El català comença a treure el cap en la creació de continguts de videojocs

  • Gamesports Electrònics s'ha convertit en el primer canal de videojocs en català que forma part del programa exclusiu de socis de Twitch

VilaWeb
Pere Millan Roca
01.11.2023 - 21:40

Divendres passat, el canal Gamesports Electrònics es va convertir en el primer canal de videojocs (gaming) en català que entrava en el programa exclusiu de socis de Twitch, principal plataforma de continguts audiovisuals en directe a la xarxa. Això vol dir que és dins el 0,1% dels canals de tot el món que compten amb verificació oficial i, per tant, que els vídeos del canal tenen té més projecció global i més visualització. “Ha estat una batalla llarga; era la quarta vegada que ho intentàvem i per fi ho hem aconseguit”, explica Noé Bosch, cofundador del projecte.

Per a ser nomenat soci de Twitch cal tenir una mitjana de setanta-cinc espectadors a cada transmissió, fer-ne més de dotze en trenta dies i que durin més de trenta hores. Aquesta companyia, que és propietat d’Amazon, s’ha convertit en la referència absoluta de les transmissions en directe a internet. El 2022, va tenir una mitjana de més de dos milions i mig d’espectadors, segons dades de l’observatori TwitchTracker. A més, l’empresa té un públic majoritàriament jove: segons l’estudi, més de dos terços dels usuaris tenen menys de trenta-cinc anys.

Gamesports Electrònics organitza i retransmet competicions dels videojocs League of Legends (LOL), Valorant i TFT. Aquestes lligues, conegudes com a LIOP i creades el 2021, són considerades oficials per Riot Games, empresa desenvolupadora del LOL. Les LIOP ja acumulen més de mil jugadors repartits en seixanta equips, dues categories, vint-i-cinc comentaristes, sis mil seguidors i encara més milers d’espectadors. En definitiva, més de tretze mil joves obrint pas al català a les competicions de videojocs. “D’ençà que vam començar, ens hem trobat molta gent que vol consumir partides de LOL en català. No tenim res a envejar a altres llengües“, diu Noé Bosch. El projecte compta amb la col·laboració de la Generalitat i Òmnium Cultural.

Els esports electrònics, també anomenats e-Sports, s’han convertit aquests darrers anys en una de les opcions de lleure més sovintejades pel jovent. Per exemple, la final de la competició del 2022 del mundial de LOL va tenir un pic de 5.147.699 espectadors únics. Un altre acte destacat del 2023 ha estat la final FNCS Global Championship 2023, equiparable a la copa del món del videojoc Fortnite. Les més de quinze hores d’emissió van tenir una audiència mitjana de 375.658 espectadors, segons dades de la publicació Esports Bureau.

El nomenament de Gamesports Electrònics com a soci de Twitch arriba pocs mesos després de la incorporació del català com a llengua reconeguda per la plataforma, el mes d’abril. “Hem sortit de l’embrió i el nen comença a gatejar”, diu Bosch, que espera que el 2024 sigui l’any de consolidació del català en aquest espai. El canal preveu de fer actes presencials a vint-i-quatre ciutats. Ara com ara, el pròxim compromís serà aquest mes de novembre a Mollerussa, on es disputarà la fase final del torneig de Valorant.

Més enllà de la competició

No tothom qui transmet les partides de videojocs en directe ho fa amb una perspectiva competitiva. Molts creadors de continguts simplement transmeten les partides a videojocs, mentre comenten la jugada en català.

Per exemple, el manresà Norman López, Lopeznorman44 a les xarxes, és el creador de contingut en català més seguit a Twitch, amb més d’onze mil seguidors. Es dedica professionalment a la comunicació i es va decidir a crear continguts en línia durant la pandèmia, narrant un torneig del videojoc Fortnite organitzat per un restaurant que cercava noves vies d’ingressos durant el confinament. “Sempre havia tingut aquesta inquietud de generar continguts i la pandèmia va ser el moment idoni, perquè la gent anava desesperada per entretenir-se”, explica.

Actualment ja és conegut, però encara recorda quan començava a transmetre per a un públic gairebé inexistent. “El començament sempre és dur, perquè quan no reps gaires interaccions costa”, diu Norman López, que s’ha especialitzat en els videojocs de cotxes i curses. Ara li ha canviat la realitat: “No sento responsabilitat, però sí que a vegades em fa una mica de vertigen.”

Un entorn molt masculinitzat

Un altre exemple d’èxit en la creació de continguts de videojocs en català a Twitch és Susanna Pérez, més coneguda a les xarxes per la Simmer Valenciana. Va començar a YouTube creant contingut sobre videojocs, especialment els Sims, però abans de la pandèmia ja va canviar-se a Twitch, on continua emetent. És considerada una pionera en un espai extremadament masculinitzat: “Som en una societat digital en què no s’ha normalitzat que una dona puga parlar obertament de videojocs”, s’exclama.

També tingué una arrencada difícil. “Fa uns quants anys, era molt difícil de trobar una dona en el món dels videojocs. Era un entorn hostil i tenia por que no m’acceptaren. Els homes m’intentaven explicar com jugar a videojocs, una cosa que faig d’ençà dels vuit anys”, explica. A mesura que va anar creixent en el seu canal –actualment ja té més de mil seguidors–, aquesta pressió va desaparèixer progressivament: “Vaig convertir el meu alter ego virtual en qui realment sóc.” Tot i que l’activitat principal de la Simmer Valenciana a Twitch és jugar a videojocs, també posa molt d’èmfasi a fer visibles casos d’assetjament que succeeixen tant dins el sector com fora. “Acostume a no callar res. Vull que es veja normal, i no una cosa negativa, que una dona visibilitze allò que pateix”, diu.

Naturalment en català

“Vaig començar a fer directes en català per normalitat. Ni ho vaig pensar. Era una cosa natural, perquè sóc de Manresa.” Amb aquesta rotunditat explica Norman López la seva elecció lingüística quan començà a fer directes a internet. “Segurament em veuria més gent si ho fes en castellà, però seria una altra cosa. A mi m’agrada fer les coses naturals”, afegeix.

Un altre creador de continguts a internet, Aitor Muñoz –LletiVi22 a Twitch–, assegura que l’elecció de la llengua va ser clau en el seu creixement a la plataforma: “Vaig començar fent contingut de videojocs en castellà, imitant el que jo consumia habitualment. Un dia vaig adonar-me que no m’omplia.” Després d’una pausa, va decidir tornar-hi, però aquest cop en català: “Vaig pensar que volia explicar les coses com les explicaria a qualsevol amic meu, és a dir, en valencià.” Anys després, creu que aquest canvi va ser clau per a trobar un lloc en el món dels continguts en directe a internet. “En lloc de seguir el camí més comú, que és buscar una audiència superior en castellà, vaig fer el contrari i ara sóc infinitament més feliç”, remarca.

En relació amb això, Noé Bosch creu que la idea establerta que és més fàcil assolir l’èxit d’audiència en castellà no és certa: “Això va funcionar fins que els creadors de tot el món s’han activat. Ara veiem una reestructuració de l’ecosistema dels directes en línia, on la gent cada dia busca més continguts de proximitat.” Norman López hi coincideix: “Som més propers en tot: les bromes, el parlar, la cultura popular… Això fa que la gent sigui molt més agraïda.”

Aquests darrers mesos han sorgit unes quantes entitats que connecten i ajuden creadors de continguts en català a les xarxes. Una de les més conegudes és la Fera, que té el suport de la Fundació .cat i Òmnium Cultural. N’hi ha més, com ara Creadors.TV o Malaia, que s’encarreguen de produir i difondre continguts de tota mena. Entre els creadors relacionats amb els videojocs, hi ha Gaming.cat, un altre grup fundat el 2013.

A les comarques del sud hi ha Poblet.info, que vol difondre la creació de contingut en català i que té la col·laboració del diari la Veu. Aitor Muñoz n’és un dels impulsors. “No hi havia una manera fàcil de trobar els continguts en valencià a la xarxa i vam voler resoldre aquesta situació”, diu. La cooperativa organitza actes i trobades per dinamitzar l’escena de creadors de contingut. Al Principat, la Plataforma per la Llengua impulsa d’ençà del 2022 el saló del videojoc Saga, que enguany es farà els dies 1, 2 i 3 de desembre a la Farga de l’Hospitalet. L’any passat hi hagué 3.500 assistents, amb una cinquantena d’expositors i els millors jugadors de videojocs catalans.

També s’han creat uns quants premis per a reconèixer als millors creadors. Al Principat els més coneguts són els premis Saga, que organitza la Plataforma per la Llengua, Gaming.cat i Lúdica i es lliuren al saló Saga. Al País Valencià, es destaca la Gala de Creació de Contingut en Valencià, que es va fer abans-d’ahir, per segon any consecutiu, amb l’objectiu de reconèixer la creativitat i la innovació a les xarxes.

Un futur brillant?

Els creadors consultats coincideixen a dir que, tot i la manca de recursos, es generen continguts molt bons en català, equiparables als de qualsevol llengua. Ara, també veuen que encara hi ha molta feina per fer. “Som millors que l’any passat i espero que pitjors que l’any vinent. Cal una professionalització del sector que exigeix empreses que optin decididament pels creadors en català”, diu Norman López. “Els càlculs que fem en relació amb els parlants de català no estan malament, però ens falta creure en el producte que fem. Ser nosaltres mateixos”, afegeix Noé Bosch.

Malgrat això, també hi ha dubtes sobre el tracte que Twitch dispensarà al català: “La plataforma ara mateix no està preparada per a donar visibilitat als continguts en català”, diu Simmer Valenciana.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any