Les Magues de Gener tornaran a sortir al carrer gràcies al suport popular

  • La Societat Coral el Micalet, que solia organitzar-ho, no ha pogut assumir les despeses per la retirada del conveni que tenia amb l'ajuntament

VilaWeb
Laura Escartí
26.12.2023 - 21:40
Actualització: 26.12.2023 - 21:42

El 14 de gener, les tres Magues de Gener –Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat– tornaran a desfilar pels carrers de València. Amb el lema “L’aigua és màgia”, la cavalcada se centrarà en la consideració de l’aigua com a dret universal i la gestió que se’n fa. Enguany, que serà el novè, ho fan gràcies al suport popular, perquè la Societat Coral el Micalet, que solia organitzar-ho, no ha pogut assumir les despeses per la retirada del conveni que tenia amb l’ajuntament.

Tonetxo Pardiñas, president de l’entitat, explica que el consistori no ha subvencionat mai directament la cavalcada de les Magues de Gener. “El Micalet tenia un conveni amb l’ajuntament, que eren 25.000 euros anuals, per a les seues activitats. Una d’aquestes activitats era la cavalcada de les Magues i enguany no es pot assumir econòmicament”, diu. No els n’han donat cap justificació, i Pardiñas lamenta que sembla que no entren dins la línia d’entitats subvencionables del nou govern municipal del PP i Vox. “És una decisió política, i una persecució política, també. Però tampoc crec que siga bo alimentar aquesta crispació”, afig.

Per això, la trentena de col·lectius implicats en la Festa de la Infantesa, dins la qual s’emmarquen les Magues, van organitzar una campanya de micromecenatge. L’objectiu era que la gent col·laborés econòmicament en l’edició del poemari Vols llegir un poema per a la infància?, que es repartirà durant l’esdeveniment, i en més despeses de la festivitat, com ara la megafonia i l’assegurança de responsabilitat civil. Tanmateix, la resta s’assumeix de manera voluntària. Ara com ara, la campanya continua activa, però ja s’ha assolit la xifra necessària.

Cristina Escrivà, presidenta de l’Associació Cultural Institut Obrer i coordinadora de la cavalcada, explica que sempre s’han donat obsequis com ara llavors o objectes de papiroflèxia, i que enguany s’ha volgut fer un pas més enllà amb el poemari, que també és part de les recompenses per als participants de la campanya.

“Volem mostrar una altra manera de fer una festa. Una festa diferent, per al segle XXI, i pensem que té molt de futur perquè la fem de dia, la fem inclusiva i amb valors humans, com ara l’ecologia i la pau. I ho fem amb organitzacions de la cultura valenciana. És una festa que surt del cor i la il·lusió, i també de l’altruisme”, diu. En aquest sentit, a la cavalcada hi haurà les agrupacions tradicionals de música i dansa, i les dolçaines, els tabals, les muixerangues, els gegants i els cabuts, les dansades, les batucades, i els grups d’animació i circ, que acompanyaran les tres Magues de Gener.

“El projecte batega amb la passió de preservar les nostres arrels i celebrar les tradicions que fan única la rica cultura del País Valencià, des d’una perspectiva feminista i inclusiva”, diu Beatriu Cardona, portaveu d’Intersindical Valenciana i organitzadora de l’activitat.

A més, Escrivà destaca que, a diferència d’allò que viuen els menuts amb els Reis d’Orient, amb les Magues de Gener la il·lusió no s’acaba mai perquè no enganyen: “Nosaltres donem la cara de qui som, no com en unes altres festivitats, en què van emmascarats i amb barbes postisses.”

“Aspirem a educar les futures generacions en la importància de la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat. L’essència radica en la convicció que els xiquets i xiquetes són els guardians del nostre llegat cultural. Volem oferir-los una oportunitat enriquidora, proporcionant-los accés a activitats artístiques i culturals que els inspiren i els connecten amb la realitat del món”, afig Escrivà.

Considerada festa tradicional

La cavalcada de les Magues de Gener, part final de la Festa de la Infantesa, té el seu origen en els anys de la Segona República espanyola i es va recuperar l’any 2016 com una festivitat laica. És considerada festa tradicional per l’Ajuntament de València i és concebuda com una invitació oberta a les famílies i a la comunitat en general. Així, les Magues interactuen amb el públic, els lligen poemes i es fan fotografies, sempre amb un somriure.

“Estem compromesos a construir una comunitat unida per l’amor a la cultura i la seua transmissió a les futures generacions. Amb aquest projecte, aspirem a catalitzar una experiència que recupere el seu esperit republicà i solidari que transcendisca el present i perdure com un llegat per al futur fomentant els valors de la Memòria Democràtica, els drets humans i el laïcisme festiu”, diu Àngel González, president de la CAMDE-PV, una altra de les entitats organitzadores.

La intenció és que la festa tinga futur, i així ho reforcen totes les entitats que hi participen: Colla Pignatelli, Colla Buf-Alí, CAPPEPV i Escola Valenciana, Jove Muixeranga de València, Colla Estrela Roja, Muixeranga la Socarrà de Xàtiva, CAMDE-PV, Dos Quinzets, Dones Sufragistes, Intersindical Valenciana, Cor Dona Veu, Associació Cultural Institut Obrer, FUE, Intersindical Valenciana, CCOO-PV, EUPV, Fundació Salvador Seguí, Moradores Cultura, el Tudell, la Llavor Dolçaina i Tabal d’Almenara, Iaioflautes, Soterranya, Muixeranga de Sueca, Gatzara, Falla Arrancapins, Bicis Clàssiques, Rebombori Batukada, Colla Pepe Palau, Plataforma 14 d’Abril per la III República, Colla el Micalet, Muixeranga de la Vall d’Albaida, Jarit, Colla els Bastonots de Picassent i la Colla de Dolçaines i Tabals Consolat de Mar.

Avui, precisament, s’anunciaran els noms de les tres Magues de Gener d’aquest any que ve, que es presentaran elles mateixes. A més, la festa s’ha consagrat com un referent i s’ha estès en unes altres ciutats, com ara Alacant i Altafulla (Tarragonès).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor