06.06.2021 - 20:37
|
Actualització: 06.06.2021 - 20:40
Bloc i País, corrent sobiranista del Bloc Nacionalista Valencià, ha criticat el “diàleg nul” de l’actual direcció del Bloc en el procés precongressual de consens d’esmenes, a qui ha acusat actuar “contradictòriament” en manifestar la voluntat de diàleg i consens, “i després, a l’hora de la veritat, demostrar que és nul·la”. Així, ha assenyalat que part de la ponència ha rebutjat “pràcticament” totes les esmenes presentades per aquest corrent, que a més “van rebre les més de 100 signatures de suport necessàries en unes poques hores”.
El coordinador de Bloc i País, Vicent Fernández i Capella, en un comunicat, ha detallat que, tradicionalment, era “com a mínim” costum que les esmenes que es presentaven a les diferents Ponències es portaven a reunions amb “voluntat de consens i d’acord”, sense voler dir això que s’acceptessin i incorporessin. No obstant això, ha assenyalat, “sí que hi havia un acord tàcit que calia fer els màxims esforços perquè fóra així”. No obstant això, ha criticat que, en aquesta ocasió, Bloc i País “només ha rebut una notificació via email i a penes un dia abans de la finalització del termini, amb un missatge de ‘açò és el que hi ha’ i ‘pots acceptar-ho o no'”.
En aquest sentit, el coordinador sobiranista ha defensat que la majoria de les deu esmenes presentades pel corrent, que feien referència a un aprofundiment de la democràcia interna i del valencianisme polític, “han estat rebutjades del tot i, les que no ho han estat, han estat tan descafeïnades que és com si ho van haver estat sense més”. Com a exemple d’aquesta actuació, Fernández i Capella ha indicat que Bloc i País va esmenar la ponència política perquè es fes referència a la “repressió contra el poble de Catalunya que hi ha hagut aquests últims anys i que demana la nostra solidaritat explícita”.
Així, ha assegurat que, “si en un primer moment la direcció es podria haver excusat amb l’explicació que es tractava d’un oblit, ara ja no poden fer-lo, ja que precisament ens han censurat els termes que feien referència explícita, com és el de presos polítics, per exemple”. Aquest fet, diu, ha causat un “malestar profund” en les files sobiranistes, ja que “se censuren termes i paraules que compartim tota la militància del Bloc i que, a més, demanen la nostra solidaritat explícita en suport d’una resolució democràtica d’un conflicte nacional que és també nostre”.
Sobre aquest tema, s’ha preguntat “com podem callar i censurar davant l’atac tan greu a la democràcia i els drets civils que és també un atac contra nosaltres”, “per què no es pot parlar en la ponència de l’atac centralista que suposa la suspensió de l’autonomia catalana amb l’article 155 de la constitució espanyola”. “És que ens pensem que a nosaltres no ens afecta i n’estem lliures, més encara quan patim una onada centralitzadora i l’anul·lació de tot un seguit de Lleis, normes i iniciatives per part del braç judicial del sistema?”, insisteix.
Finalment, ha assegurat que, després del que ha passat, l’actual direcció “no pot demanar-nos el vot a la candidatura oficialista d’Àgueda Micó, perquè no podem fer costat a unes maneres de fer que s’allunyen d’un partit obert a tota la seua pluralitat i les seues sensibilitats i una falta de diàleg i voluntat d’acord constant i reiterada”.