Aina Benavent: “Si no s’endureixen les mesures, açò no ho pararem”

  • Entrevista a la batllessa de Quatretonda, un dels vint-i-nou municipis valencians amb mesures especials · Hi parlem sobre la situació epidemiològica al País Valencià vista des dels pobles

VilaWeb
Ot Bou Costa
12.01.2021 - 21:50
Actualització: 13.01.2021 - 16:50

El govern espanyol va descarregar el pes de la gestió de la pandèmia en les comunitats autònomes, i aquestes el passen ara als municipis. Així ho veuen cada vegada més ajuntaments valencians, que darrerament clamen per un enduriment de les mesures i més ajuts i recursos. La pandèmia s’ha desbocat al País Valencià, on els contagis no cessen de créixer i el sistema sanitari ha deixat de fer intervencions quirúrgiques no vitals per a concentrar tots els esforços en els malalts de covid.

Les crides a aplicar mesures més dures també afecten el govern del Botànic, on s’ha aprofundit la divisió aquestes darreres hores. Compromís pressiona el PSOE perquè ordeni un confinament parcial. Ara com ara, hi ha tancats perimetralment vint-i-nou municipis amb un nombre de casos extraordinari. N’és un Quatretonda, a la Vall d’Albaida, de prop de dos mil habitants. Hem parlat de tot plegat amb la batllessa del municipi, Aina Benavent, de Compromís.

Les mesures del govern, la responsabilitat ciutadana, la nova variant. Com és que s’ha arribat fins a aquest punt?
—Al País Valencià teníem la situació molt controlada. Fins ara hem sigut de les comunitats autònomes que l’hem portada millor. Això no vol dir que ara no s’haja descontrolat, com a tot arreu. I jo crec que ha estat per les reunions familiars. Ha estat Nadal. Al meu poble, com a mínim, és des de Nadal que s’ha descontrolat. Les mesures havien d’haver estat més restrictives, com ho són per exemple a Catalunya: centres comercials tancats, la restauració molt més limitada. I ací no s’ha fet. I eixes mesures s’havien d’haver pres abans.

I ara n’hi ha prou amb les mesures actuals? Què demaneu?
—No. Avui Compromís ha presentat una proposta de mesures: tancar els grans centres comercials i deixar obert només el comerç de proximitat; tancar completament l’hoteleria. I continuar amb les escoles obertes, perquè pensem que no són un punt de contagi, sinó més aviat de diagnòstic. Tot això ha d’anar acompanyat d’un conjunt de mesures econòmiques per ajudar l’hoteleria i els altres sectors tancats, això sí.

Com es viuen, a Quatretonda, les mesures especials? Quines sensacions hi ha?
—Ací ens han fet un tancament perimetral que també ha implicat el tancament total dels bars, dels centres socials, etc. Però de tancament perimetral, què vols que et diga, no n’hi ha gaire. Perquè som un poble menut amb dos policies locals. A final d’estiu van tancar Benigànim. El mateix que han fet ara amb vint-i-nou pobles del País Valencià ho van fer amb Benigànim. I hi havia un dispositiu de control ferri. D’allí no en podies eixir si no era molt justificat. Ara la gent es pensava que seria això, i no. Perquè no és igual un poble que vint-i-nou. I més amb el temporal. Sí que hi ha controls esporàdics, però no hi ha sensació de ser un poble tancat.

I això com es pot capgirar? Perquè la situació com més va més s’agreuja.
—La gent ha respost molt. Ho hem solucionat amb molta conscienciació. També perquè ací tenim una residència amb 35 casos positius: tots els interns infectats. I això ha afectat molts nuclis familiars. Per això la gent, molt conscienciada, i demanant als veïns que s’autoconfinen tant com puguen i només isquen per a allò que siga estrictament necessari, la veritat és que pense que podem ajudar a controlar la situació. Però és que encara anem cap amunt. Encara hem de veure els efectes de Cap d’Any i Reis.

La inclusió del vostre municipi en els vint-i-nou amb mesures especials es va negociar amb la conselleria?
—No. Ens van dir que era així i ja està. Ens ho van comunicar una hora abans que ho anunciara el president. Jo pense que la mesura era necessària, això sí. En cap cas no haguérem dit que no. Pense que és necessària i insuficient. Quatretonda està tancada i què fem si Llutxent, que és al costat, és obert amb una incidència només un poc més baixa. Hi hauria d’haver un confinament perimetral de tots els municipis del país.

Que no us ho comuniquessin amb antelació vol dir que els ponts entre els ajuntaments i la conselleria de Sanitat no funcionen.
—Aquests dies tenim moltes reunions. Cada dos dies. Ara n’hem fet una de més d’una hora i mitja. Sí que és cert que a mi m’haguera agradat que m’ho diguessen. Jo sabia que la incidència en Quatretonda era molt elevada, però és que el dia abans de tindre dades eren quaranta-cinc casos. I el dia del confinament, setanta-cinc. I ni tan sols al centre de salut no eren conscients del que hi havia.

Les decisions es prenen tenint prou en compte els municipis? Us sentiu emparats?
—Tenim una incidència molt elevada, però no és igual tenir una incidència de 4.000 punts a Quatretonda, que som dos mil habitants i tenim un brot de 35 persones en una residència, que una incidència de 4.000 a Xàtiva, posem per cas.

Per què creieu que la conselleria no aplica el confinament domiciliari que demanen diversos municipis? Avui Compromís ha demanat de prohibir reunions de no convivents.
—No ho sé. Les mesures que ha proposat avui Compromís són necessàries. Per què no les apliquen? No ho sé. Segur que hi ha diversos factors, i supose que hi ha alguns poders econòmics que fan molta pressió a Presidència. Quan hi va haver el confinament dels vint-i-nou municipis, l’àrea comercial on hi ha Ikea i Decathlon no es va confinar, i hi van 200.000 persones cada cap de setmana. I van ser els mateixos municipis que es van fer forts i van pressionar la Generalitat perquè confinara també l’àrea comercial.

El govern espanyol va passar el pes de la gestió de la pandèmia a les comunitats. Teniu la sensació que ara el Consell l’ha volgut passar als ajuntaments?
—Un poc sí. I hi ha pobles més grans que en tenen un poc més, però nosaltres no tenim recursos. Un poble amb dos mil habitants i dos policies locals, dis-me què hem de fer. No molt.

Us heu coordinat amb altres municipis per a fer pressió en comú?
—De moment, no, espere que s’endurisquen les mesures. Perquè si no, açò no ho pararem. Jo no em pensava que la situació arribaria a tant de descontrol. La gent ha estat molt responsable, però fins que no li han tocat la família per Nadal hi ha hagut un excés de confiança.

Quatretonda té prop de dos mil habitants. Com s’ho han de fer, els pobles petits, per a superar la crisi? Hi ha prou ajuts?
—Hui el president de la Generalitat ha presentat un pla econòmic de 120 milions d’euros per a ajudar l’hoteleria i més sectors afectats. Ha dit que un 20% l’hem de posar els ajuntaments, que no em sembla mal, però no sé fins a quin punt s’ha negociat. Que ja ho havíem fet, eh? El nostre ajuntament ja donava ajuts a les empreses afectades. Però no ho sé: digueu-nos alguna cosa!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor