Naomi Klein: ‘Si hi ha un desig democràtic per la independència, s’ha de respectar’

  • L'autora ha presentat a Barcelona el seu darrer llibre, 'Això ho canvia tot'

VilaWeb
Redacció/ACN
27.03.2015 - 17:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’autora Naomi Klein ha presentat aquest matí el seu darrer llibre a Barcelona. ‘Això ho canvia tot‘ (Empúries). La periodista en aquest llibre teoritza sobre el canvi climàtic, intenta trencar-ne alguns mites, i defensa unes polítiques molt més respectuoses amb el medi ambient i l’ús de les energies. Aquest matí, durant la roda de premsa de presentació, s’ha demanat a l’autora la seva posició sobre el moviment independentista català. I si creia que la independència és una opció de superar l’actual capitalisme. Klein ha respost això: ‘Crec en l’autodeterminació i en la democràcia. Crec que si hi ha un desig democràtic per la independència, s’ha de respectar’. 

Podeu veure les declaracions de Klein en aquest vídeo:

El text sencer de la resposta de Klein ha estat aquest:

«Crec en l’autodeterminació i en la democràcia. Crec que si hi ha un desig democràtic per la independència, s’ha de respectar. Aquí, a Escòcia, o en el meu propi país, el Quebec. El meu país en relació al Quebec. El meu país no és el Quebec. Visc a Ontario. Però vaig néixer al Quebec. I fins i tot quan tenia deu anys donava suport a la independència del Quebec. Però penso que hi ha una pregunta a fer-nos. Més independència porta necessàriament a unes polítiques energètiques millors? Aquesta pregunta no és fàcil de respondre.

Pots dir que sí, certament. Perquè tens més autonomia. Hem vist exemples, a Espanya, de regions que han votat conta al fracking, per després veure com el govern central els passava la llei per sobre. Aquest és un exemple de com una major autonomia, pot portar a polítiques mediambientals millors.

Però, alhora, no pots donar-ho per fet. Perquè també hi ha exemples que per causa de l’increment de pressió econòmica que es produeix amb la independència, això es converteix en l’excusa per a polítiques encara més extractives. Grenlàndia, per exemple. Hi ha un moviment independentista molt fort, i veuen que la seva independència és cara. I per això pressionen per a fer perforacions a l’Àrtic.

L’únic que vull dir és que no pots donar-ho per fet. Si la independència ha d’estar lligada a moviments ambientals s’haurà de construir, reclamar, s’haurà d’incrustar en el procés. I no donar-ho per fet.

Enterrar el neoliberalisme

Al llibre ‘Això ho canvia tot’ l’autora dels celebrats llibres ‘No logo’ i ‘La doctrina de xoc’, se centra en el canvi climàtic i tornar a criticar l’actual sistema econòmic. L’autora planteja la necessitat de tenir major control sobre els mitjans de producció -energètics- i d’abandonar la màxima del ‘creixement il·limitat’. ‘El neoliberalisme que hem viscut els darrers 25 anys, coincidint amb la irrupció de la idea de canvi climàtic, és incompatible amb revertir aquesta situació’, ha afirmat aquest divendres durant la presentació a la premsa del seu nou llibre. Contundent, Klein etziba que en bona mesura la solució passa per ‘enterrar el neoliberalisme’. I argumenta que l’objectiu urgent de reducció de les emissions contaminants a l’atmosfera passa per regular les corporacions multinacionals (del sector energètic) i imposar límits d’explotació i a més fer una ingent inversió pública per transformar l’energia i els sistemes de transports. Això, exposa, ‘xoca directament amb la lògica de l’austeritat i la lògica de privatitzacions i de transferència de sectors directament relacionats amb la transició (cap a un nou model) en mans de companyies privades’.

Creixement estratègic, no decreixement


Així mateix, l’autora censura la idea -capitalista- del ‘creixement il·limitat’ i considera que cal canviar de model, cap a una economia més ‘deliberativa, estratègica i basada en el benestar i no en el creixement econòmic infinit’. Però Klein tampoc s’apunta a les tesis del decreixement, un moviment que té com a premissa la necessitat de reduir el creixement econòmic. A parer seu, ‘un dels problemes’ d’aquest discurs és que envia el missatge que tot s’ha de contraure’, la qual cosa no comparteix. Per contra, l’escriptora defensa que cal reduir els aspectes de la nostra economia que condueixen a l’esgotament de recursos naturals limitats i generen pol·lució, però ‘fer créixer aquelles altres que faran fer-nos sortir d’on som per construir una societat millor’.

Som energia

L’autora ha criticat que Espanya estigui ‘penalitzant els consumidors’ sancionant els particulars que instal·len plaques fotovoltaiques a casa ‘perquè les grans empreses productores d’energia ho veuen com una competència’. Aquest, conclou, ‘és el millor exemple de la col·lisió entre l’objectiu de fer beneficis, al cor del capitalisme, i el que necessitem fer per afrontar el canvi climàtic’ . Però Klein també creu que ‘Espanya s’està convertint en un bon laboratori sobre nous models econòmics. Per exemple, Som Energia. Si no la coneixen, els recomano que ho facin.’ ha dit en referència a la cooperativa de consum catalana Som Energia. ‘I pel què fa a les multinacionals no defenso que se’n mantinguin al marge. A Estats Units, per exemple, hi ha l’empresa Sungevity, d’Oakland, Califòrnia, que es dedica a l’energia solar i han fet una cosa bona. La gent no cal que comprin els panells solars. Poden adquirir-los a través d’un leasing, cosa que redueix el preu’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any