The Economist diu que si ERC no accepta la llista conjunta, les eleccions tardaran molt a fer-se

  • El setmanari defineix el nou 9-N com una 'paròdia' de consulta i avisa que Mas és 'a la corda fluixa'

VilaWeb
ACN
17.10.2014 - 12:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El setmanari britànic The Economist considera que la consulta alternativa proposada pel govern per al 9-N és una ‘paròdia’ però també una decisió intel·ligent del president Artur Mas per guanyar temps i aconseguir ‘suport temporal dels activistes ben organitzats de la societat civil, que són el motor del separatisme’. Després de dir que ‘Mas és a la corda fluixa’, afegeix que les eleccions plebiscitàries ‘trencaran CiU’ perquè Unió és ‘principalment no independentista’. The Economist adverteix que si ERC no accepta una llista conjunta amb CDC les eleccions ‘trigaran molt de temps’ a fer-se, perquè Convergència quedarà ‘desfeta’ i mirarà d’endarrerir-les.

Parla de ‘confusió’ a Catalunya: ‘El referèndum s’ha desconvocat, però encara es farà una votació.’ The Economist explica que Mas ‘no ha volgut donar gaire pistes sobre els seus plans’ i que, ‘tenint en compte els obstacles legals, fins i tot pot ser no té clar com tirar endavant. L’esquerra independentista —diu— ‘es va enfadar’ per la decisió del govern ‘d’obeir un tribunal i convocar un pseudo-referèndum rebaixat’. ‘Volen unes eleccions avançades’, remarca.

The Economist prediu que en cas d’eleccions avançades sense llista conjunta entre Convergència i ERC, el partit d’Artur Mas ‘perdria els votants moderats, que temen el xoc amb Madrid, i els separatistes convençuts, que se n’aniran cap a ERC’. ‘Però sense convocar unes eleccions, Mas es quedaria liderant un govern molt dèbil’, continua. I destaca el suport parlamentari del partit d’Oriol Junqueras a l’executiu.

Per The Economist, ‘sigui qui sigui que guanyi a Catalunya, no aconseguirà majoria absoluta’. Tampoc no prediu que ho faci el guanyador de les eleccions espanyoles. ‘La fragmentació de l’espai polític solament incrementa la incertesa’, admet el setmanari. Amb tot, també prediu que aquesta situació pot forçar els partits a negociar, ‘cosa que no ha passat en el debat català fins ara’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any