El congrés espanyol debatrà la llei d’amnistia el 12 de desembre

  • El dia 14 es votaran les comissions d'investigació de l'operació Catalunya, la del 17-A i la del Catalangate

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la reunió de la junta de portaveus del congrés espanyol (fotografia: Europa Press).
Redacció / ACN
05.12.2023 - 12:19
Actualització: 05.12.2023 - 12:39

El congrés espanyol farà el dimarts, 12 de desembre, el primer debat de la proposició de llei d’amnistia registrada pel PSOE. Dos dies després, el 14 de desembre, es votarà la creació de les tres comissions d’investigacions –la d’operació Catalunya, 17-A i la del Catalangate– i que els socialistes van acceptar l’agost a canvi del vot d’ERC i Junts per aconseguir la majoria a la mesa de la cambra. El PSOE ha suggerit la possibilitat d’unificar en una sola comissió les de Pegasus i l’pperació Catalunya.

La llei d’amnistia superarà d’aquesta manera un nou pas al congrés espanyol. La norma va entrar a la cambra baixa de la mà del PSOE, que la va registrar en solitari fruit de les dificultats d’acabar de tancar un acord amb ERC. Els socialistes van demanar que es tramités per la via d’urgència, fet que reduirà els temps a la meitat respecte a una iniciativa que es tramita per la via ordinària. Malgrat les dificultats per tancar definitivament l’acord amb ERC, la llei compta ja amb el suport dels socis de l’executiu i té garantida l’aprovació.

La mesa del congrés va qualificar la proposició del PSOE el passat 22 de novembre amb els vots dels representants del PSOE i de Sumar, que disposen de majoria absoluta a l’òrgan de govern de la cabra. Prèviament, la mesa havia rebut un informe dels lletrats del congrés que –a diferència del text que van registrar els grups independentistes el 2021– constatava que el text no té “defectes formals que impossibilitin la seva admissió a tràmit per part dels grups polítics”.

PP i Vox van presentar a la mesa escrits de reconsideració contra aquesta decisió com a pas previ a la presentació d’un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) espanyol. Les dues formacions pretenen que el TC aturi cautelarment la tramitació de la llei. El PP també va intentar sense èxit recusar el nou lletrat major del congrés, Fernando Galindo, i Vox va amenaçar amb querelles contra els mateixos lletrats i els membres de la Mesa que havien votat a favor de la tramitació.

Un cop aprovada la presa en consideració, la llei prosseguirà el tràmit parlamentari per la via d’urgència. Les formacions disposaran d’una setmana per presentar esmenes al text. Després es farà un nou ple per debatre les esmenes a la totalitat que previsiblement presentaran PP, Vox i UPN. Quan se superi això, la llei es debatrà en comissió, on els grups podrien introduir esmenes, i finalment se sotmetrà de nou al ple del congrés a fi d’aprovar-la definitivament, possiblement a finals de desembre o començament de gener.

Un cop aprovada, la llei anirà al senat espanyol, on el PP té de majoria. La cambra alta rebutjarà la proposta amb tota seguretat. La modificació del reglament –recorreguda pel PSOE al TC– permet que la mesa de la cambra alta obviï la petició del congrés d’una tramitació per a via d’urgència, de manera que els populars allargaran els terminis. Vox pretenia que el PP anés més enllà i la mesa del senat aturés la tramitació del text no tramitant-la, cosa que el PP ja ha dit que no farà.

Un cop el senat rebutgi el text, la llei tornarà immediatament al congrés, que farà un nou debat en ple i aixecarà el veto de la cambra alta amb la mateixa majoria que dona suport a la norma, 178 vots. Posteriorment, el rei Felip VI l’ha de signar, i la llei es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) perquè entri en vigor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor