López Tena, Carles Móra i Uriel Bertran escenifiquen un apropament de posicions

  • Es desvinculen de la candidatura nova, Suma Independència, que es presentara demà amb les expectatives de creixement rebaixades

VilaWeb
Josep Casulleras
16.12.2009 - 15:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de les desavinences entre els organitzadors de les consultes, avui hi ha hagut apropaments per refer la unitat: Alfons López Tena ha acordat treballar en una mateixa línia amb el batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra, i amb Uriel Bertran, que s’han desmarcat de la candidatura nova independentista que es presenta demà sota el manifest Suma Independència i de la ILP que es va registrar dilluns al Parlament.

En efecte, Móra proposarà la retirada de la ILP que va presentar amb uns altres membres de la coordinadora nacional, ha descartat finalment que participi en la creació d’una nova candidatura i ha declarat que se sent pròxim a Reagrupament. Uriel Bertran també s’ha desmarcat de la nova candidatura, recordant que ell pertany a ERC, en una compareixença de premsa a la tarda conjuntament amb López Tena. Bertran, un dels promotors de la consulta a Barcelona, ha admès que serà molt difícil que es pugui fer el 25 d’abril, tal com s’havia anunciat de bon començament.

López Tena ha acordat tant amb Bertran com amb Móra de definir les línies de treball per dur a terme les pròximes consultes. Al matí, en un esmorzar conjunt a Vic, Tena ha assessorat Móra sobre mètode utilitzat a Osona.

Esmorzar per apropar posicions

L’esmorzar l’han fet a la taverna la Terra de Vic en presència de dos periodistes, un de Nació Digital i l’altre del 9 Nou. López Tena ha explicat els factors que cal tenir en compte: centrar-se en la consulta, sense incorporar altres variants -com la presentació de la ILP al Parlament-, i buscar el màxim consens possible, polític i social. Unes condicions que, al seu parer, no es donen ara en alguns dels municipis on es vol fer la consulta al febrer i a l’abril. Per això, de moment, no s’hi implicarà.

Per Carles Móra seria desitjable comptar amb López Tena: ‘Això sumaria, perquè té molta capacitat d’organització i de mobilització’, ha declarat el batlle d’Arenys de Munt a VilaWeb. Considera que la trobada d’avui ha estat ‘un gran pas endavant per la unitat’. Amb aquest propòsit, Móra plantejarà al plenari de la coordinadora nacional del 13-D que es farà dissabte la retirada de la ILP per convocar un referèndum a tot el Principat. ‘En López Tena m’ha fet saber que considerava precipitada la decisió de presentar-la a títol personal, sense haver buscat abans més consensos’, ha afegit.

Móra descarta de moment entrar en una candidatura nova

Móra insisteix en la necessitat d’unir esforços després de les desavinences sorgides entre els organitzadors. I per això descarta, de moment, de donar suport i de participar en la formació d’una nova candidatura política per a les eleccions del 2010, impulsada, entre més, per Enric Canela i Josep M. Ximenis; Suma Independència es presentarà demà a Barcelona, per promoure ‘la constitució d’un moviment unitari per la creació d’una alternativa electoral independentista per tal d’assolir un estat català independent’. Móra ho explica així: ‘M’he de centrar ara en les consultes i, si sóc símbol de l’independentisme, no puc crear dispersió ni desorientació. Per això vaig parlar amb en Canela i li vaig fer saber que, ara per ara, no comptin amb mi, tot i que no m’hi tanco del tot. A més, no em puc posar ara en un altre lloc, quan ja col·laboro amb Reagrupament’.

Suma Independència cerca suports

Enric Canela no entén la decisió de Móra de fer-se enrere en la participació en la nova candidatura, tal com ha explicat a VilaWeb: ‘No entenc el plantejament de Móra de voler-se’n desvincular per preservar la unitat, quan precisament proposem d’unir tothom per la independència. Crec que s’ha trobar molt pressionat aquests últims dies i que per això ha pres aquesta decisió’. Canela ha remarcat el caràcter unitari de la seva proposta i ha dit que voldria integrar-hi partits, entitats i gent provinents d’àmbits ben diferents; nega que la proposta coincideixi amb el plantejament transversal que fa Reagrupament. ‘Ells sorgeixen com una associació organitzada que fa aquesta proposta, i nosaltres no. De fet, ens agradaria que Reagrupament fossin els primers de dir que seuran i que parlaran amb nosaltres’, ha dit Canela. L’impulsor d’aquest manifest nega que vulgui presentar-se encapçalant cap llista a les eleccions del 2010; diu que vol treballar perquè algú altre ho pugui fer.

Reagrupament, a l’expectativa

Tot amb tot, la vice-presidenta de Reagrupament, Rut Carandell, ha dit a VilaWeb que ningú de Suma Independència s’havia posat en contacte amb ells per demanar-los d’adherir-s’hi. Carandell recorda que el plantejament de la seva formació ja era de sumar forces per a la independència i esperarà a demà per saber si el plantejament de Suma Independència és coincident o no, complementari o excloent. En tot cas, Carandell recorda que ja van oferir fa uns mesos a Canela d’incorporar-se a Reagrupament, però que aquest s’hi va negar.

Reagrupament es posarà a disposició dels organitzadors per donar suport a les consultes del febrer i de l’abril, ‘deixant clar que ens presentarem a les eleccions i que volem defugir les fotografies i posar-nos al marge dels afanys de protagonisme’, ha dit Carandell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any