La Federació Anarquista de Catalunya comença a caminar

  • Una vintena d'ateneus llibertaris sumen sinèrgies

VilaWeb
Andreu Barnils
05.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana ha estat molt present a les xarxes socials una campanya que portava per nom ‘Potser ets anarquista i no ho saps’. És obra de la Federació Anarquista de Catalunya (federacióA). Aquesta federació agrupa a divuit ateneus llibertaris de tot el país. Fundada ja fa mesos, ara comencen una campanya de presentació. I el més que ve faran roda de premsa i, més endavant, una gira de presentació per tot Catalunya. En molts casos, els Ateneus Lliberatris són nous de trinca.

‘Abans del 15-M, assemblees llibertàries als barris, gairebé no n’hi havien. És després de l’explosió de politització del 15-M que van néixer molts dels ateneus llibertaris de la Federació. Molts de l’Àrea Metropolitana, per exemple, són nous: Sants, Clot, Gràcia, UB, UAB, Diagonal, UPF, Santa Eulàlia. Tot això no existia’ diu Àxel, un jove de l’Assemblea Llibertària de Sants, nascut a Pinell de Brai, i de vint-i-dos anys d’edat. ‘Tal i com ho veig jo, i és personal, el 15-M va viure grans moments d’horitzontalitat: les assemblees, com es prenien les decisions, eren clarament horitzontals i molt pròpies de l’anarquisme. Les demandes, en canvi, van anar més vinculades amb la socialdemocràcia’

La Federació Anarquista ha publicat aquest manifest de presentació. És un text on no hi apareix el tema de la independència. ‘La Federació no té una posició sobre aquest tema. Aquí és cada Ateneu que es posiciona’, diu Axel. És el cas de l’Acció Llibertària de Sants, que sí que s’ha posicionat amb aquest manifest. El seu punt de vista es podria resumir així. ‘Estat no, independència sí’.De fet fa temps va aparèixer el llibre ‘Per canviar-ho tot. Per una independència quen mereixi tal nom’ on es recullen la majoria dels posicionaments, múltiples i variats, de col.lectius anarquistes. Una corrent política que advoca per la no existència de l’estat, en un país que camina cap a l’estat propi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any