Mas diu al Financial Times que una victòria del sí a Escòcia aplanaria el camí a Catalunya

  • El president contrasta l'actitud del govern britànic amb Escòcia i el 'no' de Madrid a la consulta catalana

VilaWeb
Redacció
09.09.2014 - 19:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas ha afirmat en una entrevista al Financial Times (FT) que una victòria del ‘sí’ a Escòcia pot ser un fet ‘molt important’ per Catalunya: ‘Primer, la reacció dels líders europeus. Estic segur que acceptaran el resultat del referèndum escocès’, diu Mas. ‘Segon, les negociacions començaran molt ràpid entre Edinburgh, Londres i Brussel·les per mantenir a Escòcia a la Unió Europea’, ha dit. També s’ha mostrat determinat a fer la consulta el proper 9 de novembre.

Artur Mas ha afirmat en una entrevista al Financial Times (FT) que una victòria del ‘sí’ a Escòcia pot ser un fet ‘molt important’ per Catalunya: ‘Primer, la reacció dels líders europeus. Estic segur que acceptaran el resultat del referèndum escocès’, diu Mas. ‘Segon, les negociacions començaran molt ràpid entre Edinburgh, Londres i Brussel·les per mantenir a Escòcia a la Unió Europea’, ha dit.  

De la reacció negativa dels mercats, després de la primera enquesta on guanyava l’independentisme, Mas ha assegurat que ‘un cop la independència és una realitat, tothom en el món econòmic s’adapta a la nova situació’.

Alhora el president ha comparat també la reacció dels govern anglès i espanyol envers el moviment independentista. Així Mas sosté que mentre ‘Madrid no es mou de la posició del ‘no”, el govern del Regne Unit ha pactat amb els escocesos poder votar el proper 18 de setembre. En aquest sentit, assegura que Madrid posa la democràcia ‘en risc’.

Pel que fa als costos d’un procés de secessió, Mas admet que ‘tot procés d’independència té el seu cost’, però que hi ha d’haver un procés de transició ‘suau’. Des de Catalunya, assegura, ‘entenem que haurem d’assumir una part del deute espanyol, i alhora que rebrem una part dels actius espanyols’.

Determinat a convocar la consulta

Artur Mas també s’ha mostrat determinat a convocar la consulta el proper 9 de novembre. ‘Això no és qüestió d’un líder a Catalunya. Aquest és un sentiment popular, i els polítics l’hem de canalitzar de la millor manera possible’, ha dit. És per això que ha remarcat que ‘el cas català és una qüestió de democràcia, imagineu-vos la frustració de no fer res’, insistint així en la necessitat de fer possible la demanda catalana.

Davant la pregunta de què farà Mas davant la previsible vet de l’estat a la consulta, Mas ha assegurat que l’únic pla és votar, però que s’ha de fer ‘amb totes les garanties democràtiques’. Així ha afegit, que sempre ‘hi ha altres maneres’ d’anar a les urnes. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any