Ausiàs Marc, el més gran poeta napolità: un apunt geopolític

  • La relació entre els Països Catalans i Espanya és el combat entre una nació natural i una de fabricada, i també implica d'entendre quins són els veïns naturals, l'espai de convivència, que no s'hauria d'haver desdibuixat mai

Vicent Partal
22.08.2023 - 21:40
Actualització: 23.08.2023 - 08:24
VilaWeb
Banderes independentistes sicilianes en una manifestació.
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Com que sembla que la dinàmica política inusual d’aquest mes d’agost ha amainat un poc, amb el vostre permís avui vull fer una digressió literària, lingüística i geopolítica, que fa dies que em porta de corcoll.

Parteix d’una anècdota personal. A final de juliol, vaig haver d’anar a una reunió a Nàpols i vaig aprofitar per comprar uns quants llibres en una llibreria local. Concretament, a l’Ubik.

Quan hi vaig arribar, em va sorprendre molt que a l’entrada tinguessen molt destacada i visible una bellíssima antologia en italià i català d’Ausiàs Marc: Ausiàs March. Un male estrano. De manera que li vaig demanar al llibreter com era. La resposta em va deixar sorprès, car va explicar-me que Marc era moda i que se n’havien fet quatre edicions en poc temps. I que això era perquè la gent redescobria “el més gran poeta napolità de la història”.

Em va deixar bocabadat, i vaig reivindicar com vaig poder que Ausiàs Marc era valencià, i no pas napolità. A la qual cosa em va respondre que sí, però que la cort i el nostre rei –seu i meu, volia dir– eren a Nàpols –el Magnànim. I que Marc va escriure els poemes ací. Fins i tot va llegir-me apassionadament aquell vers de “Bullirà·l mar com la cassola en forn” i em va més que assegurar que no podia haver-hi cap descripció més bona del golf de Nàpols en ple estiu. [En aquell moment, la seua contundència argumental em va enxampar fora de joc i em va fer dubtar sobre si Marc, efectivament, havia viatjat mai a Nàpols. Dies després ho vaig demanar a la professora Rosanna Cantavella, que amablement em va aclarir que no.]

En tot cas, no tenia més arguments i solament se’m va ocórrer d’invocar la llengua, dir-li que Marc escrivia en català, no pas en napolità, i encara menys en italià, que com a tal no existia en el seu temps. I aleshores el llibreter de l’Ubik em va deixar mort: “Com nosaltres! Tots parlàvem català!” I ja em direu què caram podia dir, jo. Vaig callar i vaig pagar ben content els llibres que havia comprat. Colpit.

L’anècdota m’ha fet reflexionar bastant aquest estiu i m’ha obligat a tornar a mirar molts mapes. M’ha fet pensar força sobre els espais naturals de les nacions i els espais creats artificialment. De manera que vaig aprofitar una xerrada que faig ritualment a Ondara cada agost per parlar d’unes hipòtesis geopolítiques que ara voldria posar en comú.

Fa temps que treballe amb la idea que els Països Catalans som una creació geopolítica excepcionalment natural. En vaig parlar l’any passat en aquest vídeo. Som un territori marcat per la continuïtat de sis planes litorals perfectament tancades a l’exterior i bolcades solament sobre la mar. Pel nord, el pas de Salses i Leucata és una de les fronteres naturals més rotundes del món, i pel sud, la línia Busot-Biar és un tancament natural de molta consistència, però que ens vam botar per quedar-nos Alacant i Elx, Oriola i Múrcia –i aquesta és una història apassionant que avui no tinc temps d’explicar.

Els geògrafs i geopolítics francesos, que no tenen comparació al món per la seua qualitat, ja van remarcar fa dècades que la gran qüestió a la península ibèrica, allò que ho definia tot, era l’altitud. L’altiplà. I que la dinàmica essencial serà sempre la contraposició entre aquest altiplà i les seues maneres de fer, i les planes litorals que no s’hi comuniquen de manera natural.

En el nostre cas, claríssimament. Els Països Catalans tan sols tenen dues eixides naturals cap a l’oest. Una és el camp d’Elx, i ja he dit que la seua excepcionalitat la fa un cas a banda. L’altra és la vall de l’Ebre, però és molt menys eixida que no sembla, perquè va a parar a un desert demogràfic, que és la peça clau que ens ha protegit com a nació durant segles: això que els geògrafs anomenen la regió muntanyenca celtibèrica. És un espai desert enorme que va d’Utiel i Morella fins a Logronyo, i és el segon territori més despoblat de la Unió Europea, solament després de Lapònia. Un espai que ha fet, juntament amb més de cinquanta pics més alts que els Urals, que la relació natural entre Barcelona o València i els territoris espanyols fos pràcticament nul·la fins a l’aparició de l’estat modern.

Després, tot això que ha passat, i encara passa, ha estat una batalla entre la nació del català, de la llengua catalana, definida naturalment pels fenòmens físics i històrics –les sis planes contínues i l’expulsió dels àrabs són els més determinants– i la nació artificial espanyola creada pel poder. I una de les conseqüències d’aquesta batalla és que hem perdut de vista el nostre espai natural d’interrelació. Que no pot ser cap més, tal com ens recorda l’anècdota napolitana, que la Mediterrània occidental, aquest tros de mapa que va de Sicília i Tunis fins a Còrsega i la Ligúria, de Marsella a Orà: l’espai que, quan no hi havia un estat espanyol que mirava d’imposar una geografia pròpia, era el natural per on els catalans ens movíem. Tal com vaig explicar en el curs de geopolítica, la mar aleshores era l’eix de la comunicació, i no pas la terra, les carreteres, els trens o els avions. I d’ací vénen l’existència i la persistència de l’Alguer, la consciència napolitana sobre el rei Magnànim, els catalanoparlants d’Algèria, de Menorca o de la Marina i el simbolisme, siga en els colors o en els números, de la senyera que trobem encara avui a Sicília, a la Provença, a Sardenya, a Nàpols i a Còrsega.

Malgrat tot això, el catalanisme modern no ha mostrat gaire interès, per no dir que no n’ha mostrat gens, a recuperar aquest espai natural de contacte de la catalanitat, aquesta zona de barreja natural. No n’ha creat cap discurs. L’Alguer, la ciutat de parla catalana de Sardenya, continua viva, però aïllada del sentit que tenia en el seu entorn geogràfic. I, en general, malgrat que els moviments de reconstrucció nacional que hi ha per tota aquesta zona s’han emmirallat en el cas català aquesta darrera dècada, no hem entès mai la importància –per a nosaltres, no pas per a ells– de refer els vincles. Fins al punt que l’any 2012 l’independentisme sicilià va decidir de recuperar les quatre barres com a bandera del país i ací pràcticament no en vam fer cabal…

Acabe. Repensar-nos com a nació implica de tornar a la naturalitat del nostre espai geogràfic. I això sobretot vol dir refer el sentit de les sis planes litorals que ens fan país, però també recordar, amb permís dels amics d’Al Tall, que per Nàpols ix el sol i per Castella s’amaga.

 

La nostra feina és ajudar els lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
22.08.2023  ·  21:54

De tant en tant és de molt profit aturar-se i mirar al voltant. Quan es nada en aigües obertes, cada poques braçades s’ha d’alçar el cap i mirar la referència. Alenteix la marxa; però estalvia les marrades . D’altra banda, les carreteres i ferrocarrils que ens han de connectar per terra, només poden anar cap a l’est, que és on hi ha població. Cap a l’altiplà, només hi ha Madrid. Res més.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
22.08.2023  ·  22:15

També necessitem tenir alguna cosa a comunicar. I aquí fallen tant els polítics com les industries culturals, que fa temps que no fan la feina que toca. L’editorial em sembla bé, però tinc la sensació que no podrem realitzar-lo mentre les elits del nostre país ens facin tant la guitza. Tenim un problema a Madrid, però també el tenim a casa.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
22.08.2023  ·  22:17

Crec que el catalanisme ha estat, en conjunt, fins ara, i encara ara, més unionista que no pas verament independentista.

Això ho explica tot.

Ramon Perera
Ramon Perera
22.08.2023  ·  22:19

Ostres! Jo visc al carrer Roger de Flor de Barcelona i tinc de carrers veïns els de Nàpols, Sicília i Sardenya. També els de València, Mallorca, Provença i Rosselló.

Qui va triar els noms d’aquests carrers [estem parlant de l’Eixample, 2a meitat del segle XIX] tenia clar l’esquema mental del que parla l’editorial.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
22.08.2023  ·  22:22

Bella editorial. Però encara està per construïr el projecte que fixe la Nació sancera com a subjecte polític.

MARIA ELENA MORELL
MARIA ELENA MORELL
22.08.2023  ·  22:26

Que interessant.Moltes gràcies!

Enric Viver
Enric Viver
22.08.2023  ·  22:37

És una visió que xoca frontalment amb la concepció que Europa té de la Mediterrània i dels seus pobles.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
22.08.2023  ·  22:54

Disculpa Vicent, però Bussot no existeix. El poble de la famosa línia Busot-Biar es diu, efectivament, Busot.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Busot

Neus Ballbé
Neus Ballbé
22.08.2023  ·  23:01

Conec força bé Nàpols. Hi vaig passar molts mesos mentre preparava la meva tesi doctoral sobre alguns exiliats catalans dels anys de la guerra de Successió.
Amb un bon amic napolità, enamorat de Catalunya, estem recollint les petges catalanes a la ciutat. I no són poques!
La Corona catalanoaragonesa havia mirat sempre cap al mar i l’empremta a Nàpols és ben forta. Ben a prop de la llibreria que esmenteu (Ubik), hi ha les tombes dels reis aragonesos i, fins que fou traslladada a Castella el 1666, també la del Magnànim. Al Castel Nuovo hi ha un arc de triomf impressionant que celebra l’arribada del Magnànim i la sala més imponent del castell va ser reestructurada en aquell període per l’arquitecte mallorquí Guillem Sagrera.
I de temps abans ja existia la Rua Catalana, on es concentraven els mercaders catalans de la ciutat, que tenien una capella pròpia en una església propera fins que, durant el virregnat espanyol, van ser obligats a transferir-se a l’església de San Giacomo degli Spagnoli, amb una sèrie de litigis que van durar fins als primers anys del segle XIX.
Els lligams són molt estrets i la petja catalana és encara molt visible, no solament en l’arquitectura, també en alguns cognoms i en maneres de dir força comunes.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
22.08.2023  ·  23:01

Molt interessant editorial.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
22.08.2023  ·  23:06

Tota la raó, Vicent. És incomprensible com s’han menystingut, i seguim fent-ho, els determinismes que la geografia i l’entorn natural imposen, incloses les condicions climàtiques que hi van lligades. És un cas clar de analfabetisme, en el fons. Aquests factors imposen de manera important les condicions de vida dels habitants de cada entorn.

No és cap casualitat que al llevant de la península ibèrica hi regni el català, que a Euskadi hi regni l’euskera, i que a Galícia hi regni el gallec! Comparem les condicions geogràfiques i climàtiques dels tres entorns i veurem ràpidament les diferències importants que que hi ha entre ells. I comparem-les amb les de la meseta castellana i és evident que no tenen res a veure amb les altres tres.

Els entorns geografics i climàtics formen part essencial de la configuració de les diverses nacions, i ignorar-ho és de inconscients.

Ramon Isern
Ramon Isern
22.08.2023  ·  23:07

Moltes gràcies per aquesta lliçó d’història, de geopolítica i de catalanitat. Que gran que ets Partal!
Mira que només escric quan no m’agrada alguna de les teves editorials (poques vegades), però avui em sento amb l’obligació d’agrair-te aquest article.
Per coses com aquesta em sento molt orgullós i compromès de formar part d’aquest marevellós projecte que és vilaweb (i també tot sigui dit per la dignitat que tens de no acceptar “mordides” dels polítics). És un oasi enmig del desert dels mitjans de comunicació catalans.
Llàstima que a València per cada Partal hi ha 100 Zaplanas o Puigs, i a Catalunya 100 Arrumadas.. o Junqueras.
No defalleixis mai. Et necessitem!!

Ignasi Serra
Ignasi Serra
22.08.2023  ·  23:17

Una anècdota nen curiosa! Sobre això que March mai va estar a Nàpols, és cert que no està documentat, però Robert Archer defensa la teoria que és ben probable que hi fes dues estades, ja que hi ha uns quants buits en la biografia de March després de les dues campanyes militars en què participà, tot lligant-ho amb una sèrie de fets relacionats amb les seves relacions amb la casa reial.

Ho explica en aquest llibre: https://www.drassana.net/product-page/veles-i-vents-r-archer-t-fornes

joan rovira
joan rovira
22.08.2023  ·  23:19

Sr. director, celebro que hagi deixat al calaix les ulleres oficials perquè a ull un, com la majoria de la gent i, parant l’orella a persones comunes s’escolta més veritat i llavors, el relat esdevé personal.

Efectivament, la idiosincràsia està basada en patrons (realitat geogràfica i climàtica) que al llarg del temps desenvolupen guiades per l’oïda i la vista cap l’escriptura de llibres i constitucions pròpies.

Els quals, en moments de canvi ressonen espontàniament de tu a tu, és a dir, amb idiosincràsies reals que han estat amagades de riba a riba per instruments artificials. I, llavors copses la intrusió oficial.

Perquè, en l’intercanvi de persona a persona apareix la diversitat i el mercantilisme que desenvolupa el fet de compartir informació sonora, visual i coses, de manera natural i quotidiana.

Carme Poch
Carme Poch
22.08.2023  ·  23:48

Precios article.a llegir i rellegir. I gràcies per tots els comentaris q el complementen

Marc Mateos
Marc Mateos
23.08.2023  ·  00:06

Genial! Bon article!

Montse Coll
Montse Coll
23.08.2023  ·  00:10

Bona nit!
Acabant de passar les vacances d’estiu al País Basc rural, país del meu marit, avui mateix comentavem preocupats el retrocés de l’euskera en el seu bressol més autèntic. Al canal de televisió d’Euskal Telebista, programes en espanyol. Els parents del poble, euskera-parlants de naixement, confessant-nos que els és més fàcil llegir en la llengua del país colonitzador que en la seva llengua materna i de parla diària. Un país que deixa perdre la seva llengua està ben mort. La seva identitat quedarà ben aviat reduïda al folcklore que ara es pot veure al País Basc francès: moltes banderoles amb ikurrinyes com a reclam turístic i poca substància més.
Estem davant d’un estat colonitzador que no dubta en mentir, transgredir i potinejar tot el que pugui, amb tal d’implantar la seva voluntat. La llengua és un dels bastions a defensar. N’hi ha d’altres. Si no en som conscients, també nosaltres estarem ben perduts.
Gràcies per les vostres reflexions. L’editorial de VilaWeb és una alenada on agafar forces en la nostra lluita diària. No defallirem.

Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
23.08.2023  ·  00:23

Molt interessant i molt pedagògic. Gràcies, Vicent !

Ramon Vendrell
Ramon Vendrell
23.08.2023  ·  01:34

Un editorial interessantíssim, gràcies Vicent.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
23.08.2023  ·  01:54

Si em permets, puc eixamplar la teua hipòtesi.

A mi em fa la impressió de que a l’Edat Mitjana això de les fronteres eren molt més permeables i comunicants del que tu traces.

La Ribagorça i Benasc ho són. Igual que la penetració de població endins del regne de Múrcia a Iecla i Llorca, com ho és el Carxe que ha perviscut en parla i cultura. El panotxo que usava el meu iaio deia “pésoles”, “grancha”, “deo” i “boa” fent una mena de “flat t” en murcià i “ruisar la calle”.

L’arquitectura i l’Art -en general- explica les societats i la manera d’entendre el món d’aquestes. La sociologia de l’art.

L’expansió catalana per la Mediterrànis s’explica per una qüestió d’economia i d’independència adobada amb el sentit anticastellà i antigavatx que tenim gravat a l’ADN.

Tal i com explica Galbraith, les croades tenen una base econòmica. L’expansió a Sardenya, Sicília i Nàpols fins el taló de la bota itàlica és un tema de no dependre del blat castellà i ser autosuficients. I controlar el comerç de la mar fins llavors coneguda i comerciar amb les Índies controlnt l’imperi turc.

L’aprensió contra el món castellà i franc era sobretot, cosa de valencians com col·legia Manuel Sanchis i Guarner, qui, a banda de ser lingüista fou un excel·lent historiador.

Queixant-se de l’afracesament pregon que tenia el Principat oriental. Ell, que fou durant molts d’anys professor de francès, precisament.

Eixa osmosi la detecte també en zones com la Plana Requena-Utiel i veus que on acaba la muntanyes i vall del riu Bunyol ( La Foia de Bunyol) és a Set-Aigües on està infectat de cognoms catalans, però els nobles eren aragonesos. Però els escrits antics d’eixa comarca són redactats en perfecte català igual que passa a Oriola.
Però la gent ha perdut tant l’aragonès com el català estant usant un castellà aragonitzat. Heus ací una substitució lingüística ja feta i duta a cap.

Però -contra tot pronòstic- el català va tornant en coneixement ni que siga per a treballar de funcionari a la Generalitat d’Avall. Tot i que no siga l’idioma de les cases.

Hi ha un estudi fet per Eugeni Casanova que explica el mateix cas de penetració antiga de gitanos cap a Occitània de catalanoparlants que malgrat segles s’ha conservat. Tal i com vam veure a The Voice a France 3 amb Maxime Cayuela quan es presentà amb la cançó de Jordi-Pere Cerdà i els 2 jurats gitanos-occitans reconeixen el català i se n’emocionen.

Ja que heu comentat que El Castell Nou de Nàpols és obra del felanitxer Guillem Sagrera ( de fet fa l’arc monumental d’accés i la Sala dels Barons amb columnes helicoïdals que recorden les llotges de Ciutat de Mallorca i la de València, perquè era la residència reial, però a València es feia el Portal de Quart, estrafent aquelles de Nàpols però amb un sentit militar doncs eren recents els intents de conquesta de València per part dels castellans en la guerra dels dos peres.

Ho he explicat moltes vegades als teus editorials. En 1974, un any abans de morir Frnco, vaig descobrir que a Perpinyà hi havia “valencians” en un viatge comercial d’uns col·laboradors del meu padrí i ell ( jo feia de grum) que sí parlaven valencià es van adreçar al cambrer perquè no sabien un borrall de francès i aquest els contestà en català i els demanà si eren catalans i la cara d’espant d’aquests fou un poema.

Avui fa un any que la meua dona Pepa Leyda i Salvà va faltar a causa d’un càncer.

Ella va descobrir el mateix que jo quan el M.H.P. PUIGDEMONT vingué a Perpinyà per primera volta des de Waterloo. I va descobrir com al barri de Sant Jaume la gent ens indicava per on anar, i discussions mentre sopàvem a Canet la nit anterior amb “blavers” perpinyanesos expressant-se en un català perfecte, tot rebutjant la catalanitat per tractar-se d’un “patois” i un idioma inferior al francès.

Xe tu, com si estiguérem a València, però amb un valencià afrancesat. I ella al·lucinant perquè no imaginava que tan lluny de Gata de Gorgos (Marina Alta) també parlaren el seu idioma.

Doncs això és el que cal:
molta interacció i fluïdesa entre tots nosaltres i les terres que fan la nostra nació. Com si ja fórem independents.

No hi ha res com l’independentisme cosmopolita.

Josep Blesa (València)

Jordi Miralda
Jordi Miralda
23.08.2023  ·  03:27

Una qüestió històrica que crec important també és que Espanya només es defineix com és ara amb el tractat d’Utrecht el 1713. Anteriorment, Nàpols, Sicília i Sardenya eren part del que s’entenia com Espanya o l’imperi espanyol (en termes polítics
era el mateix) igual que Catalunya. Els anglesos van imposar a Espanya la pèrdua d’aquests territoris i la prohibició que el rei d’aquelles terres fos el mateix que el rei d’Espanya, per això Carlos III va ser primer rei de Nàpols però després en morir el seu germà i passar a ser rei d’Espanya va veure’s obligat a deixar Nàpols a un altre.

Els anglesos van imposar aquesta separació i van quedar-se Gibraltar i Menorca al tractat d’Utrecht, però en canvi van permetre a Felip V ocupar Catalunya, en comptes de mantenir els Països Catalans units a Nàpols i Sicília amb un altre rei. Hauria sigut perfectament lògic imposar aquesta solució, contràriament a com es presenta la història d’Espanya, i segurament Felip V no hi hauria pogut fer res ja que no va poder impedir que els anglesos fessin i desfessin amb els territoris espanyols el que els semblés. Però els anglesos van abandonat els catalans en aquell moment.

Imma Presseguer
Imma Presseguer
23.08.2023  ·  06:15

La fletxa del temps sempre apunta endavant.
Per més que ens agradi pensar de tornar enrera, és un exercici inútil i, penso jo, semblant a la nostàlgia imperialista que tan agrada als de l’altiplà, però que no és gens pròpia dels catalans.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
23.08.2023  ·  06:27

Benvolgut Director, una bonica història ampliada i matisada pel nostre arquitecte de capçalera. Llàstima que no fórem tan bons amb la espasa com amb la ploma. Com diríem en català modern “si non è vero é ben trovato”. Salut.

xavier solaní
xavier solaní
23.08.2023  ·  06:44

Avui l’ESTUDI D’ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP t’ha superat, bé, l’he gaudit més, vull dir. Sabíem del fet geopolític i de la història però no que a Nàpols ho estiguessin també popularment i en positiu. I a València costa trobar un sol llibre en català, no ja a l’aparador, en tota la llibreria. Aquí estem amb la literatura iberoamericana, com als anys 70, i el Mortadelo, que anem sobrats.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
23.08.2023  ·  07:44

He gaudit llegint aquesta editorial de geopolítica i he après moltes coses del nostre espai natural.
I deu ni do les aportacions dels subscriptors !!
Gràcies a tots .

Pep Agulló
Pep Agulló
23.08.2023  ·  07:51

LA GRAN PREGUNTA…

Com és que en edat d’or de Catalunya que dominava la Mediterrània políticament i militarment no excel·lís en l’art, la literatura… ¿Com es pot entendre, doncs, que no ens arribin texts en català o provençal? ¿Com es pot entendre que a Itàlia no apareguin els catalans?

L’anècdota que ens cita Vicent és prou significativa de molts catalans “tapats”…

Josep de Ribera, pintor tenebrista del s. XVII, lo spagnoleto; Domènec Miquel Terradellas (1754-1806) Músic i compositor d’òperes d’estil napolità de gran èxit arreu, que deien era italià: Domenico Terradeglias; Vicent Martí i Soler italianitzat com Vincenzo Martini admirat pel mateix Mozart, etc…

Recomano: “La revenja Borja” Orland furiós al descobert. Lluís M. Maldonado Vol.I.

….DELS HISTORIADORS PROSCRITS…

Carles Ortiz
Carles Ortiz
23.08.2023  ·  08:06

Ja fa temps que vinc dient que l’ens politico-administratiu anomenat Espanya no és una nació ni ho ha sigut mai. I ells ho saben.

Josep Navarro
Josep Navarro
23.08.2023  ·  08:22

La propaganda borbònica, esmentava que els catalans eren uns competidors a la Mediterrànea dels anglesos. Pel nostre comerç. I ells coneixien i admiraven les nostres hortes regades. Tal vegada pensaven, que no els convenia uns Països Catalans independents.

Joan Maria Campamà
Joan Maria Campamà
23.08.2023  ·  08:25

Començar el nou dia llegint l’editorial d’en Vicent Partal i els comentaris dels subscriptors m’omple d’energia, satisfacció i ganes de viure. Moltes gràcies a tots!

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
23.08.2023  ·  08:51

Castella
 
Que saben els de terra endins
del dolç bressol de les onades?
 
Que saben els de terra endins
del blanc sorral resplandent?
 
Que saben els de terra endins
del ventijol acaronador de la marinada?
 
Que saben els de terra endins
de les juganeres petxines rialleres?
 

 
Qué poden saber ?
 
Els del castell de rígida bastida
Els del castell d’immòvil pedra
vigilant i escrutador
plantant cara a qualsevol vent
vingui d’on vingui
 
Vestits de ferro, elms, escuts i llançes
no riuen
 
¡Oh misteri!
Difícil es fa als humans que les seves arrels morin en vida

Eduard Ruestes
Eduard Ruestes
23.08.2023  ·  09:15

Vicent, precisament avui et llegeixo des de Nàpols i ahir a la vesprada ,passejant pel port i davant del Castel Nuovo, enmig de les dues torres que m’evoquen Poblet i les Torres de Quart, hi veig esculpit l’escut coronat de les 4 barres. Res és casualitat i la història tossuda ens recorda que, com bé dius, el nostre marc natural és la Mediterrània i no ho hauríem d’oblidar.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
23.08.2023  ·  09:21

Agrairia molt a en Vicent que ens fes un dia una pissarreta sobre la demografia interna i limítrofe dels Països Catalans.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
23.08.2023  ·  09:22

Gràcies per aquesta refrescant capbussada en la nostra història geopolítica compartida, que ens ha permès fugir momentaniament d’aquest estiu meteorològicament roent i de la també tòrrida actualitat postelectoral. Com molt bé afirma l’editorial, és la realitat geogràfica la que prefigura la història que s’hi desenvolupa. Ja fa molts anys que ho vaig entendre en llegir Pierre Vilar, que comença la seva monumental “Catalunya dins l’Espanya Moderna” precisament amb un primer volum sobre el medi natural.

Però així com l’automòbil ha sobrepassat la divisió comarcal de Pau Vila, que avui dia ja no és més que una eina administrativa, la realitat geogràfica actual del nostre pais ultrapassa les planes litorals i s’endinsa per tota Europa. Malgrat el mosaic de llengües, ens sentim més com a casa a Praga o a Malmoe que a Ankara o a Rabat. I, sorprenentment, ens poden resultar més xocants els balcons napolitans plens de roba estesa que les botigues turques del barri berlinès de Kreuzberg.

No hem d’oblidar mai d’on venim, però convé no perdre de vista on anem i quins seran (són ja!) els nostres veïns naturals.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
23.08.2023  ·  09:32

El marc mental imposat als catalans ens obliga a pensar, a viure, a consumir, com a castellans; alhora, ens oculta la pertinença a la Mediterrània com a medi natural de desenvolupament social, intel.lectual, comercial…
Tallar els fils que ens lliguen a la colonització mental castellana és condició necessària per assolir la llibertat. Desempalleguem-nos-en!

Victor Cucurull
Victor Cucurull
23.08.2023  ·  09:48

val més tard que mai, sempre és hora d’aprofundir en la realitat d’aquesta nació líquida que a voltes s’esmuny entre mentides interessades, repressió subtil i censura per raons d’estat per no parlar de l’historicidi perpetrat contra la nació catalana, furtant-nos els grans personatges de la nostra història amb aquiescència del món acadèmic que per manca d’altres arguments segueix titllant de pseudohistoriador a qui es dedica a posar llum a tanta foscor interessada, parle d’en Colom, de Teresa, del Gran Capità, …

Marc-Antoniu Ciurdariu
Marc-Antoniu Ciurdariu
23.08.2023  ·  09:50

Què n’opina d’això la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea?

Raul Magdalena
Raul Magdalena
23.08.2023  ·  09:51

Segurament aquest llibre en parlarà d’això: Història connectada entre Catalunya i la Mediterrània. ISBN 842320877X
https://bit.ly/3E5GjAr

salvador martí
salvador martí
23.08.2023  ·  09:52

A Nàpols, una de les expressions mes corrents que utilitzen encara avui és “Que t’haig de dir!”, català pur.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
23.08.2023  ·  10:21

Com a digressió literària, molt bé. Quant a geopolítica, per alguna raó el Mediterrani fa cinc segles va perdre el seu valor geotot (polític, econòmic), per passar a l’Atlàntic. Apart del valor nostàlgic i sentimental i turístic, aquí no n’hi ha molt a gratar, i a més a més amb l’escalfament global. Uf, quina calor! qui estigués a Galícia o Astúries!

Anna Morales
Anna Morales
23.08.2023  ·  10:42

Bon dia Vicent. He llegit amb molt d’interès el teu magnífic editorial d’avui i seguint el fil de l’article, et recomano a tu i als lectors que llegiu el llibre ‘L’expedició dels poetes als Alfacs’, fruit de la recerca de l’historiador rapitenc Àngel Pascual Peña.

En aquest llibre dut a terme gràcies a la beca atorgada per la Fundació Durán, l’historiador Àngel Pascual ens endinsa en una història captivadora, fins ara desconeguda, del paper que va tenir el port dels Alfacs en l’expedició d’Alfons el Magnànim a Nàpols amb la presència de poetes, com el mateix Ausiàs March o Jordi de Sant Jordi i d’altres autors del segle XV, segle d’or català.

El rei Alfons el Magnànim fa una crida als seus nobles, segons el ‘Llibre de l’Estol’ situat al Reial Arxiu del Patriarca de València’:

‘Lo Rey,
Batle general nos scrivims als barons cavallers, gentils homens e altre quins han preferit de anar a acompanyar nos en lo viatge que deus mitjançant entenem a fer fer visitar los nostres Regnes de Cerdenya e Sicilia que a certa jornada siena ab nos per executar lo dit viatge, les letres dels qualsvos trameten ab la present per que manam que prestament tramitats als damunt dits les dites letres en manam quels sien presentades per tal que hague temps de ser ab nos ala dita jornada que aço no mudets per complaure (al rei) dada en Tortosa a XX dies de Jane del any MCCCC XX. Rex Alfons.

Convideu a l’Àngel Pascual a què ens ajudi a descobrir aquesta època apassionant per l’afany expedicionari a la Mediterrània. Que ens parli sobre la importància del port dels Alfacs pels nostres poetes, durant els mesos que l’expedició es mantingué a l’expectativa de salpar. N’estic segura que us atraparà.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
23.08.2023  ·  10:49

Quin gust avui llegir l’editorial i els comentaris, especialment el de Josep Blesa.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
23.08.2023  ·  10:57

No ho sé, Vicent. La geografia explica moltes coses però potser l’economia, la fertilitat de la terra l’abundància O escassetat d’aigua expliquen més bé els moviments humans, les migracions i les guerres. Per exemple l’Alguer va patir un setge cap el 1350 per les forces de Pere el Cerimoniós, setge que va durar 6 mesos. Quan els algueresos van entregar la ciutat van ser foragitats i expulsats tots, perdent la hisenda i les cases. L’Alguer va ser repoblat per catalans procedents del Penedès i del Camp de Tarragona. Diuen -això no sé si és veritat- que al capvespre, quan tancaven les portes i es ponia el sol, tot aquell que no era català havia de sortir de la ciutat. A l’Alguer “les nits es parlava exclusivament català” i per això encara el parlen. Se non è vero, è ben trovato. Sigui com sigui els Països Catalans existeixen, per una raó que em sembla imbatible: perquè la gent ho volem.

Quim Forner
Quim Forner
23.08.2023  ·  10:58

Interessant, gràcies.
La idea de la mar com a medi de transmissió de la cultura més veloç i eficaç que la terra és allò que va vaig retenir de Pia Laviosi- Zambotti (https://www.studitrentini.eu/pia-zambotti-laviosa/) a la seva obra Origine e diffusione della civiltà, 1947, a la versió traduïda al castellà Origen y difusión de la civilización (https://www.todostuslibros.com/libros/origen-y-difusion-de-la-civilizacion_978-84-282-0036-3.)

Aleix Gaus
Aleix Gaus
23.08.2023  ·  11:15

Felicitats per la editorial una bona reflexió geogràfica que crec que s´hauria de tenir present

Rafael Benavent
Rafael Benavent
23.08.2023  ·  11:17

Som, realment, …. “l’espai de combat entre una nació natural i altra prefabricada”. Prefabricada a la força sobre nosaltres. Insuperablement ras, clar, curt i ben dit. I sa festa continua. Que no ho vegem, valencians?. Gràcies, Vicent. Ets un pou sense fons d’autoestima i coneixements sobre nosaltres. Ens il·lustres i reafirmes en nostra voluntat de ser el que som però que Espanya no vol que siguem. Per què serà? No som nosaltres qui estem contra ella, sinó ella contra nosaltres.

Joan Torres
Joan Torres
23.08.2023  ·  12:35

Enhorabona, amic Partal, per la teua necessària recerca i defensa del nostre propi espai geopolític que tenim, com bé dius, tan oblidat i desatès. Persevera en aquesta línia…
En relació a l’editorial d’ahir, em va encantar el terme “furtamelons” però els “xafaxarcos” ho tenen prou difícil amb tanta sequera, serien més aviat “aixafaterrossos”, no?

Toni Delgado
Toni Delgado
23.08.2023  ·  12:51

Fa molts anys una papereria que tancava al meu poble va posar en liquidació un grapat de mapes de l’editorial Alpina de vint anys enrera. Un conegut meu, excursionista ell, els va comprar tots. Li vaig fer veure que molts camins i corriols segurament ja no existien. La resposta va ser sensacional: “potser tens raó, però segur que les muntanyes encara hi són”.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
23.08.2023  ·  13:32

Molt, molt interessant i engrescador, Sr. Partal. Gràcies.

Els comentaris dels subscriptors, un luxe.

Jordi Tudó
Jordi Tudó
23.08.2023  ·  14:02

Una altra d’editorial de vitamina a la vena..
Gràcies per aquestes esquisitesses, Vicent.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
23.08.2023  ·  14:45

Bon editorial.
A banda de Nàpols i Sicília, no oblidem la Provença, que té la quadribarrada com a bandera pròpia, a banda de molts noms i topònims derivats del català (a més de l’occità, és clar).

Josep Manuel Busquets
Josep Manuel Busquets
23.08.2023  ·  15:56

És un goig aprendre aspectes de la nostra història gràcies a aquesta comunitat. Gràcies a totes i_tots per les vostres aportacions i dades.

Josep Gualló
Josep Gualló
23.08.2023  ·  16:36

DESPERTA FERRO

Ja fá anys, era a Nàpols per una raó que no vé al cas i em va molestar veure en el castell que separa el port del barri de Santa Lucia un cartell que deia més o menys (perdoneu que em falli la memòria) que el castell havia sigut regalat a Nàpols, no recordo si per la Reina o el Regne d’Aragó.

Em va molestar perquè jo savia perfectament que qui dominava el Mediterrani, era Catalunya.

En Vicent, té en la seva experiencia personal un apartat en que un llibreter de Napols li diu que en l’època d’Ausiàs Marc, tots parlavem català.

M’Agrada molt més la seva experiencia viscuda que la meva. La meva em va deixar mal gust de voca, la seva m’hauria deixat bon gust.

Lluïsa Soaz
Lluïsa Soaz
23.08.2023  ·  17:34

Gràcies pel teu editorial, Vicent! Un recordatori extremament necessari, culte i actual!! Que en prenguin nota aquells que es diuen els nostres governants!

Cristina Criado
Cristina Criado
23.08.2023  ·  17:45

El meu avi, sastre del barri de Russafa, anava sovint a Barcelona en vaixell. Ja de petit amb els pares pk a la meva besàvia la tractava el Dr. Barraquer. Tenia família i amics a Barcelona, que era la seva ciutat de referència. Anava sovint malgrat que trigava tot el dia al vaixell (hi havia música i ballaven sardanes). Comprava roba, anava al Liceu, al Paral•lel. Mai en la seva vida va anar a Madrid, ni se li hagués acudit mai d’anar. Per ell ni existia.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
23.08.2023  ·  18:03

Quan Espanya encara no existia com estat, la nació catalana ja era una potencia mundial, el món es pensava que la llengua de l’anomenada Hispania, era el català perquè els únics navegants, comerciants i soldats hispans que coneixien parlaven en català i molts dels primers llibres que va conèixer Europa estaven escrits en català. Fins el 1714 el poble català s’autogovernava i tenia una organització política pròpia, molt anterior al Regne d’Espanya. Amb unes altres paraules Pau Casals, que va ser protagonista a la Universitat Catalana d’Estiu d’enguany, ho va explicar davant les Nacions Unides.
He sentit opinions que consideren necessari incrementar el coneixement sobre la història de la nació catalana entre el jovent; qui ho deia, és immigrant i argumentava que sobre tot era important difondre-la entre les persones els països de les quals havien sigut colònies espanyoles, perquè entenguessin i s’involucressin en el procés d’independència de Catalunya.
També estaria bé que per ocupar qualsevol càrrec de responsabilitat política, fos necessari demostrar uns coneixements mínims sobre l’origen de la nació que se suposa n’han de ser servidors.

Maite Mora
Maite Mora
23.08.2023  ·  18:28

Si fos el twitter li posaria un LIKE al comentari del Sr.
ESTUDI D’ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
23.08.2023  ·  20:11

La diferència està entre la nació, que creava el/s seu/s estat/s, i l’ara dit estat-nació, sorgit a la revolució francesa, on és l’estat el que forja, i força, la seva nació a partir de la dominant, i no cal dir si es tracta d’un estat jacobí. Per cert, Vicent, t’has deixat el desert dels Monegres entre la Franja i l’Aragó.

Martí Teixidó
Martí Teixidó
23.08.2023  ·  20:40

Bona lliçó de Vicent Partal a partir d’una sorprenent vivència que no és casual. Certament, mirar la Mediterrània ens obre la història amagada. L’Institut Nova Història està fent bona feina d’estudi i de viatges (Sicília, Malta). Escoltar la música i cançó dels pobles de la Mediterrània ens fa sentir-nos uns. Maria del Mar Bonet ens ha fet el recorregut per la riba sud poblada pels amazics. Ens fa oberts a l’entesa en la diversitat. MTP

Joan Ortí
Joan Ortí
24.08.2023  ·  01:43

Venim d’on venim, d’una Europa on desprès de la segona guerra mundial es pacten uns estats irreals, tot destrossant els països naturals. I per altre banda venim d’una Espanya que el proper mes de setembre farà 100 anys del cop d’estat del General Primo de Rivera, instaurant una dictadura durant set anys.
Durant cent anys, per partir d’una data no massa llunyana, no hem sabut que era la democràcia ni tampoc una cosa pitjor, no hem sabut que és la llibertat.
Partint d’aquestes premisses i sabent tot el que ha passat en els darrers quaranta cinc anys i mes en concret en el darrer any on l’extrema dreta dictatorial ha entrat a formar part de les “institucions democràtiques”; es fa molt difícil de comprendre i d’entendre el marc, el territori, la dimensió geopolítica dels Països Catalans que tant exquisidament ha dibuixat en Partal.
Us imagineu per un moment que ens aquests darrers cent anys els Països Catalans haguessin sigut lliures i haguéssim pogut potenciar el nostre territori geopolític.
La editorial d’en Vicent Partal te una profunda reflexió política i ens diu, mireu on vam estar, on som i cap a on hem de caminar.
Unitat de llengua, unitat política i unitat de Nació.
Gràcies Vicent!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any