Alliberen nou tortugues més a l’Estany d’Ivars i Vila-sana

  • Les cinc de l'any passat s'han aclimat, tot i una baixa, i completat el cicle biològic

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
18.07.2012 - 07:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El projecte per introduir la tortuga d’estany a l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha fet que s’hagin alliberat nou exemplars més d’aquest queloni a la bassa d’aclimatació. De les cinc de l’any passat hi ha una baixa però també s’han detectat aparellaments.

Els exemplars porten incorporat un emissor que permetrà fer-ne un seguiment dins de la bassa i, si fan el pas, dins de l’Estany, ja que es preveu que en les properes setmanes es pugui obrir la bassa d’aclimatació que va fer l’any passt el Consorci de l’Estany. Des del departament de Producció Animal de la Universitat de Lleida se’n farà un radioseguiment per tal de valorar l’adaptació de l’espècie i conèixer les zones per on es mourà.

Els primers naixements

L’any passat, de fet, ja se’n van alliberar cinc exemplars i, malgrat que s’ha comptabilitzat la baixa natural d’un exemplar, probablement per predació, l’adaptació de l’espècie a l’estany es pot valorar molt positivament. Els exemplars alliberats el 2011 han residit tot aquest període a la bassa d’aclimatació i han completat el seu cicle biològic amb normalitat. Fins i tot, s’ha constatat que hi hagut aparellament, i es possible que enguany ja apareguin els primers animals nascuts a l’Estany.

La bassa d’aclimatació, que es troba al mig del canyissar d’entrada, té uns 300 metres quadrats de superfície i actua com a nucli d’aclimatació. Totes les tortugues que l’habiten han estat seleccionades genèticament, criades en captivitat i provenen del CRARC.

Projecte d’introducció

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació CatalunyaCaixa, la Diputació de Lleida, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL) col·laboren des del juliol de l’any 2010 en un projecte per introduir a l’estany d’Ivars i Vila-sana la tortuga d’estany (Emys orbicularis), una espècie protegida i amb alt risc d’extinció a Catalunya.

El projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’Estany d’Ivars i Vila-sana compta amb un pressupost de 7.797 euros, que finança la Fundació CatalunyaCaixa i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana; el seguiment compta amb el finançament de la Diputació de Lleida. La finalitat del projecte és contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció sobre aquest queloni a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat que és considerat com a prioritari per a la seva conservació. El projecte també ha comportat la instal·lació de diferents trampes per capturar quelonis al·lòctons, com són les tortugues de Florida (a l’estany pràcticament no n’hi ha, però dins del projecte, es capturen els pocs exemplars que s’hi poden trobar).

Actualment, les úniques poblacions de tortuga d’estany de les quals es té constància a Catalunya es troben al Delta de l’Ebre, als Aiguamolls de l’Empordà, al Baix Ter i al Pla de la Selva, tot i que només en aquest darrer indret es pot parlar d’una població en relatiu bon estat. En la resta de localitzacions, són poblacions amb un nombre molt baix d’exemplars; algunes, com les de Banyoles, són objecte d’un projecte de conservació.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any