni de ciència, ni de democràcia. Parlem d’alguna altra cosa més aviat lletja, bruta, i que és condemnada al fracàs”, diu. I afig que, per sort, és la gent qui fa la festa, i qui instaura les tradicions o fa extingir-les.

En aquest context, el sociòleg fa referència a la “festivalització” de les festes que pretenen el PP i Vox, pròpia de tots els sistemes de poder, on el públic només mira i aplaudeix. En aquesta línia, reivindica el paper de la ciutadania: “És més important el voluntariat de la gent que prepara una cavalcada de Reis, i que decideix a l’assemblea com es fa i com es dirà el patge, que no pas aquella cavalcada que per decret decideix un govern que, al cap i a la fi, és provisional, per a una temporada, perquè tard o d’hora caurà.”

“Disney no és gens innocent”

Raül Sanchis, doctor en estudis humanístics per la Universitat Rovira i Virgili, també assenyala que la festa no es pot aïllar mai del context sociopolític en què se celebra: “Llevar ara personatges que s’han introduït recentment obeeix a interessos que no tenen a veure amb la festa. És evident que hi ha interessos polítics per una redefinició d’allò que és considerat que és una tradició i allò que no. I tot això és emmarcat dins una visió molt determinada de quines són les identitats.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Així, Sanchis considera que no hi ha res dins la festa que no siga polític. “Per darrere de tot, sempre hi ha una interpretació política i religiosa. Si modifiques una festa i en lleves un element, tens una intenció determinada, i darrere sempre hi ha una ideologia. Disney no és gens innocent, no hi ha res més bèstia que la idea que ha inoculat a generacions i generacions del príncep i la princesa, i els rols que ha de desenvolupar cadascú. D’innocent, no en té res, però la festa és un espill de la societat on vivim”, diu.

Sobre els personatges bíblics, Sanchis diu que ho podria entendre en una processó del Corpus, però no en una cavalcada de Reis, que són prou recents, de fa poc més de cent anys.

Jugar amb la il·lusió

Per Fornés, la més important és mantenir la il·lusió de la gent. “Hi ha qui porta les criatures amb la nostàlgia, amb el record de quan eren petits, però dipositen una mica la il·lusió en els xiquets que van a veure com passen els Reis. Per mi, això és molt valuós, és aquí on hem d’orientar la mirada. I no els podem donar coses barates de Walt Disney només. Els hem de respectar, hem de ser respectuosos amb la il·lusió de la gent. No tant amb les tradicions”, diu.

Denunciada a Antifrau

A més, el grup municipal de Compromís ha denunciat davant l’Agència Valenciana Antifrau possibles irregularitats en la contractació de la cavalcada de Reis. Fuset va assenyalar que la regidora de Festes sabia amb qui contractaria aquest esdeveniment abans de demanar els pressuposts necessaris. Compromís va exposar que la regidora va anunciar en agenda pública que es reunia amb el coordinador de la cavalcada quan encara no s’havien demanat els tres pressuposts preceptius per a fer la contractació ni hi havia l’informe dels tècnics municipals en què es diu quina proposta és la més econòmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor