La tertúlia proscrita

1-O.-L’Eurocambra decideix aquest dilluns si debat sobre la situació de Catalunya després dels incidents del referèndum

  • El Parlament Europeu decidirà a l'inici de la seva sessió plenària d'aquest dilluns si modifica la seva agenda per incloure-hi un debat sobre la situació a Catalunya, després dels incidents produïts durant la jornada de l'1 d'octubre, en la qual es va celebrar el referèndum sobre la independència.

VilaWeb
Redacció
02.10.2017 - 12:14

BRUSSEL·LES, 2 (EUROPA PRESS)

El Parlament Europeu decidirà a l’inici de la seva sessió plenària d’aquest dilluns si modifica la seva agenda per incloure-hi un debat sobre la situació a Catalunya, després dels incidents produïts durant la jornada de l’1 d’octubre, en la qual es va celebrar el referèndum sobre la independència.

Els Verds i l’Esquerra Unitària ja van intentar sense èxit la setmana passada que el procés sobiranista s’inclogués en l’ordre del dia, però aquesta iniciativa va xocar amb l’oposició del Partit Popular Europeu (PPE) i dels Socialistes i Demòcrates (S&D).

No obstant això, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun va anunciar al final de la jornada de l’1-O que el seu grup tornarà a plantejar la qüestió quan comenci el ple de la tarda d’aquest dilluns.

“Esperem que el Parlament Europeu debati la situació aquesta setmana i expressi un clar rebuig a la violència i un clar suport a una solució negociada per al conflicte. El diàleg, no la repressió, ha d’estar a l’agenda”, ha declarat aquest dilluns l’eurodiputat dels Verds i copresident del partit europeu, Reinhard Bütikofer.

A més, els socialistes europeus han canviat d’opinió i “donaran suport a la idea de tenir un debat sobre Catalunya”, han informat a Europa Press fonts del grup europeu.

El líder del S&D, l’italià Gianni Pittella, va dir aquest diumenge passat que era “un dia trist per a Espanya i per a tota Europa” i va considerar que encara que “no hi ha dubte” que el referèndum ha estat una consulta “il·legal i invàlida”, s’ha d'”escoltar” també els catalans que “van prendre els carrers”.

“La solució només pot venir d’una resposta política, no una policial”, va resoldre el socialista italià, després de considerar que “mai” haurien d’haver-se produït les “terribles imatges de violència” vistes a Barcelona.

Amb tot, els socialistes plantejaran un títol alternatiu: “Constitució i Estat de Dret a Espanya a la llum dels recents esdeveniments a Catalunya”, han aclarit fonts de la delegació socialista espanyola.

LA POSICIÓ DELS LIBERALS

Els liberals europeus (ALDE), per la seva banda, que dijous passat es van abstenir en el vot que va deixar fora de l’agenda el debat català, podrien reconsiderar la seva posició ara, encara que ho decidiran en una reunió de grup poc abans del començament del ple.

El seu cap de files, l’ex-primer ministre belga Guy Verhofstadt, ha condemnat amb fermesa tant la celebració d’un referèndum prohibit pel Tribunal Constitucional com l’ús “desproporcionat” de la violència per a frenar-ho.

“En la Unió Europea intentem trobar solucions a través del diàleg polític i respectant l’ordre constitucional consagrat en els Tractats”, ha declarat Verhofstadt.

El PPE, per la seva banda, no ha decidit encara quina serà la seva posició sobre el debat i ho valorarà en una reunió de grup prèvia al ple, han explicat fonts parlamentàries.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any