Altsasukoak aske! Amb la gent d’Altsasu

  • «El règim espanyol continua acusant de terrorisme i posant gent a la presó amb l’excusa d’una ETA inexistent que sembla que ells voldrien ben viva»

VilaWeb

El 15 d’octubre de 2016 Altsasu feia festa. Aquesta localitat basca de Navarra celebrava una fira de ramat, un festival folclòric i uns actes esportius. Tard, ja de matinada, els qui volien allargar la diada es trobaven als bars oberts encara.

A les dues, dos guàrdies civils de paisà van entrar amb les seues parelles al bar Koxka. La gent que hi era els va rebre amb recel. Altsasu té una llarga memòria d’abusos policíacs, tortures i enfrontaments, especialment de la Guàrdia Civil. Tres hores després va esclatar una baralla per una provocació dels policies espanyols. Els qui encara hi eren els van fer fora tot cridant ‘fora d’aquí’. I com fas fora a algú d’un bar si no és dient-li ‘fora d’aquí’?

Però, sorprenentment, dir-ho en la llengua que parlen cada dia els habitants d’Altsasu, dir ‘alde hemendik’, converteix una expressió lingüística inevitablement natural, impossible d’evitar, ni més ni menys que en un delicte de terrorisme. Els agents de la policia foral que hi van acudir van qualificar l’incident de ‘baralla entre borratxos’, que deu ser la definició més exacta de què va passar. La mateixa Guàrdia Civil va emetre un informe en què nega que hi hagués hagut cap baralla política. Els testimonis del bar afirmen que tot va començar perquè un guàrdia civil havia amenaçat un jove de disparar-li. Però els fiscals diuen que en realitat ‘Alde Hemendik’ és una organització, part d’ETA.

I vuit joves d’Altsasu són detinguts. Després dos més es presentaran de manera voluntària a declarar i tots rebran incrèduls la demanda del fiscal José Perals. La terrorífica Audiència espanyola demana vuitanta-dos anys de presó a un dels joves, cinquanta a sis i dotze a un altre. Finalment, enmig d’un escàndol monumental reforçat pel tracte simultani benvolent que rep ‘la Manada’, vuit dels joves són condemnats a penes que van de dos anys de presó a tretze. Set estan a la presó i tres, Jokin Unamuno, Oihan Arnanz i Adur Ramirez de Alda compleixen avui mil dies tancats consecutius. Jon Ander Cob, Iñaki Abad, Julen Goikoetxea i Aratz Urrizola van eixir de la presó el 20 de juny del 2016 però hi van tornar el juny d’enguany. I Ainar Urkijo, condemnada a dos anys, és l’única que no hi està. L’ús de l’acusació de terrorisme s’ha demostrat que es fa servir per a emportar-se el judici a Madrid, igual que es van emportar a Madrid el judici contra el govern i el Parlament de Catalunya, que en tot cas hauria correspost legalment al TSJC.

I per a què això? Doncs per a condemnar-los sense necessitat de proves, a l’aixopluc d’un sistema judicial partidista, arbitrari i venjatiu contra les minories nacionals i amb la complicitat d’un sistema mediàtic manipulador i carregat d’odi, que encén el nacionalisme espanyol. L’any 2016, segons les xifres del mateix ministeri de l’Interior espanyol, van comptabilitzar-se 9.500 casos dels anomenats ‘altercats’ amb la policia i la Guàrdia Civil. Alguns d’una enorme gravetat, amb intercanvis de trets i tot. Però només la baralla de bar d’Altsasu és considerada ‘terrorisme’. Perquè passa on passa.

Abans ‘terrorisme’ era posar un cotxe bomba o matar. Però ETA va anunciar la fi de la lluita armada el 20 d’octubre de 2011 i el 3 de maig de 2018 va anunciar la dissolució i es van acabar els morts –cosa de la qual tothom ha d’estar content. El darrer va ser el 16 de març de 2010, en un tiroteig a França a conseqüència del qual es va morir un gendarme. Aviat, doncs, farà deu anys que no hi ha violència provinent d’ETA o de l’independentisme basc. Però el règim espanyol continua acusant de terrorisme i posant gent a la presó amb l’excusa d’una ETA inexistent que a vegades sembla que ells voldrien ben viva.

De fet, no deixa de ser curiós –per no dir una altra cosa– que l’any 2011, el darrer any en què ETA va matar, només una persona fos condemnada per l’anomenat ‘enaltiment del terrorisme’ i que, en canvi, l’any passat en fossen condemnades 23 i 33 l’anterior. Però no ens enganyem: en realitat tant hi fa que siguen joves actors de putxinel·lis, cantants veterans de rock o simples piulaires afeccionats. Fins i tot ja tant hi fa si són bascs o espanyols. La doctrina del ‘tot és ETA’, inventada pel jutge Baltasar Garzón, cada dia que passa serveix més a l’estat espanyol per a reprimir qualsevol cosa: cançons, missatges a internet, actes públics… I d’aquesta manera, amb l’excusa d’una ETA que no actua de fa deu anys, l’Audiència espanyola torna a ser el TOP franquista que va deixar de ser només per ordre administrativa el dia abans que li canviassen el nom, canviant la placa de la porta.

Per això qualsevol cosa que avui qüestione el poder a l’estat espanyol té damunt el cap l’espasa d’aquest tribunal d’excepció. Un tribunal que ja no té feina, perquè l’organització en la qual justificava l’existència ja no hi és. I que cerca, doncs, clientela per a continuar demostrant una hipotètica raó d’existir que, si sempre ha estat qüestionable, ara ho és molt més encara. I per això mateix defensar els xiquets d’Altsasu avui és simplement defensar-nos tots nosaltres, de manera egoista, si ho voleu dir així i tot. Perquè ningú no pot estar segur, en aquesta Espanya corcada pel fanatisme nacionalista espanyol, que demà ell no serà el següent.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Bosch
Jaume Bosch
09.08.2019  ·  22:22

Vaig viure i treballar un any i mig a Nafarroa.
Viure a la Arrotxapea, molt bé.
Nomes se m’acut dir’ls “alde hemendik”.
Si van de paisà, de civil, fora de servei, s’han de comportar com persones, no com a GC okupas d’un territori que no els pertany.

Marxem?

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
09.08.2019  ·  22:48

Ja sabem qui es en Baltasar Garzón. Per uns una estrella, per altres un dimoni

Responsable de detencions i tortures a Presos Polítics Catalans en ocasió Jocs Olimpics
del 1992

Persona ‘Non Grata’ a Catalunya, encara que sempre hi havia Botiflers que el convidaven

Sobre el tema d’ETA i els bascos no vull opinar(per raons personals i familiars, per desgràcia)
Si ho vols saber, amic Vicent, m’ho fas saber personalment Grácies

Mª Rosa Camps
Mª Rosa Camps
09.08.2019  ·  22:54

Excel.lent anàlisi. Gràcies per dir el que pnses i assumir-ne les conseqüències.

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
09.08.2019  ·  23:31

I tant q ningú hi està segur juridicament en aquesta Ñ. Realment és així; avui ets tu, demà puc ser jo.
Però penso q ho veiem lluny i estem massa còmodes a casa. I fem com l’ estruç , el cap sota l’ ala. I aquests nois som nosaltres, els nostres fills o nets.
Quina injustícia!! Quina indignació!!
Sé q és poca cosa, però tot el meu suport per a ells i pels seus pares, q el patiment q passen només ho saben ells.
Llibertat, aquesta dama encadenada q ens està esperant…( Lluís Llach ) per a ells i pels nostres.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
10.08.2019  ·  00:02

Bé, jo diria fora d’ací. En qualsevol cas, els escanyols si no tenen merda no saben on rebolcar-se. Els nostres presos polítics haurien d’haver sabut que si badaven ens ho farien pagar a tots els catalans. Han badat, ho paguem i ho resoldre’m. Als xicots d’Altsasu els van ensarronar i els han enfonsat la vida, amb tota la mala llet, uns jutges armats per un poder legislatiu que fa segles que fa vacances. Deu ser engrescador figurar per no fer res. Marca escanya!

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
10.08.2019  ·  00:09

El més trist és que la ciutadania espanyola i europea mira cap a un altre costat. En aquest cas i ens molts d’altres.
Un record per les mares i familia (tota) d’aquests nois. Per ells, un missatge de força i d’esperança en la justicia i la humanitat.
Per nosaltres, un clam: Marxem d’aquest país que ens maltracta!

Laia Puig
Laia Puig
10.08.2019  ·  00:30

Felicitats Vicent. Un cop més se m’ha posat la pell de gallina… lo d’aquests nanos no té nom. Vivim en un estat completament podrit.

Antoni López
Antoni López
10.08.2019  ·  01:35

Comprenc i comparteixo la major part del adjectius que es dediquen, amb explicable agressivitat, a les persones, funcionaris, armats amb pistoles o amb togues que “defensen” o apliquen la seva “justicia”, però trobo a faltar l’adjectiu que més es despren de llur forma d’actuar: son idiotes, criats en la impunitat i educats, probablement, entre els TBOs i els videojocs. Gaudir d’impunitat no va lligat necessariament amb la barroeria. Per armar una trifulca en un bar o fer mans i manigues en un judici televisat, s’ha de ser barroer, tant més barroer quanta major de impunitat gaudeixis.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
10.08.2019  ·  01:50

De fet, com necessita a ETA l’estat espanyol! Sense ella, qualsevol justificació d’Espanya com a ideologia és senzillament impossible.

Josep Usó
Josep Usó
10.08.2019  ·  07:56

Necessiten el que siga per no haver de reduir una plantilla de guàrdies civils i policies nacionals molt sobredimensionada. I aquests van armats i tenen, majoritàriament, la ideologia que tenen. Derivaran sense remei al feixisme més descarnat. Cal marxar.

Josep Salart
Josep Salart
10.08.2019  ·  08:20

Privar-te de llibertat ha de ser més dur que passa fam, que ja és dir.

Personalment, és una cosa que m’ incitaría a la violència i és per això que, sense fer cap comparació, molts de nosaltres ens sentim privats de llibertat. Ara per un moment, posem-nos al lloc d’aquests nanos i dels nostres presos polítics i dels nostres exiliats, imputats i embargats.
I posant-nos al lloc de tot aquesta gent, de cop i volta saltes a l’altre costat i encara veus un terrorisme molt més dur, més dolent i més sanguinàri.

És el terrorisme que practiquen les persones que, “vinsquen o vivint” de la política, estan fent día sí, dia també “in-com-pren-si-ble-ment-“ costat a n’aquest régim establert per una gentussa que viu principalment repartida entre Madrid, Catalunya i el País Basc.

Reials usurers, usurers de palco, botiflers i jesuites bascos dedicats a la política, acompanyats sempre dels bufons amb carnet de diputat, són els socis prioritàris dels que es difrassen per impartir justíca amb les togues, medalles, plaques, condecoracions vàries i los vuelillos blancos sobre fondo negro.

El meu recolzament a les persones que ho pateixen, des dels mateixos presos, als familiars i animals de companya.

Ho acabarem, be o malament (que serà per be), però ho acabarem.

Abraçada.

Esther Miquel
Esther Miquel
10.08.2019  ·  08:46

Crec que la manifestació és a les 19h a la Plaça Catalunya de BCN i no sé si n’hi ha d’altees

Pepita Carlos
Pepita Carlos
10.08.2019  ·  10:04

Gràcies Vicent per la teva sinceritat i tot el meu soport i naturalment també a totes les famílies d’aquests nois, vivim en un estat emofobic corrupta mentider manipulador i sàdic.
Sembla mentida la resta d’espanyols no obrin els ulls a la pura realitat.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
10.08.2019  ·  10:17

Em permeto transcriure les paraules d’en Vicent:
“…
Doncs per a condemnar-los sense necessitat de proves, a l’aixopluc d’un sistema judicial partidista, arbitrari i venjatiu contra les minories nacionals
i amb la complicitat d’un sistema mediàtic manipulador i carregat d’odi, que encén el nacionalisme espanyol…”

Aquest sistema mediàtic, a l’altra banda del periodisme honest, és i serà el responsable de que un dia s’encengui un foc.
Mirem les barbaritats xenòfobes que escampa Trump i el resultat de les mateixes: els assassinats de El Paso per un noi descerebrat i manipulat per la informació rebuda. I això que a USA el periodisme funciona en la seva majoria i no està al servei del cap de l’estat com si passa aquí al regne d’espanya.
Tot un exemple de periodisme front els periodistes (i perdó als periodistes honestos, però és la professió que se atorguen els venuts) a nòmina del poder naZionalista espanyol.
Clar que hi ha a USA mitjans pro Trump, però també hi ha molts més que van amb la veritat pel davant.

Al règne d’espanya tots els mitjans de la capital del decadent imperi, tots, es dediquen en canvi a tapar la veritat i a manipular un poble prou descerebrat ja, gràcies a ells, esperonant l’odi xenòfob contra tot el que no sigui castellà, que ells diuen espanyol.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
10.08.2019  ·  10:25

Aqui es nota la ma de Boxrrell i el se PSOfeixisteE

Jordi Alou
Jordi Alou
10.08.2019  ·  10:47

Castella i les seves elits no volen renunciar els seus privilegis imperialistes i traten com sempre als colonitzats Catalunya i Pais Basc en primer lloc. D´altres nacionalitat tambe pateixen el furor centralista del país dels Borbons´. La llei mordassa continua sense inmutarse dels eÑes

Jordi Camps
Jordi Camps
10.08.2019  ·  10:59

Gracies per els editorials que sempre es fas es animen i ens fas veure les coses clares, es una llàstima que l’estat de Ñ encara busqui la més mínima excusa per recordar-nos que som les seves colònies por “Derecho a Conquista”, a pot manar el partits de dretes feixistes o el psoe neofeixiste tant es que el primer ministre es digui Sànchez o Casado, de fet mana el borbo, l’ibex35 etc. . Ja no necesita de moment l’exercit, només provocant amb la GC per donar peu a que entri en joc, el seu braç armat de la inquisició de Ñ

El meu suport als nois d’Altsasu i a les seves families per el que estan patint amb tanta injustícia i set de venjança

Rafael Benavent
Rafael Benavent
10.08.2019  ·  11:34

Gràcies per les editorials. I per la de huí tan encertada i especial, com sempre, més encara substraente de vacances.
Mentre les circumstàncies o els fets no l’obliguen, mai, mai!, Espanya ni els espanyols es qüestionaran el perquè del desamor que ens provoca.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
10.08.2019  ·  11:42

Patètic, injustificable, inexplicable, fastigós! Gràcies Partal

Núria Coma
Núria Coma
10.08.2019  ·  12:42

Aurrera Altsasu!!
Visc molt a prop d’aquest poble.
Tinc amics que han set torturats i empresonats i deixats anar al cap de 2, 3 anys pq senzillament no havien fet res.
Conec la família de l’últim pres que es va suicidar, a una cel•la d’andalusia, pq havia de pagar 10 anys per, textualment ” atentado a un cajero”, en portava 6 i no va poder aguantar més.
Sóc íntima amiga d’un pres que va estar 23 anys en règim d’aïllament.
Podria seguir perquè l’abús que ha patit i segueix patint aquest poble, no té límit.

Però si en alguna cosa coincideixen totes aquestes persones, i diria que tot el poble basc, és en afirmar que lo dels nois d’Altsasu, és el més injust, indignant i repugnant que s’ha visqut.

No van fer res més que defensar-se de la prepotència i provocació d’un txakurra borratxo,
Altasukoak aske!
Alde hemendik! Utzi bakean!!

Pep Agulló
Pep Agulló
10.08.2019  ·  12:58

L’Estat utilitzava la lluita armada per justificar la repressió, però no li cal. Sense violència, continua ocupant HeuskalHerria amb tota prepotència i crueltat que li dona un odi irreprimible contra aquesta terra i els països catalans. Només volem ser lliures. Els joves d’Altsasu són víctimes innocents d’aquest odi vengatiu. Tota la meva solidaritat davant semblant barbàrie.

Roser Caminals
Roser Caminals
10.08.2019  ·  15:13

Lluí Paloma l’encerta de ple. A l’estat espanyol li convenia tenir ETA.

Josep Bargalló
Josep Bargalló
10.08.2019  ·  15:56

Jo que em considero ser una persona justa tant d’obra com de pensament, se’m fa molt difícil entendre com en un país que diuen que hi ha una democràcia instaurada puguin passar casos com aquests, que per una baralla de bar en la que no va haver-hi sang i sense armes pugui un fiscal demanar 80 anys de presó i que portin ja 1000 dies empresonats sense sentència ferma i tot perquè una part dels involucrats eren guàrdies civils.

A qualsevol que se li demani la seva opinió dirà que no és possible que sigui veritat. Per mes inri és quan en aqueste mteixa comunitat no van condemnar en primera instància a la MANADA i que degut a les protstes al final las van condemnar.

Menys mal doncs que estem en una democràcia perquè no se que passaria si no ho fos.

Ignasi Mora
Ignasi Mora
10.08.2019  ·  18:36

També allò de sense ETA es por parlar de tot, era mentida, un parany. Sense ETA només respondrem nosaltres, haaurien dit així la veritat.

Joaquim Rúbies
Joaquim Rúbies
10.08.2019  ·  19:06

Algú explicarà que segueixen manant el colpistes de l’any 1936.

Via fora Catalans!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
10.08.2019  ·  19:38

Es indignant i absolutament injust. I pretenen així promoure l’amor a EspaÑa? Altsasukoak aske!

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
10.08.2019  ·  20:12

No els interesa enterrar ETA que hi farien amb seves debilitats xulesques? Què farien amb la soberbia?
Què farien amb l’impotència i l’odi? Què farien amb seus budells infectes de rabia
Raonar? Reflexionar? Meditar? Dialogar? Ja ho veiem… putusamus. Alde hemendik!!!

Tot meu suport als joves de altsasu

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes