Assemblea de Representants: un final massa decebedor

  • Que el govern, com a remei, opte per dissoldre una Assemblea que s’havia convertit en una pedra a la sabata dins el Consell, deixa un regust molt amarg a la boca

Vicent Partal
29.08.2023 - 21:40
Actualització: 30.08.2023 - 07:58
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Mitjançant un correu del president Puigdemont, ahir es va saber que el govern del Consell de la República havia decidit de sotmetre a votació dels afiliats un canvi de l’estructura de la institució que, si s’aprova, equivaldrà a la desaparició de l’Assemblea de Representants, el “parlament” elegit ara fa dos anys en un exercici magnífic de radicalitat democràtica. Ja veurem què vota la gent, però d’entrada la notícia és trista i descoratjadora.

Jo vaig votar en aquelles eleccions i recorde molt bé l’impacte que em va produir aquell vot, aquella manera de votar, de fer campanya i de triar els meus representants. Em va impressionar molt el mètode i tot allò que aquell dia es va posar a prova: la identitat republicana, el sistema de votació pel sistema de cadena de blocs, la capacitat de fer una campanya no basada en els partits polítics sinó en les persones, el mecanisme institucional amb el suport d’una sindicatura independent, la votació amb el mòbil o l’ordinador, la seguretat del vot, la seguretat del sistema… Que diferent va ser votar així de votar com havíem votat fins aleshores, constrets per les caduques normes electorals espanyoles. Quina sensació vaig tenir de fer, aquesta vegada sí, una cosa nova, diferent i molt millor. Per això vaig escriure aquell dia que les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell de la República significaven un salt en la via unilateral i en l’apoderament ciutadà alhora.

Tanmateix, dos anys després, i just quan el mandat de l’Assemblea era a punt d’expirar, aquesta sobtada dissolució ens encara a una realitat dura. Sabíem les queixes encreuades en totes dues direccions. Sabíem que amb el pas del temps les relacions entre l’Assemblea i el govern s’havien anat tornant cada dia més tibants. I que algunes propostes del govern havien estat derrotades pels representants. Teníem notícia del malestar que aquesta situació havia creat.

I és precisament per això, just per això, que el fet que el govern, com a remei, opte per dissoldre una assemblea que s’havia convertit en una pedra a la sabata dins el Consell deixa un regust molt amarg a la boca –ben al revés d’allò que va significar l’elecció d’aquest ens. Si els independentistes no som capaços de fer funcionar un organisme com aquest, superant totes les crisis que puguen eixir al pas i forjant els acords necessaris, quin missatge més negatiu no enviem a la societat sobre la capacitat de gestionar tota una república independent?

No tinc cap opinió ferma encara sobre si calia fer aquesta reforma institucional i no pose en dubte que el Consell de la República puga reestructurar-se, que hi tinga dret. Ara, sí que crec que aquestes maneres de fer no són adequades –ni la manera com s’ha anunciat això ni el fons subjacent. Especialment per l’evident manca de respecte institucional a un organisme que –tant si ens agrada allò que fa com si no– el vam votar 22.584 persones. No són aquestes, segur, les maneres de fer que s’esperaven d’una institució, el Consell de la República, que es va presentar davant el país com una iniciativa rupturista i inspiradora de la república que volem.

 

PS. Us recomane aquesta entrevista de Josep Casulleras a Benet Salellas a propòsit de l’amnistia: “Incloure els policies en l’amnistia és una bestiesa monumental“.

 

La nostra feina és ajudar els lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
29.08.2023  ·  21:59

No són maneres.

Neus Ballbé
Neus Ballbé
29.08.2023  ·  22:09

Efectivament, quan ahir vaig rebre el correu electrònic que ho anunciava, no entenia res. L’objectiu era canviar les maneres de funcionar i fer que tot fos absolutament transparent i democràtic.
Em dono un parell de dies per provar a entendre els per què de tot plegat.

Francesc Picas
Francesc Picas
29.08.2023  ·  22:12

L’Assanblea sabia convertit en una pedra a la sabata? Em sororen molt aquest comentari. O potser la pedra és precisament el govern o alguns dels seus membres? No sé si esperaré a veure com es resol aquest tema per donar-me’n de baixa

Jaume Bonet
Jaume Bonet
29.08.2023  ·  22:21

Ningú s’ha de conar de baixa abans de que es voti. Allò que hi ha és una proposta que s’ha de votar i, per tant, s’hi pot votar en contra. A qualcun dels polítics “professionals” li deu anar bé, deu estar-ne content, de que sembli que és una cacicada consumada perque, si els qui no hi estan d’acord es donen de baixa abans de que es voti la cosa ja no hi podran votar en contra.
Que ningú s’empassi l’ham amb esca dels professionals de la política. Tots els qui no hi estan d’acord que participin a la votació i que hi votin en contra.

Berta Carulla
Berta Carulla
29.08.2023  ·  22:23

Jo pensava que aniríeu al fons de la qüestió i portaríeu informació real, contrastada i rellevant. No m’imaginava pas que ens faríeu una crònica sentimental de com us sentiu per un fet del qual en sabeu unes causes (que poseu en segon terme davant del plaer que us va suposar votar per cadena de blocs i simbolisme de la cosa etc.), però no en sabeu o no en dieu unes altres, i amb el titular trobeu que ja feu prou. En fi, ja ens estem acostumant a la no-informació, a viure a cop de titular, i entre tants aficionats al simbolisme, tingui aquest o no tingui utilitat, si no en té. Sap greu.

El Consell per la República ha de ser l’òrgan que ens aglutini i que acabi alçant la suspensió, perquè això no es pot fer des de l’autonomia i s’ha de dur necessàriament des de fora. Si això no és prou motiu per a una adscripció furibunda de l’independentisme, si no és prou per a abocar-hi tota la il.lusió i un suport incondicional, entenent que qualsevol canvi no ha de ser, no pot ser, sinó per a millorar i anar més lleugers i més efectius (perquè evidentment tota aquesta llavor sembrada i tot aquest corrent de fluxe i d’energia que seríem és el que en garantiria l’èxit), llavors no culpeu ningú altre perquè la titularitat del fracàs serà només nostra.

Joan Benet
Joan Benet
29.08.2023  ·  22:29

Decebedor.
Espero que Ponsatí i la gent que és pugui aglutinar al seu voltant facin el pas de constituir-se com a força política ben aviat.
Perquè el panorama és força trist.
Com el acudit de l’Eugenio del paio penjat de la branca al precipici demanant ajuda a crits quan Deu li diu que és deixi anar i li enviarà els àngels a salvar-lo: si però, que hay alguien mas…!?!?

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
29.08.2023  ·  22:35

Mira Vicent, ja sé que el MHP Puigdemont no és de la teva corda. Jo també he rebut la carta i, pel que entenc, es tracta de millorar el funcionament del CdR.
En 1r lloc et diré que és una proposta i que s’ha de sotmetre a votació. En 2n lloc et diré que ni l’assemblea de representants ni els consells locals se’ls veu gaire la feina, per a mi no són gaire eficients i molt poc proactius. En 3r lloc et diré que em sembla bona idea que hi hagi dos òrgans separats, un pel territori i un altre amb gent experta que configuri la república.
Per acabar i no allargar-me, et diré que, tu que ets periodista, vagis a Waterloo i facis i publiquis una entrevista amb Carles Puigdemont (ull! entrevista, no article d’opinió). Si vas pujant per l’Alsàcia i passant pel cantó alemany del Rin t’estalviaràs un bon feix de peatges.
Sembla que a VW només sabeu fer periodisme de sofà o de internet.
Salut i bona nit !!*!!

Miquel Badrenas
Miquel Badrenas
29.08.2023  ·  22:38

Jo aquell dia hi era a BCN en l’acte de presentació pública dels resultats i vam intercanviar unes paraules amb en Partal. Recordo que em vas dir: no se si saben on s’han ficat (potser les paraules no són exactes, l’esperit si). Vaig entendre-ho en el sentit de la gran diversitat i independència dels escollits i si es sabria gestionar.
Avui haurem de deduir que entre tots (govern, polítics, representants, membres del Consell…) encara no estem preparats democràticament per fer-ho?

Jaume Riu
Jaume Riu
29.08.2023  ·  22:40

LES LLEIS DE LA REPÚBLICA CATALANA.
Potser no s’ha explicat prou bé, però la redefinició d’un organisme tant important com l’Assemblea de Representatns en aquest moment, precisament ara, consisteix a preveure dos organismes de representació i, sobretot, el segón està destinat a l’elaboració de les lleis de la república catalana amb les aportacions obertes a la participació dels experts i professionals de totes les branques.
És una decisió oportuna i molt transcendent cap a la independència.
A l’editorial i en algun dels comentaris a VilaWeb veig que en comptes d’anar al fons de la qüestió, agafen el rave per les fulles i no veuen la importància dels detalls estratègics que, naturalment, a Madrid sí veuen.
Això ens passa sovint quan l’independentisme fa un cop de timó decisiu, en canvi, al regne de Castella s’ho creuen més que nosaltres i pateixen una intranquil·litat descomunal quan senten parlar de les Lleis de la República Catalana.

Mati Sancho
Mati Sancho
29.08.2023  ·  22:44

Totalment d’acord amb l’editorial. Compartisc el que demana Jaume Bonet: que ningú no es done de baixa abans de votar.
Que ho justifiquen molt bé? Em plantejaré votar a favor. Si la justificació és el correu que han enviat, el meu vot serà en contra de la proposta.
En cas que el govern del CdR no guanye la votació haurà de dimitir en bloc, no?

JAUME BOSCHMONART
JAUME BOSCHMONART
29.08.2023  ·  22:58

Membre de l’AR. No puc dir que em sorprengui la manera de fer del govern del Consell. “Radicalitat democràtica” ! Vicens, no l’he viscuda en les relacions entre govern i AR. No vull parlar del Consell per no contribuir a augmentar el desgavell de l’independentisme. Amb la informació que va sortint, hom es pot fer una composició més o més correcte. Sí que he dir, pel que he viscut, que la inexperiència i mediocritat de les persones que volen exercir de dirigents dels partits i entitats no ens portarà a la República Catalana Independent.

Pep Agulló
Pep Agulló
29.08.2023  ·  23:19

ON ÉS, VICENT, LA CARTA DEL PRESIDENT DEL CONSELL DE LA REPÚBLICA?

La Berta Carull parla de l’editorial com d’una crònica sentimental. Crec que fa curt. La queixa de l’editorial pressuposa, no ho diu, però es pot entendre, que el govern té un deix antidemocràtic front l’assemblea de representants, i aquí trobo la gravetat de l’opinió, quan s’omet la carta del president del Consell que explica i raona el perquè de la decisió, I a més tenint en compte que la decisió s’ha de votar democràticament…

QUAN, VILAWEB ENS HA POSAT AL DIA D’AQUEST CONFLICTE ENTRE L’ASSEMBLEA I EL GOVERN?

Crec que si un diari, amb l’editorial, és posiciona amb tanta “passió” sobre un tema polític, ens ha de donar arguments del contingut d’aquest conflicte, d’uns i d’altres.

ESTIC REALMENT ENUTJAT… Ara per ara no puc prendre cap partit sense arguments polítics que aquest diari no em dona…

Només opinions…

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
29.08.2023  ·  23:22

Quan ahir vaig llegir el mail del MHP Puigdemont vaig pensar que, atesa la meva edat, les neurones començaven a fallar. No entenia res.
Segueixo igual.
Em recorda massa a l’evolució de l’ANC.
És dur.
Els carrers seran sempre nostres. Ho recordeu?
Doncs, ens toca fer-ho realitat.
Els polítics no podran amb nosaltres. Repetim-lo com un mantra. Sí Ells són mediocres, nosaltres, no.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
29.08.2023  ·  23:30

En general, fan res aquesta gent?
Tots plegats, el ‘govern’ i el ‘consell’

Gerber van
Gerber van
29.08.2023  ·  23:39

Sembla que la dissolució sobtada de l’Assemblea de Representants tracta de la lluita pel poder entre els partits polítics i els representants independents. M’hagués agradat que Vilaweb aportés més informació en aquest editorial. Com diu l’article, la manera com es fa és una falta de respecte als votants i a aquest ‘institut’. (No sé si el CdR ja mereix aquest titol.) No m’estranyaria que aquest afer també té molt a veure amb les negociacions sobre a un govern espanyol.

P.S. Al final de l’editorial vaig llegir amb estupefacció l’anunci d’una entrevista a Benet Salelles sobre la concessió de l’amnistia. Vaig entendre que Vilaweb va afirmar ahir que el debat sobre l’amnistia només es fa entre els polítics i els mitjans de comunicació Madrilenys. Per això no entenc per què ara apareix una entrevista sobre aquest tema. (A mes el titol és una obvietat.)

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
29.08.2023  ·  23:44

Des de l’altra riba i amb cert desconeixement de les interioritats, i com a mer espectador, ho veig diferent. M’explique:

El Moviment d’Alliberament Català és un engranatge compost de moltes rodes dentades. Només blocant-hi alguna el rellotge s’atura.

Tenim El President de la República a l’exili i el seu entorn.
Tenim/teníem l’Assemblea de Representants com a una mena de Parlament en funcions.

Tenim l’exèrcit d’Activistes anònims -o no- escampats per tota la nació amb densitats d’acció molt desiguals d’acord a l’entorn.

Tenim els polítics proto-independentistes i llurs respectius partits quasi-independentistes.

Tenim les relacions inconfessables entre els anteriors amb els polítics colonialistes españols.

Tenim la relació entre la repressió colonial española i els polítics professionals dels partits quasi-independentistes i els activistes independentistes que van a per totes, caiga qui caiga.

Tenim l’acció exterior permanent de l’estat colonial i lllurs relacions i pactes internacionals que amenacen tant a l’exterior dit l’EXILI EXTERIOR com a dins la nostra nació que patim L’EXILI INTERIOR .

Tenim EIXA BARRINA SENSE FI que és la persecució i repressió tant a territori nacional com als que tenim fent faena a l’exterior. Que no és només a Waterloo, Brussel·les, etc. Recordem que al llistat negre hi ha Carles Boix, Sala-Martín, Resina, etc. Recordeu el blocatge q li feien a Na Ponsatí als EUA estant….

Podem ésser tot el democràtics que volgueu però, de vegades, cal recompondre les peces del tauler per a ser més efectius i que sinergiem millor i mútuament les tasques a terra nostra i a l’exterior. Sobretot, quan hi ha gent de dins que li té una inquina al M.H.P. Puigdemont i no dubtaria gens a parar-li un parany, per a que l’estat colonial l’atrapàs.

No hi veig la connexió entre la reelecció d’en Sánchez i la Reforma del Parlament a l’Exili (encara q siga amb diputats o representants que són dintre la nostra Nació.

I si n’hi ha, tal connexió i reunió, cal deduir-hi allò de la pel·lícula del Padrí III que li diu Don Vito a son fill Michael Corleone:
“Aquell que t’ho propose, és el traïdor….”

Josep Blesa (València)

Joan Hernández
Joan Hernández
29.08.2023  ·  23:47

Aquest comunicat és decebedor per la forma i el fons, però també imprecís i equívoc. El balanç d’aquesta 1a legislatura es cosa com a mínim del govern i l’assemblea, que aquí queda “apartada” i la decisió del govern, que sembla respondre a “moltes veus de membres de l’assemblea i inscrits” en tot cas no respon a l’assembla com a tal, que no ha tingut ocasió de fer aquest valanç.
Aquesta proposta s’assembla més a l’estructura d’un partit politic que a un parlament i de partits anem sobrats, el que cal és un pla d’acció

Miquel Amorós
Miquel Amorós
29.08.2023  ·  23:52

Jo sóc dels que estava amb el Puigdemont a mort.
Però els seus últims passos, com a minim, els gtrobo discutiblers i preocupants.
1. Progressiva implicació en el partit en detriment del CxR
2. Discursió amb la Ponsatí
3. Acords de la Mesa del Parlament no van en la direcció que tant pregonava el Puigdemont, que és la Confrontació Democràtica, sinó tot el contrari. Com a mínim els acords pel català són molt discutibles respecte a la seva efectivitat.
4. I ara, la proposta de liquidació de l’Assemblea de Representants, quan aquest organisme, parlant en plata, li feia nosa.

No se com ho veieu vosaltres, però jo aquí hi veig un altre Puigdemont, potser més proper a les posicions d’ERC.

O potser no sigui el Puigdemont i en realitat sigui ‘el costat fosc del partit’, és a dir, l’antiga Convergència camuflada que malda per la tercera via.

Maria Rosa Serra
Maria Rosa Serra
29.08.2023  ·  23:54

A mí no em sembla malament aquesta proposta de canvi en l’estructura del Consell. En el moment en què calia fer noves eleccions dels membres de l’Assemblea, es proposa un grup de coordinació dels consells locals, cosa que crec que és necessària perquè moltes vegades els CL no tenen clar el seu paper. El grup de juristes potser no el veig tan necessari, de moment.
En qualsevol cas, tots hem de votar aquest canvi.
Perdoneu, Vicent, però em sembla que últimament us precipiteu a criticar algunes decisions. Per exemple, el cas del grup propi, que tampoc no em sembla tan condemnable. I potser estic equivocada, però crec que hem de donar una mica de temps per veure què se’n deriva.

joan rovira
joan rovira
29.08.2023  ·  23:56

Anem cap a un nou (individu) d’un (GOI) en construcció en la (nova era) que està davant nostre i no hi ha manera que els diferents gremis que controlen les gents aixequin el vol d’una vegada.

No pot ser que no s’informi d’una altra manera com suggereixen altres subscriptors sobre aquest assumpte amb una visió alta i panoràmica, acabi com acabi, vers un nou horitzó col.lectiu.(1)

També, hi ha un munt d’assumptes pendents de descodificar com altres subscriptors i jo mateix, demanem que s’abordin per tal de somoure el món oficial partitocràtic professional i gremial oficial.

Perquè el món oficial de la colònia, després de tres generacions de repetir la mateixa comèdia, és totalment conegut, com saben arreu, excepte aquí. Ens calen experts per avançar i no aturar-nos.

PS. (1) Jaume Bonet, Berta Carulla, Francesc Gilaberte, Jaume Riu, Pep Agulló i els que s’afegiran a demanar més claredat informativa sobre aquest assumpte. O, tot forma part del mateix desideràtum?

En tot cas, en la nova (era informativa), són els individus lectors ben informats qui decidiran, desprès i no abans, posar les esqueles als moviments inconseqüents o fraudulents sobre el seu esdevenir. No troben?

Jordi Roca
Jordi Roca
30.08.2023  ·  00:07

Perdoneu que discrepi de la definició d’exercici magnífic de radicalitat democràtica per crear l’assemblea de representants; i tot seguit argumento el perquè.
En els estatuts hi ha la trampa, tenim 78 representants a escollir del grup de persones civils, no polítiques, i 42 del grup dels càrrecs electes, a primera vista sembla que la majoria civil, no professional de la política, és aclaparadora, però no és així, per què? En una hipotètica votació important sobre les opcions A i B, el grup dels 78 estarà sotmès als inconvenients normals d’un grup, hi haurà qui no votarà, per què o no se n’ha assabentat o potser no l’interessa el tema, després hi haurà els típics vots en blanc o els nuls, ara anem als vots vàlids, tindrem els votants de A i els votants de B, per tant, hi haurà un percentatge majoritari que guanyarà, però que estarà molt lluny de ser la totalitat dels 78 possibles votants.
Ara analitzem el grup dels càrrecs electes, tots ells “professionals de la política”, tots ells sotmesos a la disciplina del partit, en conseqüència, tots assistiran en bloc a la votació, si l’interès està en el fet que surti escollida l’opció A, també en bloc serà aquesta l’opció escollida. Així doncs, tenim 42 vots a favor de A, hem d’afegir-hi els vots per A del grup civil, que poden ser nombrosos, ja que els professionals hauran fet una bona tasca per captar vots per A. Resultat l’opció B no té cap possibilitat.
Aquest sistema al meu entendre, no forma part del que jo entenc per “radicalitat democràtica” i està demostrat doncs en les votacions transcendentals, que sempre les ha guanyat la proposta que tenia el suport del grup dels càrrecs electes. Així i tot, com és lògic, hi ha hagut malestar, protestes, dimissions i desencís, tot plegat, problemes.
Els polítics no estan disposats de cap manera a cedir les decisions cabdals, sobretot aquelles que puguin afectar els seus interessos i estratègies de partit, a un grup civil.

Josep Pericas
Josep Pericas
30.08.2023  ·  00:10

No em sembla cap disbarat el contingut de la carta de Puigdemnot. Veurem.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
30.08.2023  ·  00:12

Reconec el meu desconcert. No només amb el tema de l’editorial, sinó amb tot plegat. És un “whodunit” on no hi ha manera de saber què passa realment i on tothom sembla tenir alguna cosa per amagar. Ulls brillants en la obscuritat. Si aquesta gent ens ha de dur a la independència, anem bé per anar a Sants. El pitjor és l’efecte desmoralitzador. Ho fan per això?
Només puc dir que he estat en curtcircuits més interessants. Si Waterloo és Tom i Jerry, farien bé de dir-nos-ho…

Jordi Alsina
Jordi Alsina
30.08.2023  ·  00:19

Jordi Alsina i Aubach
Membre de l’Assemblea de Representants. Activista i Independentista de Ponent.

Proposar un canvi en l’estructura institucional del Consell de la República entenc que és totalment lícit i legítim, inclús quan aquest canvi és càrrega una bona part de la feina feta pels 121 voluntaris de l’Assemblea de Representants (i molts més) que durant dos anys han esmerçat esforços perquè el Consell de la República és dotes d’unes eines i codis per afavorir el pas d’una democràcia representativa a una democràcia un xic més participativa, a més de traslladar i dissenyar accions i iniciatives legislatives des de les bases al govern del Consell.

Que la proposta sigui legítima no treu que la decisió unilateral del govern del Consell de la República alguns l’hàgim entomat amb molta decepció, impotència i com un menysteniment als membres de l’Assemblea de Representants. Per una banda, pel fet de la seva dissolució anticipada, però per una altra, que realment és l’important, pel fet de proposar l’anul·lació de l’eina fonamental d’empoderament de la ciutadania i de comunicació entre les bases de l’independentisme i el govern de la institució que preserva el mandat del primer d’octubre i lluita per fer efectiva la República Catalana.

La proposta d’anul·lació de l’Assemblea de Representants del Consell de la República en si mateixa, la manera com s’ha fet i la pròpia proposta de substitució, ens fa retrocedir en el temps i ens retorna a una manera de fer espanyola i caduca, pròpia de les cúpules dels partits polítics que ens condicionen avançar, contrària als valors republicans, impròpia del segle XXI i de la república en la que anhelem viure.

Tot i això, continuarem lluitant i mai del mais renunciarem a la nostra plena llibertat com a poble i a una nació lliure en forma de República.

Joan Benavent
Joan Benavent
30.08.2023  ·  00:26

Per què la decisió de dissoldre l’Assemblea de Representant del CdR ha estat tot just ara, a les portes del debat d’investidura aquell d’allà? No sabem si Junts està negociant res o si ja ha tancat alguna mena de preacord amb el psoe. No sé qui va dir que en les actuals circumstàncies cal ser prudent i organitzar les trobades entre ambdues parts amb la màxima discreció, la qual cosa vol dir amb absolut secretisme. De les coses que als polítics els interessi que es destapin, i només d’aquestes, ja ens assabentarem quan toqui. Això no obstant, intueixo que deu haver alguna connexió entre dissolució de l’Assemblea de Representants, junt amb la proposta d’introduir canvis en el Consell, i la investidura a Madrit. Per la manera com s’ha fet, en lloc de contribuir a recuperar la meva confiança, em fa sospitar que ens estan amagant alguna cosa que és d’esperar que el dia que es faci pública no ens farà pas gens gràcia. Tindré la santa paciència d’esperar, però em temo el pitjor. Que acabi estripant o no el carnet del CdR dependrà dels moviments que observi durant aquests dies.

Pepi Oller
Pepi Oller
30.08.2023  ·  00:27

Com a representant de l’Assemblea del Consell de la República pel Vallès Occidental Oest, estic convençuda que l’experiència de l’AR ha estat imprescindible per bastir la proposta que fa el Govern a partir de les dificultats concretes i ben reals que nosaltres mateixos hem ajudat a posar sobre la taula. Personalment, valoro positivament l’intent que fa el Govern de no donar el Consell per perdut.

El que passa que aquesta nova orientació hauria tingut moltes més oportunitats de reeixir si s’hagués dissenyat de bon principi. Ara potser és massa tard. Veure la falta de consideració amb què hem estat tractats els membres de l’AR ha embrutat el Consell. No hi ha cap garantia que aquest tracte no l’acabin patint altres membres dins d’altres òrgans del Consell. No convida a implicar-s’hi, ni genera confiança, ni engresca. Massa autisme polític, massa manca d’ empatia, massa prejudicis.

En un moment d’anàlisis de les dificultats vam advertir: Si arribéssim a la conclusió que cal modificar / prescindir de l’AR, cal que ho fem plegats (Govern- AR), perquè si no, tenim mala peça al teler. Sembla que això no es va saber escoltar.

No em vull acomiadar dels inscrits de la meva demarcació amb les presses de saber que aviat no tindré accés als inscrits a través del correu corporatiu. La immediatesa pot ser traïdora. Em cal un xic de reflexió i vull fer un recull dels diferents punts de vista exposats per altres membres per ajudar a entendre i que ens pugui ser útil. Ho farem a la darrera reunió telemàtica mensual que tenim establerta els del Vallès Occidental Oest amb els inscrits que ho desitgin.

I així tancaré una etapa. Potser em serà més difícil trobar un nou espai per continuar avançant. Ara he esdevingut més desconfiada i estic farta de sentir-me utilitzada.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
30.08.2023  ·  00:33

L’origen del CxR és exemplar, com diu molt bé diu en VP. A més, com a “instrument” hauria de poder coordinar el camí cap a la independència. Evidentment que no ha estat una eina perfecte, per dir-ho senzill. Res és perfecte en aquesta vida. Cal fer reformes? Pot-ser. Hi ha una proposta? Discutim-la i decidim. No cal que dimiteixi ningú. Aquest no és el tema. El tema és fer un CxR més operatiu. Per començar, només parlem d‟una proposta i és evident que l‟AR és poc operativa. Som especialistes en veure problemes on no n’hi ha. Discutir i decidir no hauria de ser un problema. Cuidem el CxR; que és l’únic instrument que ens pot dur a ser una nació independent. Pensem en els que volen dinamitar-lo.

Àngels Folch
Àngels Folch
30.08.2023  ·  00:57

Sóc, més ben dit, era fins la nit passada membre de l’Assemblea de Representants. M’he llegit amb molta atenció i interès tant l’editorial com els 15 comentaris fets fins ara. Entenc perfectament el desconcert i decepció que denoten molts dels comentaris i és normal que demanin informació perquè ja carta enviada a tots els inscrits pel president és incomprensible i més en un moment tan delicat per a les posicions independentistes. Independentment de si cal o no cal un replantejament que en podríem parlar i fins i tot arribar a la conclusió compartida que potser sí que cal fer alguns canvis, el problema no és el què sinó el com. El problema de tot aquest despropòsit és sobretot el COM. No és possible presentar el Consell com un exemple de democràcia participativa i de bona governança i després fer una cacicada com aquesta. L’Assemblea d eRepresentants no va ser una proposta dels que ens vam presentar a les eleccions de representants ara farà dos anys, sinó que va ser una proposta del govern del Consell. Com s’explica, doncs que ara tan sols dos anys després d’haver-la posat en marxa, els mateixos que la van activar ara considerin que no és el que cal i que cal eliminar-la i crear una altra estructura? No s’explica de cap manera (i menys si tenim en compte que l’AR, o al menys els membres que ens hi hem dedicat i que hi hem treballat de manera totalment desinteressada durant aquests dos anys, s’ha limitat a fer bàsicament allò que el govern li havia encomanat: legislar per crear una l’estructura jurídica que havia de regular els diferents organismes del Consell. Si ens hem limitat a fer el que el govern ens havia assignat i hem deixat de fer allò que segons el govern no era la nostra competència ni la nostra funció (el mateix president diu textualment a la primer part de la carta que «l’Assemblea ha fet una tasca política d’un valor indubtable: ha dut a terme amb gran eficàcia les seves funcions de codificació, d’impuls i control del Govern i de posicionament polític sobre qüestions essencials per a la culminació del procés d’independència. L’Assemblea de Representants del Consell de la República ha estat i és una experiència d’innovació institucional valenta –una Assemblea parlamentària formada per representants escollits directament per la ciutadania, sense la mediació d’organitzacions polítiques- que ens ha obligat a tots els actors del Consell a fer un profitós procés d’aprenentatge.»

Si això és així, com justifica que el govern decideixi liquidar-la? Algú ho pot entendre? Una de dues, o no és cert aquesta ensabonada o el Govern pren decisions irracionals. Una cosa que ha funcionat tant bé proposa liquidar-la?

Que un Parlament —i l’Assemblea de Representants se’ns va dir i ens vam creure que ho era— aprovi lleis (en el nostre cas codis) que no siguin del tot del gust del govern pot passar i de fet passa, però això, en una democràcia, no és motiu per prescindir del Parlament (diria que això tan sols passa en règims no democràtics).

I si el govern considerava que el moment actual requeria una reestructuració, tenia tot el dret a proposar-la a l’Assemblea de Representants abans de dissoldre-la, per exemple abans de l’estiu, o, a la següent legislatura, fer una proposta, sotmetre-la a votació de la nova Assemblea, i dels registrats si així ho creia convenient. Per què aquesta decisió irracional i suïcida que només pot portar divisió, mals entesos, decepcions i incomprensions? Era tan fàcil fer-ho bé que no m’explico tanta incompetència o irresponsabilitat. De debò que pensen que aquesta és la manera de mostrar fermesa? No ho puc entendre. El dolor i la decepció que sentim alguns dels representants és immensa. Algú potser dirà que això és subjectiu i que, en ñolítica, no té cap interès, i tindrà raó. El dolor que no podem deixar de sentit no pot comptar ni té cap importància.

I quedi clar que la dissolució de l’Assemblea calia fer-la, el nostre mandat era per dos anys i ja els hem complert, però ara calia elegir una nova Assemblea, no pas liquidar-la. I un altre element important: defensar del diàleg i la transversalitat com lliga amb una decisió que respon denota por a la transversalitat i al diàleg?

I per acabar, el Codi General del Consell de la República, aprovat el dia 18 de febrer de 2022, en el seu article 352 diu:

«Article 352. De les atribucions del Govern en funcions

1. El Govern, quan es troba en funcions, ha de limitar la seva actuació al despatx ordinari dels assumptes públics i s’ha d’abstenir, llevat que ho justifiquin raons d’urgència o d’interès general degudament acreditades, d’adoptar qualssevol altres mesures.»

No considero que s’hagin acreditat degudament les suposades raons d’urgència o d’interès general que justifiquin aquesta mesura, ans al contrari, més aviat tot fa pensar que justament aquest moment era el pitjor moment per prendre-la i per prendre-la de la menra que s’ha pres.

PD: El dilema que molts hem tingut les darreres 24v hores ha estat: Què hem de fer? Callar per no donar carnassa a l’enemic o parlar i dir la nostra opinió? Després de donar-hi moltes voltes he arribat a la conclusió que no podem restar en silenci, que cal que uns siguem prou madurs per exposar la nostra posició, el nostre punt de vista, i els altres prou madurs per escoltar les diferents visions i treure les seves conclusions. Si volem, de debò, un país millor hem de començar a perdre la por a posicionar-nos i a defensar els nostres opinions fins i tot de córrer el risc d’equivocar-nos.

Gràcies per la paciència a aquells que hàgiu arribat fins al final.

josep planelles
josep planelles
30.08.2023  ·  02:32

Tinc la sensació d’estar enfonsant-nos en un sorramoll.
Cada vegada veig més lluny la república catalana.
És una tristor que contrasta sobretot amb l’alegria d’anys passays, quan teniem iniciativa esperança i (aparentment) unitat….

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
30.08.2023  ·  05:10

No cal esperar a veure les votacions, a mi aquest govern del CxR ja no hem representa. I a més em fa preveure que investiran al repressor venent-se com han fet sempre. Plataforma ciutadana i carrer, no hi ha d´altre.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
30.08.2023  ·  06:09

Sorprès com molts de nosaltres, esperaré la pròxima reunió telemàtica per prendre una decisió. Salut.

Salvador Molins
Salvador Molins
30.08.2023  ·  06:56

Ni la manera de fer-ho, ni el moment escollit, cap confiança!

Necessitem molta més informació i claredat. Absolut respecte per l’Assemblea de Representants que vaig i vam votar.

De cap manera es pot acceptar que alguns dels nostres representants hagin d’arribar a la conclusió de que “estic farta de sentir-me utilitzada”. No era això, companys, no era això!

Estic d’acord amb Jaume Bonet
29.08.2023 · 22:21, hem de votar i tombar, si cal aquesta intentativa maldestre de fer les coses en pla dictador. Quina pressa tenim? S’ha de fer en aquest moment en què Puigdemont ens pot engaltar un pacte amb Espanya que de cap manera podem acceptar?

D’entrada votaré no a aquesta iniciativa tan lletja, tindrem temps d’analitzar-ho i fer-ho en calma.

Val més que el govern ho entengui o el Poble els foragitarem. Estem farts de les maneres dels polítics! N’estem molt farts! De cap manera hem de ser captius d’aquesta gent.

Trobo una bestiesa el secretisme dels associats, empoderem-nos, el secretisme és una excusa que ens ofega. Jo sóc ciutadà d’aquesta incipient República i dono la cara. Som 103.251 censats, si volen i poden que ens fiquin tots a la presó, ja seria hora i així s’acabaria la nostra supeditació.

Que ningú plegui, que tothom voti i després ja parlarem de qui plega.

“We, the People of Catalonia”
Som el Poble! Per què ens maltracteu, govern del CdR ?

Ara no és el moment ni la manera de fer aquest canvi.

Fa tanta pudor de pactes amagats i inconfessables!

No és aigua clara. Fantasmes europeus i espanyols embruten tot això! Com va passar el 10 d’Octubre de 2017.

Els representants de l’Assemblea de Representants heu de parlar clar, ens heu d’informar, no volem secrets, volem llum!

Govern del Consell de la República Catalana a l’exili, no fotem! Ajorneu aquest canvi i feu les coses ben fetes!

Si no reaccioneu haurem de foragitar-vos!

ANTONI PUNTÍ
ANTONI PUNTÍ
30.08.2023  ·  07:27

El President Puigdemont s’està petant el brí de credibilitat que li quedava.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
30.08.2023  ·  07:35

El més significant no és el final de l’Assemblea de Representants, sinó la INUTILITAT del Consell per la República, ens creat per a l’entreteniment del Sr. Puigdemont i la cerca de la publicitat que això li està donant.
Ni és un Consell ni saben com assolir la REPÚBLICA; en definitiva, és un BLUF; i seguint amb la gravetat, aquesta és veure el convenciment de molta gent pensant en la necessitat i la utilitat d’aquest; que per descomptat mereixen tot el respecte ja que la seva creença és sincera i honesta.
PD Durant 5 anys; no han pogut presentar cap èxit i molt menys un FULL de RUTA.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
30.08.2023  ·  08:04

Em pregunto: Si l’Amnistia prospera i el President exiliat i els seus companys poden tornar a casa, com quedarà tot això del CdR?. Si s’anulen causes i inhabilitacions, no es presentarà Puigdemont a una contesa electoral catalana?

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
30.08.2023  ·  08:15

Un cap de govern dissol un Parlament/assemblea de representants sense convocar noves eleccions. Diu que vol canviar l’estructura de funcionament de l’estat/consell de la república.
Aquest cap sembla que vol agafar poders absoluts. Diu que es reserva la funció normativa.
Si que ens vol consultar alguna cosa:
– Una assemblea formada pels Consells Locals.
Penso que ja existeix la coordinadora de consells locals . Al govern hi ha una conselleria feta expressament per relacionar-s’hi.
Aquesta assemblea de consells locals gestionaran el control del territori? Amb unes normes que ja els hi vindran donades? I els ajuntaments de l’AMI? Són els que manen als municipis. S’hauria de contar amb ells, oi?
– una assemblea formada per “professionals experts” que faran la legislació republicana.
A l’Assemblea de Representants hi havia professionals experts tan en temes de dret com de cultura…que jo conec. Persones del meu Consell local.

Espero la proposta d’en Puigdemont. Espero que sigui detallada. Espero poder-la votar entenent-la.
Jo no vull cabdillatges. No van amb la meva manera de ser. No vull dir que no faci confiança en coses, però…amb un límit.

Miquel Martí
Miquel Martí
30.08.2023  ·  08:25

El missatge que hem rebut per email:

L’actual Assemblea de Representants acabarà el seu mandat properament. Al marge de les qüestions estrictament reglamentàries, convé que arribats a aquest moment tracem un balanç de l’experiència, dels aprenentatges i sobretot de la perspectiva de futur que se’ns obre a partir d’ells. El Consell és una institució nova i innovadora, i com a tal està sotmesa a un escrutini molt exigent tant des de dins com des de fora, perquè és el referent sobre el qual s’articula la defensa política i institucional del procés d’independència iniciat amb el referèndum de l’1 d’octubre. L’Assemblea i el Govern ho hem tingut molt present al llarg d’aquests primers dos anys de l’experiència, conscients, alhora, que del resultat n’hauríem d’extreure conclusions per tal de millorar les eines de què ens hem dotat.

Durant aquests dos anys, des de la celebració de les eleccions el mes d’octubre del 2021 fins avui, l’Assemblea ha fet una tasca política d’un valor indubtable: ha dut a terme amb gran eficàcia les seves funcions de codificació, d’impuls i control del Govern i de posicionament polític sobre qüestions essencials per a la culminació del procés d’independència. L’Assemblea de Representants del Consell de la República ha estat i és una experiència d’innovació institucional valenta –una Assemblea parlamentària formada per representants escollits directament per la ciutadania, sense la mediació d’organitzacions polítiques- que ens ha obligat a tots els actors del Consell a fer un profitós procés d’aprenentatge. Amb totes les disfuncions que inevitablement es produeixen quan s’arrenca un projecte nou, i amb les diferents aproximacions que cadascú té a la idea d’assemblea, el balanç és profitós i ens ha d’ajudar a encarar la nova etapa que tenim al davant.

El Govern ha fet en els darrers mesos el seu deure de balanç i reflexió per tal de diagnosticar adequadament el moment que viu el procés d’independència, i identificar les oportunitats que es presenten. Tenim les eines, però les hem de reforçar per fer-les més eficients i eficaces en l’objectiu que dóna sentit a la nostra existència. En aquest sentit, i escoltant moltes veus tant en el si de l’Assemblea com de diferents ciutadans registrats, compartim el missatge que se’ns adreça de focalitzar-nos en l’objectiu final més que no pas en l’organització o el funcionament intern, que, d’altra banda, era una feina imprescindible en el primer període de l’Assemblea, però que no ha estat percebuda com una prioritat del Consell. Hem de focalitzar, doncs, les nostres energies.
Des del Govern hem identificat de manera clara dues prioritats, orientades a preparar-nos en dos àmbits específics:
La generació de recursos organitzatius que ens permetin dur a terme accions al territori, orientades al seu control.

La definició dels continguts i de les regles del joc de la República catalana, que han de ser posades a disposició del conjunt de ciutadans i ciutadanes.

En aquest sentit, el Govern creu que cal posar a consulta del conjunt dels registrats a la nostra institució -consulta vinculant, tal com marca el Codi de Mecanismes de Consulta- una proposta de millora organitzativa pensada principalment per atendre aquestes prioritats i perquè quedin clares les funcions dels diferents òrgans. Així, es proposa la creació de dos òrgans de representació amb dues missions ben definides i centrades en dues de les principals exigències que hem rebut en aquests dos darrers anys. A partir de la decisió dels registrats, el Govern haurà de fer efectiva la reestructuració proposada, implementant els nous òrgans i adaptant la normativa actual:

a) una Cambra de representació dels Consells locals i també de les bases del Consell, que tindrà l’objectiu de deliberar i prendre decisions sobre les accions que el Consell ha de fer al conjunt dels Països Catalans.

b) una Cambra l’objectiu de la qual serà l’elaboració de la legislació republicana -és a dir, les lleis de la República- en la qual puguin participar tots aquells experts i professionals necessaris per a aquesta tasca de què compta la base de registrats del Consell.
En conseqüència, algunes de les funcions de l’actual Assemblea haurien de ser transferides a altres òrgans:
a) l’elecció del president del Govern del Consell passaria a ser responsabilitat del conjunt dels membres del Consell, en una elecció directa en la qual participarien el conjunt dels registrats.

b) la tasca de la regulació normativa interna del Consell passaria a ser responsabilitat del Govern, que en tot cas hauria de sotmetre els diferents Codis que aprovi a la ratificació del conjunt dels registrats.

Com que aquesta reforma modifica l’actual estructura institucional del Consell, des del Govern hem presentat una proposta de consulta a la Sindicatura Electoral i de Processos Participatius amb aquest projecte de reforma substancial, orgànica i normativa. Si la Sindicatura aprova la proposta, la voluntat del Govern és que aquesta consulta es pugui celebrar el més properament possible, durant aquest pròxim mes de setembre.

És per això que el decret de dissolució de l’actual Assemblea de Representants que avui es publica, no fixa encara la data de les properes eleccions fins que es conegui el resultat de la consulta vinculant (el Codi General atorga al president del Consell la potestat de dissoldre l’Assemblea, dissolució que, per la seva naturalesa, no porta associada la convocatòria d’eleccions ni està sotmesa als terminis del Reglament Electoral).

De no fer-se així, les eleccions quedarien convocades automàticament a partir del darrer dia d’agost d’acord amb les actuals regles electorals, obrint així el risc que aquesta convocatòria electoral entri en contradicció amb el resultat (vinculant) de la consulta.

El Consell té marge de millora, i ens hem proposat d’explorar-lo. Creiem que l’evolució del necessari sistema de representació de què ens hem de dotar satisfà moltes de les demandes rebudes per a un millor funcionament de la Institució. És, en tot cas, un pas endavant que ens ha d’apropar a la ciutadania que no està registrada i donar més utilitat al Consell, amb la participació molt més activa de tota la nostra estructura territorial i de tanta gent inscrita que ha fet saber de la seva disposició a posar el seu coneixement i expertesa professionals al servei de l’objectiu fonamental que tenim fixat.

Carles Puigdemont i Casamajó
President del Consell de la República

josep soler
josep soler
30.08.2023  ·  08:40

Els registrats al CR que hem tingut interès en seguir els fets del Govern i de l’Assemblea, hem vist les diferències operatives i de criteri. Però que més normal i democràtic hi ha que això.

VB ha informat d’alguna d’aquestes diferències, altra cosa és que sense estar al dia, s’hagin entès…

Obviament el que diu en Partal és opinió, ho diu en la secció d’opinió.
Però els fets són únics, els poden veure en clau partidista o tot el contrari, però no alteren els fets.

És un fet que al CR li manca registrats per voler ser una INSTITUCIÓ representativa, per què?

És un fet que cada dia hi ha més independentistes que obtem per l’abstenció, per què?

Imaginem que sigui per manca de CREDIBILITAT, doncs si és per això, ara no tocava proposar eliminar l’Assemblea de Representants

No em donaré de baixa del CR, votaré no. I si guanya el sí, ho respectaré però llavors sí em donaré de baixa perquè així no em representaria a mi.

Esther Miquel
Esther Miquel
30.08.2023  ·  08:53

Cal no precipitar-se, em penso.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
30.08.2023  ·  09:00

D’acord amb l’editorial, i mercès à la Sra Folch (00h57) pels aclariments.
Quan vaig veure la notícia ahir em vaig quedar decebut. Guaiteu què diu Libertad Digital (fatxa, però normalment ben informat) : « Puigdemont desmantela la asamblea del ‘Consejo de la República’ para no rendir cuentas de su negociación con Sánchez »
Té raó Libertad Digital? Convé que algú (MHP, per exemple) doni explicacions de debò, i no sopars de duro.

Jordi Carbonell
Jordi Carbonell
30.08.2023  ·  09:07

Vicent, el desencís no ha estat per la dissolució de l’AR i la proposta del President, sinó per com ha funcionat durant aquests anys l’AR mateixa i de com s’han relacionat amb el Govern.

Entenc l’enrabiada dels representants per la forma que s’ha produït, però no considero gens encertat exposar la seva queixa en aquest ni en cap mitjà, sense propostes concretes. Ells formen part del problema i, quan és així, cal ser molt curós,si el que pretens és aconseguir que el Consell de la República aconsegueixi els seus objectius.

Des d’un primer moment, em preocupava la viabilitat d’AR per la diversitat dels plantejaments dels seus membres, davant del Govern del Consell questà format majoritàriament gent de partit.

Era una aposta arriscada i que, tal com és evident, no acaba de funcionar prou bé. Cal, doncs, trobar una estructura millor.

Pel que fa a la forma, estic d’acord que no s’ha encertat.

Josep Torrens
Josep Torrens
30.08.2023  ·  09:09

Els comentaris que em precedeixen ja han parlat abastament de les formes emprades per anunciar i executar la dissolució de l’Assemblea de Representants, comparteixo les crítiques que es fan i penso que no és pas un exercici prou democràtic.
Vull centrar-me en el que al meu entendre és el fons de la qüestió, el rol de l’Assemblea (AR)
1. L’AR es va crear per dotar d’un òrgan democràtic de representació i participació de tots els registrats en el funcionament del Consell. Un òrgan que volia sentar les bases d’una manera diferent de participació que cercava la participació activa dels ciutadans en la presa de decisions polítiques, el que anomenem democràcia participativa i directa. La fórmula buscava l’equilibri entre la democràcia representativa, la que funciona arreu i la democràcia participativa, que implica més directament al ciutadà i que sempre és més incòmode pels governs i el sistema de partits.

2. Les principals funcions que es van encomanar a l’AR eren
2.1. Elaborar un conjunt de normes, codis, que regulessin el funcionament intern del Consell des d’aquest nou paradigma de democràcia participativa.
2.2 Elegir el president del govern del Consell.
2.3 Exercir el control de l’acció del govern del Consell i del destí dels fons que recaptava (quotes).
2.4 Aprovar les iniciatives que el govern del Consell volgués portar a terme.
2.5 Presentar iniciatives perquè el govern del Consell les portés a terme.

L’AR ha treballat intensament durant aquests dos anys en portar a terme el mandat rebut, amb les dificultats pròpies d’un grup de gent que, majoritàriament no són professionals de la política i han hagut d’aprendre “l’ofici” i com treballar en un entorn complex per la diversitat ideològica i de visions personals.

La feina feta fins ara és excel·lent tenint en compte que es feia des del voluntariat i que es compaginava amb l’activitat laboral de cadascú.

On ha plorat la criatura?
Doncs quan han intentat fer efectiu el mandat que tenien de controlar el govern i impulsar iniciatives.
Sí heu tingut l’interès de seguir al canal de Youtube les sessions plenàries de l’AR haureu vist la incomoditat del govern i com la major part de les vegades eludia donar respostes precises a les preguntes dels representants i no executava les iniciatives que s’aprovaven.
En els darrers plenaris la incomoditat era tanta que alguna consellera ja va anunciar que es prendrien mesures.

Hi ha hagut errors per part dels representants o en el disseny de les funcions de l’AR, potser sí, però per radicalitat democràtica calia analitzar-ho entre tots i no fer aquest cop de timó radical.

A les properes setmanes veurem si els motius tenen a veure o no amb canvis en la política autonòmica i estatal.

Animo tothom registrat que busqui diversitat d’opinions i que voti la reforma proposada pel govern del Consell no basant-se el lleialtats personals sinó en el que sigui millor per portar a bon port la independència del nostre país.

Mercè Duran
Mercè Duran
30.08.2023  ·  09:17

Repeteixo el comentari d’ahir a la notícia

Pinta malament.
Més aviat es tracta d’eliminar un ens participatiu i aglutinar poder a la cúpula.
Ho dic com inscrit al Consell que es llegeix les comunicacions en diagonal. Tots els comunicats són enrevessats i poc transparents. Avorreixen a les pedres amb estatuts interminables. Has de votar utilitzant un sistema igualment feixuc
I a l’hora de la veritat, al marge de tota aquesta literatura, no hi ha res
Jo vull tenir confiança en el President Puigdemont, però el Consell està encallat des de la seva creació a Perpinyà.

Ignasi de
Ignasi de
30.08.2023  ·  09:41

Jo estic molt decebut amb l’assemblea de representants i amb els consells de base. Jo pertanyo a una junta rectora que està copada per un grup que fa i desfà. Que ens hem reunit 12-15 vegades en dos anys i que fem actes al barri central del districte quan s’acosten eleccions.
Jo no em sento representat pels representants de la meva junta rectora i li demano al govern del consell de la república que governi més.

Salvador Balcells
Salvador Balcells
30.08.2023  ·  09:44

Caldria saber si tot el Govern està d’acord amb la carta del president

Rafael Benavent
Rafael Benavent
30.08.2023  ·  10:02

“Al·legories” : I – Que si llebrers o conillers, Espanya es frega les mans de contenta. II – Mentre ens posem d’acord sobre qui, quan i com per poder regar, l’aigua va “perduda” cap al mar. ( Polítics, partits, ciutadans….?) III – No és qüestió d’acceptar la proposta de partir la criatura en dos, sinó de treure’ns de damunt qui ho proposa.

Xavier Martin
Xavier Martin
30.08.2023  ·  10:03

Baixa total i definitivaaaaaa, a i també abstenció fins la mort per aquesta generalidad, si generalidad que no es la meva.

Carles Serra
Carles Serra
30.08.2023  ·  10:07

Aquesta vegada la teva editorial Vicent, és una editorial dels teus sentiments, no és una editorial d’informació contrastada i concreta.
Era tant difícil fer una entrevista en el President Puigdemont per aclarir les dubtes que fas esment a la teva editorial Vicent?
Espero aquesta entrevista amb candeletes i més després d’aquesta editorial.
Ara com molt bé saps no cal anar a Waterloo, pel mòbil, per un portàtil, és tant fàcil fer una entrevista, un altre assumpte és que el president no et vulgui atendre’t doncs a llavors s’entendria millor els teus comentaris.
Estic molt d’acord amb el subcriptor Pep Agulló 23:19

Ramon Perera
Ramon Perera
30.08.2023  ·  10:13

De entre les diferents notícies publicades a VilaWeb sobre l’actualitat del Consell de la República he pogut llegir opinions i comentaris [d’afiliats, de membres de l’Assemblea de representants…] que m’han ajudat moltíssim a anar-me fent una idea sobre la situació. Gràcies a ells.

En particular m’ha interessat veure els motius del president del Consell per fer la proposta que fa. Llegint amb atenció la seva carta [no publicada per VilaWeb en el moment que escric, però sí transcrita per un suscriptor en l’apartat corresponent], n’he trobat aquests tres [que són el mateix formulat amb diferents paraules]:
– “millorar les eines de què ens hem dotat.”
– “Tenim les eines, però les hem de reforçar per fer-les més eficients i eficaces”
– “una proposta de millora organitzativa”.

La finalitat del Consell és fer possible l’existència d’una República Catalana. Per tant, aquest és el criteri que s’ha de fer servir a l’hora de valorar el seu funcionament, però això no hi és a la carta.

Sí que en un punt concret es poden llegir aquestes paraules: “compartim el missatge que se’ns adreça de focalitzar-nos en l’objectiu final més que no pas en l’organització o el funcionament intern”.
Lo que passa és que aquest propòsit està absent a tota la resta de la carta, que fa lo contrari.

Rosa Miró
Rosa Miró
30.08.2023  ·  10:20

Jo, que he estat representant per la UE, encara no tinc una opinió clara sobre aquesta decisió. Em cal temps i informació per anar col·locant totes les peces. Procuro llegir i escoltar diferents veus i punts de vista. Sembla que no ha estat una decisió tan sobtada, ni només del govern. Hi ha consells locals que havien demanat aquest canvi. Crec que @VilaWeb també hauria d’escoltar aquesta polifonia per poder informar més acuradament. Formar part de l’assemblea de representants no ha estat fàcil, però el bagatge que m’emporto per seguir fent camí cap a la independència és molt positiu, tant en l’àmbit polític com en l’humà.

ENRIC - XAVIER NAVAL
ENRIC - XAVIER NAVAL
30.08.2023  ·  10:21

Confie a manta amb Puigdemont. T fam totes i tots confiança.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
30.08.2023  ·  10:26

Si aquesta no és una prova ben clara de que Puigdemnt no ens vol portar cap a la independència, no se que és.

Jesus manuel Núñez
Jesus manuel Núñez
30.08.2023  ·  10:42

Estic completament d’acord amb les propostes de donar-li el vot al poble, a mi personalment m’agradaria votar més sovint i no em sento gens representat per l’assemblea que trobo que no n’han fet res en aquest dos anys.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
30.08.2023  ·  10:43

Tinc la sensació que amb això del Consell de la República hem començat la casa per la teulada. Jo també en formo part. En un país com el nostre amb un cens electoral de més de cinc milions i amb una participació al referèndum de l’1 d’octubre de més de dos milions, no és gaire encoratjador que el Govern de la República a l’exili -el Consell de la República- tingui menys inscrits que el FCB, uns cent-mil. Sí, tots en sabem la causa i podem dir el nom del porc els que no hi han volgut participar i més encara els que l’ha boicotejat, però la realitat, si som crítics i honestos, és que va néixer coix, molt coix. Com podem fer front a l’estat, fer accions de contra-estat, amb un Govern a l’exili que ningú sap realment a qui representa?, però en tot cas només a una petita part del moviment independentista. Ens estem enfrontant a un estat que ens coneix bé i sap què ha de fer, no li tremola el pols. Primer van empresonar als jordis, després als peixos grossos, això va radicalitzar la nostra tropa fins el punt de provocar la divisió. Un cop dividits hem perdut la força i la iniciativa. Totes les institucions de l’estat, partits i funcionaris juguen amb el mateix equip i saben anar de cara a barraca. Nosaltres no. Sé que em repeteixo, no hi puc fer més, és com jo ho veig: Cal fer un “reset”, tos els líders que van protagonitzar l’1-O han de passar a un segon pla -una manera fina de dir que s’han de retirar- , ha de sortir nova gent que agafi el relleu, lliure d’hipoteques i mals rotllos personals, gent intel·ligent i preparada que farà de la unitat del moviment independentista la premissa per presentar a la societat un model social molt més just i ric, imbatible, associat a la nova República, perquè a tots els racons del país arribi un missatge nítid i perquè tothom sàpiga que s’hi juga, què hi perd i què hi guanya. Arribats aquest punt ja podrem disputar el poder a l’estat amb les mesures de contra-estat que calguin, serà llarg i dur però guanyarem.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
30.08.2023  ·  10:44

Això del Consell de la República (CR) havia de fer un pet sonor tard o d’hora.
Soc un d’aquests menys del 5% d’Indepes que és soci del CR (dic “soci” i no “membre” perquè és com m’ha fet sentit fins ara aquest CR llunyà, de comunicacions farragoses i accions irrellevants més enllà de la seva burocràcia interna).
Anys enrere, l’essència i concepció del CR va ser per a mi motiu de molta il·lusió, certament, però com tots els lideratges i iniciatives dels darrers 6 anys només ha anat deixant llufes fins al pet aquest de l’AR.

Fer la INDEPENDENCIA és una empresa d’una complexitat extrema (més quan tens l’oposició agressiva i covard d’un estat anti-democràtic, colonialista, suïcida i foll com és espanya).
Durant molts anys m’he dedicat a la gestió / direcció de grans i complexes projectes tecnològics (des de la seva estratègia i definició, passant per la planificació i execució, fins la seva validació / confirmació de l’assoliment dels objectius inicials). I per això veig que mentre tinguem a polítics professionals de partits fake-indepes liderant aquesta empresa, les probabilitats d’assoliment de la INDEPENDÈNCIA son del 0% (i a més amb molt de patiment, frustració i traïdoria).

Des de la posada en marxa d’aquell “Frankenstein” de “Junts pel Sí” (una coalició que va fer tants pets i llufes com va poder, i en va fer molta de pudor, el temps ho va confirmar), els Indepes hem lliurat incomprensiblement el lideratge del camí cap a la INDPENDÈNCIA a polítics professionals sortits de la pedrera de l’estat espanyol, i la immensa majoria amb currículums de polític espanyolazo: sense experiència real en res més que fer mèrits dins el partit, d’esquena a la societat, superbs, caïnites, mentiders, amants dels pressupostos públics i els contractes foscos públic-privat,… i amb uns ingressos íntegres pagats per espanya, per l’amo, a qui mai mossegaran la ma que els dona el menjar).

Què no veieu que mentre aquesta xusma de polítics “professionals” de partits fake-indepes siguin el nucli del CR, aquest “club” no anirà enlloc?
Cal un CR amb un lideratge totalment desvinculat de partits polítics professionals a sou d’espanya. Al marge de les batalles partidistes en les que sempre acaba ferida la societat (incloent els seus votants, una vegada rere l’altra, incomprensiblement…). Amb lideratges de persones alienes als partits fake-indepes, a qualsevol partit. Líders amb experiència, amb capacitat de comunicació, amb competències organitzatives, de gestió, de monitorització / seguiment i traçabilitat amb objectius, amb valor i decisió (la repressió seguirà viva després d’una hipotètica amnistia, segurament amb més virulència que mai !!!), amb una estratègia, una tàctica i un pla amb fites concretes per la INDEPENDÈNCIA validades als nivells necessaris (ciutadans, experts, comitès) però sense que hi hagi paràlisi per anàlisi. Hem d’aprendre de tot el viscut els darrers 12 anys. Hem de saber avançar amb la confidencialitat i clandestinitat que les tècniques i tecnologies de comunicació i organització existents ens ofereixen. Només cal ORGANITZAR-NOS bé. Com a una empresa d’èxit. Com una gran cooperativa amb un objectiu i full de ruta concret.

Si el CR no surt del pou a on acaba d’enfonsar-se una mica més i l’ANC no ressuscita (la veig en coma profund ara mateix), tenint en compte que altres actors com Omnium ja s’han rendit, que la repressió ha fulminat iniciatives com les dels CDR i els mitjans de comunicació han silenciat d’altres com Debat Constituent, és fa URGENT un canvi radical del Procés.

PD: Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-fem urgentment el Procés (comencem per omplir carrers els propers 11-S i 1-O, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
30.08.2023  ·  11:00

Senyor Partal, vostè coneix molt bé com ha funcionat el CdR aquests dos anys. Per tant, no trobo rigorós que parli de l’Assemblea de Representants com un tot ni que utilitzi l’expressió de “pedra a la sabata”. No es pot generalitzar d’aquesta manera ni fer una anàlisi reduccionista del canvi que s’acaba de produir al CdR.
Els representants hem estat 121 persones, 40 de les quals eren càrrecs electes. La resta, voluntaris il·lusionats i lleials al govern legítim de Catalunya, Cadascú amb la seva ideologia, experiència, opinió i idees. Jo, com a activista independentista i lleidatana, he tingut el privilegi de formar-ne part, gràcies als vots de les persones inscrites de Ponent.
A la gran majoria d’aquest parlament, ens unia l’objectiu, fer passos cap a la independència tot fent de suport del govern a l’hora que el legitimàvem. Després d’escolllir el president Puigdemont, i un cop ell va escollir els seus consellers, vam fer la feina que sen’s va encomanar, repartits en comissions i assistin als plens. I proposant. I votant.
Per tant, parlar de l’AR com un tot es no entendre res o no voler entrar-hi a fons. Tibantors? És clar. Sempre? No. Tothom? No. Ja es pot imaginar que un regidor o diputada de Junts no devia votar ni treballar igual que un independentista de Cervera o de Mallorca o d’on fos.
Els plens s’han retransmés íntegres en obert i en directe.
Sí que estic d’acord amb vostè que les eleccions van ser innovadores i il·lusionants. Però, com cassa aquest excercici tan democràtic i lliure amb uns polítics que han treballant sempre de polítics, com és el cas del president Puigdemont i el conseller Comín? I que estan en una situació molt complicada i canviant, sobretot el president?
Per què el conseller Puig té un paper tan i tan discret dins del CdR?. I, sobretot, perquè s’ha menystingut la consellera Clara Ponsatí a qui el president Puigdemont no va voler en el govern del Consell?
Aquest cop de timó del president Puigdemont ha estat com a mínim, inoportú. El moment polític que vivim és trascendental per a evitar de desaparèxer com a nació. Opino que Junts s’està equivocant molt des de les passades eleccions espanyoles. I tot està relacionat. I tots sabem que no es pot tenir tot.
No era el moment d’afeblir el CdR, sinó tot el contrari.
I fora dels despatxos, als carrers segueixen perseguint, reprimint i detenint independentistes.

Carles Gil
Carles Gil
30.08.2023  ·  11:16

Només vaig anar a una assemblea del Consell local que em pertoca, i penso que puc dir alguna cosa (una impressió, si més no) sobre l’assumpte, perquè, com bé diu més d’un lector, Vilaweb no ha informat dels debats que s’hi suscitaven i que penso que són al fons de la nova proposta. Un dels temes principals era una forta discrepància d’una part de la base (els participants) que veia el Consell com un òrgan de mobilització i d’acció, més que no pas de reflexió i de construcció, enfront dels membres de l’assemblea o dels representants per als consells locals superiors. Aquests últims, més a prop del rovell, entenien millor el treball i els objectius del CdR en conjunt. En general, penso que hi havia una certa impressió d’estar fent una feina massa reglamentària, lenta i genèrica, i poc pràctica i menys engrescadora. En realitat, el CdR pateix allò que passa a qualsevol organisme desprovist de poder real. Només en l’exercici del poder real es defineixen clarament les funcions d’un organisme, i troba el seu sentit.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
30.08.2023  ·  12:03

Com diuen mots lectors, cal esperar a tenir tota la informació abans de pronunciar-se i alarmar el lector. Vicent, avui cal més objectivitat i entendre que el moviment d’alliberament català ha de ser dinàmic per reeixir, amb totes les seves contradiccions.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
30.08.2023  ·  12:51

Estic d’acord plenament amb el Sr. Gilaberte
Donar per bons uns quants tweets de gent d’aquesta assemblea com si fos el sentiment de tots, és molt poc professional

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
30.08.2023  ·  12:57

Em quedo amb aquest paràgraf, és just el primer pensament que he tingut en llegir la notícia:

“Si els independentistes no som capaços de fer funcionar un organisme com aquest, superant totes les crisis que puguen eixir al pas i forjant els acords necessaris, quin missatge més negatiu no enviem a la societat sobre la capacitat de gestionar tota una república independent?”

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
30.08.2023  ·  13:12

Sí, cal esperar a veure si tot això té qualsevol relació amb la investidura de Pedro Sánchez.

El que és clar és que el president Puigdemont ja va enviar als emissaris com la Pilar Rahola per aplanar el camí.

Gràcies, Jordi Alsina, Pepi Oller i Àngels Folch pels seus testimonis i gràcies, Sr. Partal per la seua opinió i el conseqüent debat.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
30.08.2023  ·  14:48

Tot i que no combrego amb les paraules i les formes d’alguns comentaristes, sí penso que aquest cop l’article entra poc en el fons del per què de tot plegat, cosa que, pel que fa a mi, necessito un xic d’aclariment.

Potser són les vacances. Segur que ho explicaran amb més detall.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
30.08.2023  ·  15:12

Disgustat com nosaltres mateixos no gestionem bé una Assemblea votada els ciutadans

Te molt mala pinta aixó esperem quina será la decisió

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
30.08.2023  ·  15:47

Subscric tot el que exposa Victor Torguet 10:44 . Es una mirada des de la pura realitat dels fets que hem viscut a Catalunya aquests darres anys.

Tot el que passa està ancorat a Espanya. A aquesta Espanya que vol anorrear com sia Catalunya.
Els polítics catalans d’avui son tots lligats al sistema espanyol del que cobren els seus sous. Tot el que fan marcat pel del “disseny” del règim espanyol franquista i post franquista, des de el rei , la eterna i sagrada constitució espanyola, la llei electoral, el cos funcionarial de policía, jutges , militars i altres … . Els polítics catalans son captius d’aquesta Espanya. Aixó es el que ha quedat clar que está passant.
D’altra banda dir que els polítics catalans han exhibit una mediocritat i negligència que fa feredat i que porta implicades questiones de manca d’ética (engany rere engany) envers els qui els han votat . Potser molts d’ells en una empresa privada no durarien ni un mes.
Qui vota en aquest sistema es dins i utilitza el sistema . Cal trencar relacions de dependència .

Roser Caminals
Roser Caminals
30.08.2023  ·  16:02

Em sembla prematur llançar pedres a una proposta que no s’imposa sinó que es vota.

Victòria Peris
Victòria Peris
30.08.2023  ·  16:06

Estic inscrita al Consell des del primer mes.
El Consell del meu poble fins ara l’únic q l’he vist fer els darrers 4 anys ha,estat organitzar junt amb ANC. 4 o 5 actes de debat i prou.
Ni mails ni convocatòries als inscrits. A la meva representant no li conec ni la cara. Vaig estar insistint i reclamant fa anys fins q em vaig esgotar. Res.
L’únic q rebo són els comunicats generals q can a TITS els membres del Consell.
Si aquest canvi servis per q esperonin a la Junta del meu Consell Local a q participem i activar-se serà benvingut.

Carles Benito
Carles Benito
30.08.2023  ·  16:48

EL CDLR ÉS EN PROCÉS DE “RODATGE” I ELS INSCRITS TAMBÉ…
CREC QUE ÉS MOLT IMPORTANT PER ALS VOTANTS POTENCIALS, ABANS DE VOTAR UNA AR, SABER QUI ÉS QUI I EL TARANNÀ DE CADASCÚ I A ON PERTANY, SI ÉS QUE PERTANY A ALGUNA ORGANITZACIÓ…

AQUESTA TASCA PODRIA SER BEN BÉ UNA TASCA QUE ASSUMÍS VILAWEB…

LA SOLUCIÓ ALS DESENCONTRES ENTRE GOVERN I AR NO POT SER DISOLDRE L’AR PERQUÈ ÉS UNA SOLUCIÓ MOLT POC DEMOCRÀTICA I ELS INSCRITS AL CDLR HI CERCAM, AMB LA INDEPENDÈNCIA, MÉS DEMOCRÀCIA

NO SERÀ LA PRIMERA VEGADA QUE, DAVANT D’ALGUNA DECISIÓ IMPRESENTABLE DE jxc HE OPINAT QUE SERIA MOLT LAMENTABLE HAVER DE PRESCINDIR DEL MHP PUIGDEMONT… ARA TAMBÉ HO PENS, PERÒ CREC QUE ÉS UN VALOR QUE CONVENDRIA DE PRESERVAR I QUE, FINS I TOT ELL MATEIX HO TENGUÉS EN COMPTE

DIT AIXÒ, EL QUE ME SEMBLA MÉS IMPORTANT ÉS DE SALVAR EL CDLR

SALVEM EL CONSELL DE LA REPÚBLICA!

MEMBRES DE L’ASSEMBLEA DE REPRESENTANTS,

VEIS FACTIBLE DE MOBILITZAR L’ELECTORAT PER VOTAR MAJORITÀRIAMENT EN CONTRA DE LA PROPOSTA DEL PRESIDENT?

VEIS FACTIBLE L’EXISTÈNCIA DEL CONSELL DE LA REPÚBLICA SI, DISSORTADAMENT, HAGUÉSSIM DE PRESCINDIR DEL MH(FINS ARA)P PUIGDEMONT?

VILAWEB, SI US PLAU, GESTIONEU-NOS LES RESPOSTES A AQUESTES PREGUNTES

GRÀCIES PER AVANÇAT

Montserrat Vela
Montserrat Vela
30.08.2023  ·  16:52

Un menys.
Ja he vist tants organismes, comitès, organitzacions o institucions que em perdo.

Amb més a més tinc la impressió que cada un dels que es van creant és un pas més a la dispersió del independentisme.

Sembla que el nomenament de càrrecs per algun paper contribueixi al enrocament de les posicions, és el que jo qualifico com a síndrome del conserge que creu que una placa al pit li atorga la veritat suprema.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
30.08.2023  ·  17:34

Es evident que el CdR amb les estructures actuals no visualitza el nivell de eficàcia ni ajuda al Procés per a que va esta dissenyat. L’independentisme està en hores baixes debut principalment a la seva divisió i lògicament el CdR se’n ressenteix, tan de bo aquesta proposta de canvi serveixi per a donar-li un nou impuls al servei del independentisme.
A ER i els seus simpatitzants sempre els ha fet nosa aquest eina i ja li sembla bé com var perquè senzillament no va, i no té necessitat de cap millora.

josep pecanins
josep pecanins
30.08.2023  ·  20:36

Ara no ens podem donar de baixa. Hem de poder votar NO a qualsevol ingerència dictatorial.

miquel oliver
miquel oliver
30.08.2023  ·  21:15

Llàstima Vicenç. Sempre tan encertat amb els teus comentaris, a criteri meu, i aquesta vegada crec que “has pixat fora de test”.
He rebut i llegit, com a membre del CxR, la carta del MHP Puigdemont, on explica, amb molta claretat, els motius de la dissolució de l’AR, explicacions que m’han satisfet plenament. Parlant de focalitzar l’objectiu final, que no es altra que la implantació de la Republica Catalana i deixant a mans del CdeG el funcionament i organització interna. Es referix, de manera molt discreta (molt pròpia del seu estil per comunicar-se), a disfuncions pròpies d’un projecte nou i diferents aproximacions a la idea assembleària. I jo hi afegiria, sense tanta discreció, unes aportacions, certament minoritàries, per part d’alguns assemblearis, amb ganes de protagonisme i allunyades de l’objectiu final, que, amb el seu rebombori, han complicat el bon funcionament dels òrgans interns assemblearis. De ben segur que tots els membres del CdeG (Carles Puigdemont, Toni Comin, Toni Castellà, Carme García i d’altres) han captat la toxicitat d’aquestes aportacions, repeteixo molt minoritaris, i han optat per una solució mes eficient, mes eficaç i també mes presidencialista, tal com s’explica a la carta rebuda.
Aquests protagonistes, inflats de vanitat (Jaume Sastre, Josep Guia i algun altre), son els que fan arribar a la teva redacció la seva queixa per que siguis tu, Vicenç, el seu altaveu intentant donar la sensació d’opinió majoritària. Penso, per tan, que t’has equivocat amb la publicació de l’ditorial. Com diuen alguns comentaristes que m’han precedit, un viatge a Waterloo podria donar-te una altre visió sobre el tema.
En tot cas, esperarem el resultat de la consulta convocada.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
30.08.2023  ·  21:26

Tots els comentaris són lícits i respectats, però crec que alguns s’anticipen a una realitat inesistent, hem d’esperar per veure com es va desenvolupant tot aquesta nova proposta, el que si és evident, almenys per a mi, és que CdR té que ser més proactiu i la seva organització actual no funciona amb l’agilitat i la determinació que tota organització política ho ha de fer. El moviment assembleari és positiu, però no sempre eficaç i resolutiu. Entenc que el govern d’aquest CdR ha de presentar propostes innovadores i governar de la manera més pràctica i d’acord amb la realitat actual. Confio en el President Puigdemont. Cal ser crítics, però no destructius per beneficiar l’enemic, hem de tenir en compte que un dels beneficiats d’aquestes situacions és “er” i per descomptat els colons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any