Dos morts a Terrassa pel temporal de vent

  • Un tren descarrilat a la Garriga · El fort vent fa confinar escoles i causa molts problemes de trànsit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.12.2014 - 19:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vent ha bufat amb força a tot el país i ha causat molts estralls. Un home de vint-i-set anys i una dona de mitjana edat han mort quan els ha caigut a sobre un mur de l’edifici de l’antiga fàbrica AEG, a Terrassa. A més, hi ha carreteres i vies de tren tallades. La línia R-4 de la rodalia de Barcelona és interrompuda des de migdia entre Sabadell Sud i Manresa i a la R-3 ha descarrilat un comboi entre la Garriga i Vic, quan ha topat contra un arbre. El conductor del tren ha quedat ferit greu, amb un traumatisme que podria portar a una amputació. A Terrassa i a Sabadell s’han hagut de confinar diverses escoles de resultes de la caiguda d’arbres.

Renfe no té previst de restablir la circulació en els punts de la R-3 i la R-4 afectats, tot esperant que els operaris puguin netejar la via i s’hi pugui garantir el trànsit. La companyia ha establert un servei alternatiu per carretera entre l’estació de Sabadell Sud i Sant Vicenç de Castellet. Tanmateix, recomana d’utilitzar els Ferrocarrils de la Generalitat que enllacen Manresa, Terrassa i Sabadell amb Barcelona.

Incidències al carrer i a les carreteres

Hi ha hagut ventades sostingudes d’uns 90 quilòmetres per hora a gairebé tot el territori. Al nord i al litoral i pre-litoral és on el vent ha bufat més fort. L’episodi de vent ha registrat ratxes puntuals que han superat la força de les registrades durant el temporal de gener de 2009.

A Barcelona s’han retirat les parades de la Fira de Santa Llúcia de la plaça de la Catedral.

D’una altra banda, aquest matí a l’avinguda Diagonal de Barcelona, a l’alçada del carrer de Muntaner, ha caigut una palmera, que ja ha estat retirada. Arran d’això han tallat dos carrils de sortida de la ciutat, cosa que ha originat retencions.

Hi ha molts més punts de la xarxa viària del Principat amb dificultats de trànsit. Vegeu-los en aquesta web del Servei Català de Trànsit.

Màxima alerta

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès un avís especial pel temporal de vent i mar al nord del País Valencià i, especialment, a la costa de Menorca i el nord de Mallorca, on ha activat l’alerta màxima. S’hi preveuen onades de sis metres a vuit i un vent que pot ser de 80 km/h, amb ratxes fins a 110 km/h. D’una altra banda, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha activat el pla de protecció civil (Procicat), d’acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic (SMC), que indicaven que avui bufaria vent molt fort a tot el Principat.

Al voltant de les set de la tarda el pla Procicat s’ha rebaixat d’emergència a alerta després que s’hagi constatat que el temporal de vent va a la baixa.

El temporal ha estat intens, sobretot al mig del dia, amb ratxes de prop de 125 km/h en cotes altes del Pirineu, pre-Pirineu i també en cotes mitjanes i altes del pre-litoral i de la Catalunya Central. A la resta del Principat, llevat del Segrià, les Garrigues, el Pla de l’Urgell i l’Urgell, es preveia que se superéssin els 90 km/h a cotes mitjanes.

Protecció Civil havia demanat als municipis de reforçar l’ancoratge del mobiliari urbà i la decoració nadalenca i de limitar els desplaçaments a les zones on el vent bufi més fort. Així mateix, ha recomanat d’ajornar travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes; reforçar la seguretat en les activitats fetes en punts alts; i allunyar-se d’elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars).

Recomanacions generals arran del temporal de vent:

Si sou a casa:

–Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
–No deixeu tests ni objectes semblants a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i causar accidents.

Si sou a fora:

–Aneu alerta amb el mobiliari urbà, els fanals dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, els arbres i tot allò que el vent pugui fer caure.
–No pugeu a llocs alts ni exposats al vent, com ara bastides o construccions afins.
–No aneu a parcs, jardins ni zones boscoses. Si sou en un lloc amb arbres, vigileu amb els que puguin caure i estigueu-vos d’encendre foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
–Quan hi hagi temporal amb grans onades, no aneu als punts del litoral més afectats ni allà on les onades trenquin amb força. Allunyeu-vos d’espigons, esculleres i passeigs marítims.

Si heu de conduir:

–Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveu vent fort, mireu de no desplaçar-vos per carretera.
–Si fos imprescindible, tingueu molta precaució, perquè us podeu trobar obstacles a la via.
–Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions; és important de subjectar el volant amb fermesa.
–Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
–Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure:

–Aneu amb compte a l’hora de practicar esports a l’aire lliure.
–Esquiant, tingueu en compte que els remuntadors poden ser afectats pel vent.
–A la mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres ni espigons, ni en zones properes al mar.
–A la muntanya, extremeu les precaucions i no us acosteu als penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l’augment consegüent del perill d’allaus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any