01.08.2022 - 17:19
|
Actualització: 02.08.2022 - 00:55
La unitat independentista que permetia la delegació del vot del conseller Lluís Puig s’ha trencat, tot i que hi havia l’acord dels membres independentistes de la mesa d’assumir la responsabilitat de tots els tràmits perquè el recompte es fes efectiu malgrat la negativa dels funcionaris a participar-hi.
Aquest matí Laura Borràs ha acusat el secretari quart del Parlament de Catalunya, Ruben Wagensberg, de blocar el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig. En un piulet, l’ex-presidenta de la cambra ha explicat que aquest matí havia signat les reconsideracions sobre el vot i la participació de Puig, i que en signaria les actes quan el secretari que les blocava –en al·lusió a Wagensberg– les signés. “Jo comptava amb el vot i el signaré, com vaig fer amb l’admissió de Pau Juvillà“, ha puntualitzat.
Avui he estat al @parlamentcat signant les reconsideracions en relació al vot i la participació de @LluisPuigGordi . Per tant quan el secretari que bloqueja aquestes actes les signi, jo també ho faré. Jo comptava el vot i el signaré, com vaig fer amb l’admissió de Pau Juvillà. https://t.co/J0IJgmENUh
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) August 1, 2022
Per la seva banda, Wagensberg, diputat d’ERC, ha respost que per tal que el vot de Puig es pogués comptabilitzar calia una reforma del reglament de la cambra. “L’acta se signarà, com totes. I tant. I reflecteix el que passa al ple: els vots emesos electrònicament i una menció al que verbalment s’afegeix. Perquè el vot torni a comptabilitzar i es puguin garantir els drets de diputat, cal la reforma del reglament, que és el que proposem.”
Avui mateix els lletrats del parlament han dit que cal una reforma del reglament de la cambra perquè Puig pugui participar telemàticament a les comissions. L’informe diu que el reglament dóna per fet el caràcter presencial de les sessions, i creuen que com que no hi ha dubtes interpretatius sobre el tema si la mesa accepta la participació telemàtica de Puig implicaria “una modificació implícita” del reglament, a banda “d’una innovació reglamentària”.
L’acta se signarà, com totes. I tant. I reflecteix el que passa al ple: els vots emesos electrònicament i una menció al que verbalment s’afegeix. Perquè el vot torni a comptabilitzar i es puguin garantir els drets de diputat, cal la reforma del reglament, que és el que proposem. https://t.co/bw7ao3CAUe
— Ruben Wagensberg (@wagensberg) August 1, 2022
Quan el Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar el vot delegat de Puig, exiliat a Brussel·les, Borràs va anunciar al ple del 6 i 7 de juliol que el comptaria verbalment, si bé el vot no va aparèixer al panell electrònic per no comprometre els funcionaris del parlament. Borràs fou suspesa dijous passat de les seves funcions com a presidenta del parlament, però avui hi ha tornat per signar les reconsideracions de la delegació de vot de Puig del ple del 6 i 7 de juliol en què exercí com a presidenta.
Aquest matí, el Parlament de Catalunya ha tancat el període ordinari de sessions sense haver signat l’acta dels plens en què es va comptar verbalment el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig. Segons la cambra, els serveis del parlament “encara no disposen del document de l’acta del ple del 6 i 7 de juliol signat pel secretari, ni amb el vist-i-plau del president, ni aprovat”.
La incògnita, ara com ara, rau en com es reflectirà a les actes dels plens aquesta fórmula acordada pels grups independentistes per a esquivar el dictamen del Tribunal Constitucional espanyol. L’article 82 del reglament de la cambra detalla que les actes han de ser signades per un dels secretaris i tenir el vist-i-plau del president, que les ha de deixar a disposició dels diputats per si hi ha alguna reclamació.