Anàlisi: La Veneçuela de Chávez i els canvis geostratègics a Amèrica

  • Vicent Partal analitza la situació oberta a Veneçuela pel greu estat de salut de Chávez · Convoquen una jornada de mobilitzacions demà passat

VilaWeb
Redacció
08.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà passat era quan Hugo Chávez havia de prendre possessió com a president reelegit de la República Bolivariana de Veneçuela. Arran del seu precari estat de salut, aquests dies s’han desfermat rumors i declaracions encreuades entre la força majoritària i l’oposició. Chávez continua a Cuba, amb una salut molt deteriorada, i ara mateix el gran debat polític del país és la interpretació dels terminis marcats per la constitució.

Els seguidors de Chávez han convocat una jornada de mobilitzacions dijous. A les activitats organitzades a Caracas, hi assistiran els presidents i primers ministres de la regió. Es farà una concentració al Palau de Miraflores per contrarestar, segons Cabello, l’aturada cívica que han convocat alguns sectors de l’oposició.

Cabello ha cridat a derrotar els qui vulguin desestabilitzar el país, en referència a l’oposició veneçolana, que segons el govern vol aprofitar la malaltia de Chávez per fer un cop d’estat. Per això ha demanat que les mobilitzacions demostrin el suport popular que té el president.

Demà passat, caps de govern i primers ministres aniran a Caracas per mostrar el seu suport a Chávez. En definitiva, el chavisme vol que dijous sigui ‘un dia per al poble de Veneçuela i perquè es reconegui i es respecti d’una vegada la constitució’, segons Cabello.

El vice-president del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) ha insistit que el govern veneçolà continuarà informant sobre Chávez i ha recordat que ja s’han emès 27 comunicats sobre el seu estat de salut.

Interpretacions constitucionals

En el ball d’interpretacions, hi va participar ahir la procuradora general del país, Cilia Flores, dient que el fet que Chávez fos un president reelegit i no un candidat electe marcava una gran diferència a l’hora d’interpretar l’article de la constitució que regula la presa de possessió de la presidència.

Per Flores, el procés de recuperació hospitalària del president és un fet sobrevingut. Feia referència a l’article 231 de la constitució, que estableix que ‘si per qualsevol motiu sobrevingut el president o presidenta de la República no pot prendre possessió a l’Assemblea Nacional, ho farà davant del Tribunal Suprem de Justícia’.

‘Chávez es va sotmetre a una operació i ara es troba en període postoperatori. Aquest és un fet sobrevingut, de força major, i podrà prendre possessió més endavant al Tribunal Suprem de Justícia’, va concloure Flores.

La interpretació de Flores és la tercera possibilitat que ofereix la constitució. Dissabte, Diosdado Cabello, considerat el tercer home fort del ‘chavisme’, fou reelegit president del parlament veneçolà en la constitució de la cambra. Va rebre el suport del PSUV i els vots contraris del bloc opositor. Van ser elegits vice-presidents dos dirigents més del PSUV: Darío Vives i Blanca Eekhout.

Però aquesta elecció adquireix rellevància i obre la batalla per a la successió de Chávez, si més no –de moment– de manera simbòlica. Segons la constitució veneçolana, en cas que dijous Hugo Chávez no pugui assumir el poder, Cabello ocuparà la primera magistratura del país. I, com que tot apunta que Chávez no hi serà, Cabello podria ser-ne el successor.

Amb tot, Chávez, que probablement no s’esperava que el càncer li evolucionés tan de pressa, fa poques setmanes que va nomenar Nicolás Maduro vice-president i el va presentar implícitament, però clara, com a successor. Per això, segurament, Maduro avisà ahir que la presa de possessió de Chávez es podria endarrerir.

És a dir, si no s’endarrereix i dijous Chávez no pot ser-hi, el poder passarà a mans de Cabello i, a més, caldrà convocar eleccions. En canvi, si s’endarrereix, aleshores Maduro continuarà com a vice-president i, a efectes pràctics, esdevindrà cap del govern, tot esperant que Chávez, més endavant, li cedeixi tot el poder, sense necessitat formal de fer eleccions i sense que el control de l’estat passi per les mans de Cabello. 

En aquest context d’incertesa, l’oposició demana eleccions com més aviat millor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any