Opinió

 

1/73>

David Jordi Llobet

24.04.2013

David Jordi Llobet: L'ANC ha fet allò que havia de fer

En relació amb l'afer que ha enfrontat aquests últims dies l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'ANC-Mallorca, i sense entrar a comentar retrets ni justificacions dels uns i dels altres, pens que l'ANC ha fet allò que havia de fer. Els sectors socials i polítics sobiranistes catalans faran bé de concentrar tots els esforços en els objectius que ja han estat explicitats: exercir el dret de decidir per tal d'aconseguir un estat per a Catalunya (el Principat, és clar). Qualsevol distracció, qualsevol vel·leïtat pancatalanista, en aquest tauler de joc i en aquests moments, només va a favor de la continuïtat de Catalunya dins l'estat espanyol. En aquest sentit, per a l'ANC (per a allò que persegueix), és positiu que el seu àmbit territorial sigui estrictament català: el contrari seria caure en un error gravíssim.

De la mateixa manera, la pretensió de crear 'agrupacions regionals' de l'ANC (o de qualsevol altra organització que persegueixi objectius polítics) a les Illes Balears o al País Valencià és contraproduent, i només té l'efecte de frenar l'avanç dels moviments nacionals alternatius d'aquests territoris.

Damià Pons ho afirmava recentment a Palma: l'objectiu del mallorquinisme polític ha de ser construir un estat per a les Illes Balears, la nostra 'nació política' (i la nació és un fenomen eminentment polític). Amb la resta de països catalans (amb què compartim 'nació cultural', o comunitat etnolingüística), hem d'establir-hi relacions de cooperació, de caràcter confederal. D'igual a igual.

El Parlament de Catalunya ho ha establert amb claredat: el poble de Catalunya és el subjecte jurídic i polític sobirà. D'això, arreu del món occidental i des de les revolucions liberals, se'n diu nació. L'ANC ha vingut a convidar la societat civil sobiranista de les Illes Balears (i, de retruc, del País Valencià) a erigir-se en assemblees nacionals dels territoris respectius. I Julià de Jòdar va ser explícit en la passada edició del Seminari Blanquerna, a Palma: ens va animar a construir a les Balears una 'nació popular constituent', de manera similar al procés que a Catalunya havia conduït a la creació de l'ANC. Tot això no ho dic jo, ho diuen els independentistes catalans (per cert: ja era hora!).

Per tant, amics i amigues, deixem de somiar truites d'ultramar i agafem d'una vegada els ous que tenim davant del nas, que són els que hem de batre.

David Jordi Llobet, periodista

Editorial