ACPV i les entitats que convoquen la manifestació del Vint-i-cinc d’Abril fan una crida a omplir avui els carrers

  • Volen demostrar la incomoditat amb les decisions del govern de dreta i extrema dreta

VilaWeb
Un moment de la manifestació del Vint-i-cinc d'Abril de l'any passat (Fotografia: Prats i Camps)
Redacció
26.04.2024 - 21:40
Actualització: 26.04.2024 - 21:53

Acció Cultural del País Valencià i la resta d’entitats i associacions que convoquen la manifestació del Vint-i-cinc d’Abril que es fa avui a València han fet una crida a la mobilització en massa. Es tracta, diuen, de rebutjar les polítiques en matèria lingüística i de drets fonamentals que executa el govern de Carlos Mazón. El lema de la manifestació, que començarà a les sis de la vesprada a la plaça de Sant Agustí de València, és “País Valencià, llengua, cultura i futur”.

La presidenta de l’entitat, Anna Oliver, considera fonamental la participació en aquesta marxa per a fer notar al govern la repulsa dels ciutadans a la majoria de les decisions que s’han pres. “Hi ha un govern amb la majoria absoluta que té un ideari d’extrema dreta, que no governa per a tot el món i proposa mesures adreçades als seus. Amb aquesta majoria electoral s’imposa a una majoria social”, va dir en una conversa amb VilaWeb.

ACPV ha obert la manifestació a tots els col·lectius que se senten agreujats per les polítiques del Consell. És per això que en la presentació van participar representants d’associacions i persones físiques que han vist retallades les seues llibertats individuals o col·lectives. És el cas del músic Vicent Torrent o del ninotaire Joan Escrivà, editor de la revista Camacuc, que, de bon començament va veure com els ajuntaments on Vox ostenta la regidoria de Cultura n’anul·laven les subscripcions.

Entitats com Escola Valenciana insisteixen en la importància de la mobilització ciutadana contra allò que consideren polítiques reaccionàries i regressives de la dreta i l’extrema dreta.

Intersindical Valenciana participarà en la manifestació amb el lema “Sí al valencià, sí al País”. Segons Intersindical Valenciana, la situació no pot ser pitjor. “En l’ús del valencià, el govern de dretes del Consell ja ha perpetrat el canvi en el model d’ensenyament per a arraconar la llengua i també ha maniobrat legalment per obtenir el control de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació”, diu en un comunicat.

Homenatge a Vicent Andrés Estellés

ACPV també farà un homenatge a Vicent Andrés Estellés per a cobrir el buit i el menyspreu de les institucions vers el poeta en l’any del centenari del seu naixement. L’acte es farà al teatre Olympia a les dotze del migdia i comptarà amb les intervencions artístiques de Francesc Anyó, Borja Penalba i Andreu Valor, que diran i cantaran el poeta. La part política anirà a càrrec de Laura Vilagrà, consellera de Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya; Àgueda Micó, diputada de Compromís al congrés espanyol; Dolors Pedrós, presidenta del Consell Valencià de Cultura; Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; Àngels Gregori, comissària de l’Any Estellés i Patrícia Gómez, que va ser consellera de Sanitat del govern de les Illes Balears durant els dos mandats de Francina Armengol.

El context

Institucionalment, el Vint-i-cinc d’Abril és el dia de les Corts Valencianes i se celebra amb uns quants actes. Un dels que no es va fer va ser el lliurament del premi Guillem Agulló a persones que destaquen en la lluita contra el feixisme. Però allò que més va cridar l’atenció va ser la intervenció de María de los Llanos Massó, la presidenta de la cambra, membre destacada de Vox, un partit que treballa per a la recentralització de l’estat espanyol i l’abolició de les autonomies. En el discurs que va fer a la tribuna, Llanos Massó va fer referències constants a “la nostra pàtria comuna, Espanya”, i al procés unificador dels Reis Catòlics. Massó s’estrenava en la celebració de la diada en el càrrec, i en el discurs va parlar amb insistència del perill en què es trobava la pàtria espanyola. Per jugar amb la lletra de l’himne, la presidenta de les Corts va fer referència a oferir glòries a Espanya i que els ciutadans tenien el deure d’evitar que es disgregués. L’única referència que va fer a la batalla d’Almansa va ser per dir que això era història i n’hi havia prou recordant alguns fets.

I en aquest context de fredor oficial, el PSPV i Compromís van decidir de fer un petit homenatge a Guillem Agulló en el pati de les Corts.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any