El Departament d’Ensenyament va presentar ahir el document ‘El model lingüístic del sistema educatiu a Catalunya’, que vol actualitzar el model actual. La presentació es va fer al Petit Palau de la Música Catalana, amb la presència del vice-president del govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i del conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló.

Triple objectiu
Segons que van explicar, aquest document proposa canvis metodològics i organitzatius amb la intenció de respondre als desafiaments d’una societat complexa i canviant, molt diferent de la de fa quaranta anys, quan es va implantar el programa d’immersió lingüística a l’escola. L’objectiu és oferir als centres educatius criteris i orientacions per a ensenyar les llengües d’una manera integrada amb els continguts. La finalitat del nou model, segons que van exposar, és situar la llengua al centre del procés d’aprenentatge i desenvolupar una competència lingüística i plurilingüe. Els objectius proposats són tres: que la llengua catalana sigui llengua de referència i actuï com a element de cohesió social, que es garanteixi el domini del castellà i que s’asseguri l’aprenentatge d’una o dues llengües estrangeres.

Àrab i xinès a les aules
Un dels canvis més importants és que la proposta es fonamenta en la interculturalitat i vol afavorir el coneixement de més llengües per aprofundir en el coneixement de més cultures. El projecte remarca que a les escoles catalanes hi ha dues-centes llengües i cultures diferents i que els docents poden treure profit d’aquesta riquesa fent-la més present a les aules. Per això, un dels canvis anunciats més importants serà que s’hi inclouran l’àrab i el xinès com a segona llengua estrangera.

Bargalló va explicar que aquest document es fonamenta en alguna cosa més que ensenyar llengües: ‘Ve d’anys i anys de pràctica a les aules. D’allò que es feia sense que fos escrit enlloc.’ El conseller va afegir que recull també els documents del Consell d’Europa sobre el plurilingüisme i la voluntat d’enfortir la cohesió social, enriquida pel coneixement de més llengües: anglès, francès, alemany, però també àrab i xinès.

El titular d’Ensenyament també va remarcar que l’objectiu del departament és capacitar els alumnes perquè es desenvolupin en una societat plural i complexa: ‘Prepararem millor els estudiants en una societat contemporània, en un país que té una llengua pròpia i moltes llengües per a comunicar-se.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb