El Cercle de Cultura impulsa una ‘Declaració de Catalunya per la Cultura’

  • Vol que s’hi adhereixin les forces polítiques, socials i culturals catalanes · També vol formalitzar l'acord el dia 23

VilaWeb
Redacció
16.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Cercle de Cultura, en vist del blocatge del sector cultural, ha impulsat una ‘Declaració de Catalunya per la Cultura‘ (document íntegre, pdf), amb la intenció d’establir un acord marc entre les forces polítiques catalanes i els sectors de la cultura. El subtítol del document, de deu punts, és ben explícit: ‘Les línies vermelles de la cultura catalana’.

Entre més coses diu:’Les forces polítiques catalanes reconeixen el paper fonamental de cultura en la construcció d’una idea comuna de progrés social i… de la identitat nacional de Catalunya.’ A més, ‘recuperar la centralitat de la cultura en el debat social i polític català ha de ser un objectiu prioritari del Parlament de Catalunya’.

I encara: ‘Les forces polítiques catalanes es comprometen a treballar, juntament amb els sectors culturals, per definir quins són els serveis culturals públics que corresponen al nostre país i a considerar-los, en conseqüència, una obligació innegociable per a qualsevol govern.’

També demana un nou model de finançament de la cultura, basat en cinc punts; n’hi ha un que proposa una llei de mecenatge homologable a la dels altres països europeus, i una garantia de la liquiditat del sistema cultural.

També propugna ‘un marc jurídic específic per a la cultura que asseguri una correcta separació de les activitats culturals realitzades sense afany de lucre d’aquelles que tenen una vocació empresarial.’ Segons el document, ‘ambdues expressions són conseqüència d’un mateix fet cultural, però requereixen tractaments fiscals singulars, marcs normatius particulars i graus de diàleg amb el govern diferenciats.’

Espera dels mitjans de comunicació públics ‘una programació cultural densa i identificable destinada a promoure i divulgar la cultura.’ També insisteix en la reducció de les taxes fiscals, en especial la de l’IVA al 21%. I proposa el CoNCA com un organisme que vetlli per la independència real del sector cultural i que eviti la instrumentalització partidista.

Formalització del document, el 23

Segons el comunicat, la “Declaració” té l’adhesió del conjunt d’associacions professionals que representen la pràctica totalitat de la comunitat cultural de Catalunya. La llista d’adhesions continua oberta. Ara, el dia 23 de novembre volen formalitzar l’acord amb les associacions culturals i els representants de les formacions polítiques, especialment amb els caps de llista.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any