El sector del cava augura manca d’estoc a les botigues

  • El desabastiment de vidre ha obligat els cavistes a ajornar entre tres mesos i quatre l'embotellament d'alguns productes de gamma superior

VilaWeb
ACN
27.08.2022 - 08:51
Actualització: 27.08.2022 - 12:41

El desabastiment de vidre ha obligat els cavistes a ajornar entre tres mesos i quatre l’embotellament d’alguns productes de gamma superior, especialment el cava rosat envasat en vidre transparent. Així ho ha explicat a l’ACN Damià Deàs, el president de l’Associació d’Elaboradors del Cava (AECAVA), que ha detallat que els rosats no s’han començat a embotellar fins ben entrat l’estiu, tot i que la previsió era d’embotellar-los a principi de la primavera.

Aquest decalatge, segons que ha advertit Deàs, condicionarà la comercialització d’aquests productes i pot causar tensions d’estoc durant els dos anys vinents. Per a evitar que es produeixin noves alteracions en el subministrament, alguns cellers han començat a avançar el gruix de la compra d’ampolles que preveien d’adquirir aquest hivern.

Sobre la manca de proveïment de vidre, Deàs explica que es tracta d’un problema que el sector del cava arrossega de fa mesos i que respon a diversos factors: l’acumulació de comandes a les vidrieres després de l’aturada de la pandèmia (tant d’ampolles com de pots de conserves), la crisi logística derivada de l’encariment dels preus del transport i un auge en les vendes de cava que accelera l’activitat als cellers.

“És obvi que nosaltres també contribuïm a estressar la demanda de les vidrieres”, admet Deàs, que justifica que als cellers es fa un esforç de tresoreria per assumir ara aquestes comandes, “però és que ningú vol perdre al gener el temps de criança que ja s’ha perdut ara”. El president de la patronal es mostra optimista a mitjà termini i confia que en qüestió d’un any o dos el ritme de producció de vidre s’haurà equilibrat a la demanda dels cavistes.

Habitualment, els cellers concentren les feines d’envasat durant els primers mesos de l’any perquè les temperatures fredes garanteixen una millor conservació dels vins. “El primer quadrimestre fem la part més potent del tiratge de tot un any, mentre la resta de mesos es fan petites embotellades”, diu Deàs. A partir del moment en què el cava és envasat, han de passar nou mesos d’envelliment per als productes més bàsics. Els caves de gamma més alta, en canvi, requereixen divuit mesos de repòs, trenta o, fins i tot, trenta-sis dins l’ampolla.

Així i tot, Deàs confia que els problemes d’estoc als comerços no es notaran aquest Nadal, atès que el cava de més qualitat es va envasar fa més de divuit mesos. Dels productes més assequibles també se n’han pogut fer petits tiratges, i els cellers també disposen de prou estoc als magatzems. Amb vista al 2023 i el 2024, Deàs confessa que els productes de gamma alta segurament tindran dificultat d’abastiment.

El rendiment de la verema cau d’un 30%

Quant a la verema, l’AECAVA constata que el rendiment de les vinyes cau d’entre un 25% i un 30% en comparació amb els volums de collita habituals. El descens, atribuït a la sequera i a les onades de calor d’aquest estiu, segueix la línia de la resta de denominacions d’origen de vi de tot Catalunya. Deàs afegeix que la vinya té un estat sanitari òptim, però lamenta els estralls en volum collit i també en la maduresa del fruit: “Hi ha hagut tan poca aigua que el raïm gairebé no raja quan el premsem.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any