On seran els actes internacionals de la Diada 2023?

VilaWeb
Redacció
07.09.2023 - 21:40
Actualització: 07.09.2023 - 21:52

S’acosta la diada de l’Onze de Setembre i unes quantes assemblees exteriors de l’ANC ja han fet públics els actes commemoratius. A més, les delegacions del govern a l’exterior en preparen més d’una vintena en quinze països.

Completen aquest ventall d’activitats les que organitzen les comunitats catalanes a l’exterior i entitats com l’Institut Ramon Llull (IRL), les oficines de l’Agència per la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ), l’Agència Catalana de Turisme (ACT) i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Aquestes commemoracions combinaran la reivindicació i la difusió de la llengua i la cultura catalanes per tot el món.

Actes a l’exterior organitzats per l’ANC

Un any més, la Diada a l’exterior uneix política i cultura, en una jornada en què les tradicions es barregen amb la mobilització i la reivindicació.

A Anglaterra dissabte, 9 de setembre, hi haurà un vermut a Londres, amb activitats infantils, una parada de productes catalans, actuacions dels castellers de la ciutat i de la coral catalana i una arrossada popular. A més, el coordinador de la Comissió d’Estratègia i Discurs de l’Assemblea, Uriel Bertran, participarà en un debat sobre present i futur del moviment independentista, juntament amb representants dels partits polítics.

L’assemblea dels Països Baixos organitza, el dia 11 mateix, la tradicional passejada amb barca i estelades pels canals d’Amsterdam. El recorregut s’acabarà amb un àpat davant el monument de Picasso.

L’assemblea exterior de Luxemburg ha organitzat, dilluns al vespre, una conferència sobre l’amnistia i les possibles conseqüències en el moviment independentista.

A l’estat francès hi haurà dues concentracions organitzades per l’Assemblea i entitats locals: a París el diumenge 10, i a Niça el dilluns 11.

A Alemanya els catalans d’Hamburg faran una visita guiada al museu d’Altona i un berenar, organitzats conjuntament amb l’associació el Pont Blau.

A Brussel·les, l’assemblea de Bèlgica i més entitats catalanes celebraran la Diada amb música en directe i un aperitiu amb productes de la terra.

A l’altra banda de l’Atlàntic, l’ANC Mèxic ha preparat per a diumenge, dia 10, una taula rodona amb el títol “Llengües minoritzades: interiorització de la submissió i autorepressió”. Hi intervindran la psicòloga Rosario Palomino, i Jordi Martí Monllau, professor de filosofia i autor del llibre Llengua i identitat nacional.

D’altra banda, l’ANC dels EUA ha organitzat trobades i tot d’activitats durant el cap de setmana a ciutats com Dallas, Minneapolis i Washington.

Actes organitzats per les delegacions de la Generalitat

La delegació del govern davant la Unió Europea organitza un concert de piano el dimecres 13 de setembre a les 18.30 a l’Espai Catalunya Europa, situat a la seu de la delegació a Brussel·les.

La delegació del govern a l’estat francès organitza una recepció oficial l’11 de setembre a les 18.30 al Museu de la Moneda de París. Hi assistiran figures del món polític, diplomàtic i cultural de l’estat francès. A més, diumenge a les 12.00 hi haurà una trobada de la comunitat catalana que inclourà una actuació castellera de la colla dels Geperuts de París i els Castellers de Mallorca a la plaça Saint-Sulpice de París.

A les illes britàniques, la delegació al Regne Unit i Irlanda organitza una recepció a la seu londinenca de The Law Society l’11 de setembre a les 18.00. L’Agència Catalana de Turisme, l’ICEC i l’Institut Ramon Llull a Londres també hi participaran.

La delegació a Alemanya oferirà, l’11 de setembre a les 18.30, una vetllada gastronòmica al GLS Campus de Berlín, que serà amenitzada per un concert de saxòfons del Kebyart Quartet. S’hi oferiran productes catalans de denominació d’origen protegida. A les parades hi haurà productes com ara vi del Penedès, oli d’oliva de Siurana (Priorat), fesols de Santa Pau (Garrotxa), arròs del delta de l’Ebre, anxoves de l’Escala (Alt Empordà) i avellanes de Reus (Baix Camp).

A Itàlia, l’església de San Lorenzo in Miranda de Roma serà la seu de la recepció oficial organitzada per la delegació del govern. A les 19.30 hi haurà un concert a càrrec del trio musical Marala, que s’inspira en la música tradicional dels Països Catalans.

El dia abans, a l’Alguer, la Villa Mosca acollirà una altra recepció institucional. Començarà a les 19.00 i la cantant algueresa Eleonora Peana hi interpretarà un repertori de cançó algueresa i catalana.

Per una altra banda, la delegació del govern a l’Europa central organitza actes a Eslovènia i Àustria. A Ljubljana, el 8 de setembre es farà una recepció institucional juntament amb un concert solidari amb artistes catalans i eslovens per a recaptar fons per les inundacions del mes d’agost al país. A Viena, l’11 de setembre també hi haurà una recepció institucional amb l’actuació del duo Ribera-Sàbat, que tocarà un repertori dedicat a la música catalana de la primera meitat del segle XX i de l’exili. A més, se servirà un refrigeri de productes catalans als assistents.

La delegació de Portugal commemorarà la Diada al Museu Nacional d’Art Antic de Lisboa, on a les 18.00 actuarà la pianista Isolda Crespí. En l’acte, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, farà un discurs.

A Suïssa, els actes de commemoració de la Diada es faran dimecres, 13 de setembre, amb una taula rodona sobre l’esport femení, al Museu d’Art d’Història de Ginebra a les 18.30. S’hi parlarà de les actuacions del govern en aquest camp. També hi haurà també una conferència sobre el model del Barça femení, amb experts reconeguts en l’àmbit de l’esport femení a Catalunya i representants i jugadores del Servette FC Chênois, l’equip de futbol femení de Ginebra.

La delegació del govern al sud-est d’Europa organitza un acte gastronòmic i institucional el 9 de setembre a les 19.00. Els xefs Christian Misirača i Carlota Claver oferiran conjuntament una nova mirada als plats tradicionals mediterranis, en una fusió entre cuina catalana i croata. Diumenge, dia 10, a les 13.00, el restaurant Maksimir de Zagreb, regentat per Misirača, oferirà el mateix menú al públic, acompanyat de la música de Ginestà.

Ginestà
Ginestà

La delegació als països nòrdics i als països bàltics organitzarà activitats lúdiques i infantils a la ciutat noruega de Tromsø. Seran els primers actes que la Generalitat fa al Cercle Polar Àrtic. L’acte popular serà diumenge, 10 de setembre, a les 12.00, a la pista de patinatge sobre gel Tromsdalen KunstisbaneTambé es farà un sopar popular a Oslo, l’11 de setembre a les 20.00, al restaurant Txotx.

Als Estats Units i el Canadà, el govern organitzarà actes a Nova York i Washington. La Casa Hispànica de la Universitat de Colúmbia de Nova York serà la seu de la inauguració de l’exposició “La llengua catalana, 10 milions de veus europees” l’11 de setembre a les 18.30.

El 14 de setembre a les 18.00 es farà un espectacle de dansa i arquitectura a la seu de la delegació a Washington D.C. per homenatjar Lluís Domènech i Montaner. La directora de cinema Stacey Menchel Kussell dirigirà una escenificació de dansa i imatges de l’obra de l’arquitecte. A més, també es projectarà el nou curtmetratge de Kussell, Ballet Arquitectònic, que es basa en l’obra de Domènech i Montaner.

La delegació del govern a Mèxic i l’Amèrica central organitza una recepció al Museu de la ciutat de Mèxic el 7 de setembre al vespre. L’acte comptarà amb l’actuació de la coral de l’Orfeó Català de Mèxic, que cantarà l’himne de Catalunya i el “Cant de la Senyera”. A més, diumenge hi haurà una trobada popular a la Terraza Polanco, on se serviran productes catalans i es faran activitats lúdiques per a la canalla.

La delegació del govern al nord d’Àfrica organitzarà un recital de poesia catalana i marroquina a l’Hotel Tour Hassan de Rabat. L’acte, l’11 de setembre a les 17.00, és obert a tothom i inclourà un discurs institucional.

La delegació al con sud farà una recepció al Casal Català de Buenos Aires, amb destacades personalitats de l’Argentina. Començarà a les 19.00 i tindrà com a element central la inauguració oficial de la restauració de la façana modernista del Casal, una fita que forma part del procés de rehabilitació del barri de San Telmo. A més, durant la recepció també es farà un esment molt destacat al cinquantè aniversari del cop d’estat a Xile.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any