El 9-N torna a passar pel sedàs del Tribunal Constitucional espanyol

  • Es reuneix avui per estudiar el recurs d'impugnació del govern espanyol i una demanda de la Generalitat perquè no l'admetin a tràmit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Tribunal Constitucional espanyol, que es reuneix aquest matí, tindrà damunt la taula la petició de suspensió del procés participatiu del 9-N per part del govern espanyol. Però també hi tindrà la demanda que va presentar ahir la Generalitat contra el recurs del govern espanyol. La Generalitat demana que no s’admeti a tràmit el recurs presentat per Rajoy, que exigeix la suspensió de tots els actes de preparació del 9-N. El govern espanyol s’empara en la via de l’article 161.2 de la constitució, de manera que la suspensió entraria en vigor tan bon punt el TC admetés l’escrit, sense necessitat que els magistrats valoressin el fons de la qüestió. Si el TC fa cas a la demanda del govern català, haurà de convocar les parts per explicar-se i no podrà suspendre cautelarment el procés participatiu de diumenge.

El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, inclourà la qüestió en el ple ordinari d’aquesta setmana, que es fa entre avui i dijous, malgrat que l’executiu espanyol tot just va registrar el recurs divendres, després d’haver-lo aprovat el consell de ministres.

Però aquesta vegada els magistrats no hauran de prendre cap decisió en una reunió extraordinària, com va passar ara fa un mes. Llavors es van reunir un dilluns, quan feia tan sols cinc hores que el govern de Mariano Rajoy havia registrat l’escrit contra el 9-N original.

Els magistrats disposen de tres dies de deliberacions per a resoldre la qüestió, però fonts del TC veuen molt probable que emetin una decisió avui, de manera que si decideixen d’admetre el recurs —com ja va passar amb l’anterior— hi hagi més dies de marge abans de la consulta.

Tindran sobre la taula un recurs de 49 pàgines en què el govern espanyol diu que el nou 9-N és un ‘autèntic referèndum’ i en demana la suspensió basant-se en el contingut de la web www.participa2014.cat de la Generalitat, en transcripcions dels discursos del president de la Generalitat, Artur Mas, la vice-presidenta, Joana Ortega, i el portaveu, Francesc Homs, en les comunicacions a ajuntaments i escoles i en la petició als mitjans de falques gratuïtes sobre el procés de participació.

El govern de Rajoy argumenta que totes aquestes manifestacions tenen ‘efectes jurídics i transcendència externa’, de manera que, encara que no hi hagi cap convocatòria formal del nou 9-N, poden ser impugnats. A més, invoca l’article 161.2 de la constitució espanyola perquè suspengui tant la votació com la resta d’actuacions de preparació i les que encara no s’han formalitzat.

Paral·lelament, la Generalitat espera que els magistrats resolguin abans l’escrit que va presentar ahir en què demanava que el TC no admetés a tràmit el recurs del govern espanyol contra el nou 9-N. Segons el conseller de la Presidència, Francesc Homs, la petició es basa en el fet que si l’executiu de Rajoy considera que el nou 9-N és una continuïtat del 9-N original havia d’haver presentat un incident d’execució, i no pas un nou recurs.

La Generalitat considera que l’executiu espanyol fa un ús ‘clarament desproporcionat i abusiu’ del dret i del Tribunal Constitucional i pretén que aquest dicti suspensions impossibles d’aplicar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any