Les organitzacions fiscals, contra la persecució de Rodríguez Sol

  • El fiscal general de l'estat, Torres-Dulce, vol destituir el fiscal en cap a Catalunya per dir que es podria arribar a fer una consulta legal

VilaWeb
Redacció
05.03.2013 - 12:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les dues organitzacions de fiscals de l’estat espanyol s’han pronunciat sobre la decisió del fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, d’obrir un procés per destituir el fiscal en cap a Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per dir que es podria arribar a fer una consulta legal. Tant la Unió Progressista de Fiscals com l’Associació de Fiscals s’han manifestat en contra de la decisió de Torres-Dulce i esperen que el procés obert no conclogui en una destitució.

La presidenta de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) espanyola, Maria Moretó, ha qualificat de ‘desproporcionada’ la decisió deo Torres-Dulce d’obrir un expedient per a destituir el fiscal superior de Catalunya. Moretó ha dit a Europa Press que l’associació esperaria ‘a veure quins motius dóna Torres-Dulce’ per justificar la decisió que prengui finalment, i ha demanat que tot el procés sigui transparent i se n’expliquin els motius.

‘Potser les declaracions no són gaire afortunades, sobretot pel moment polític convuls’, però en tot cas, ha indicat que la UPF donaria suport al fiscal, ja que considera exagerat que li obrin un expedient de remoció per les declaracions sobre el dret de decidir.

Per la seva banda, l’Associació de Fiscals (AF), majoritària a la carrera fiscal, s’ha manifestat ‘commoguda’ per la decisió de Torres-Dulce. En declaracions a l’agència Efe, el president de l’associació, Antonio Roma, ha demanat que el fiscal general de l’estat actuï ‘amb molt de tacte’, tenint en compte que es tracta de la destitució d’un fiscal en cap. ‘Aquesta situació ens commou a tots. La decisió se’ns presenta dura perquè parlem d’una persona amb una enorme vinculació amb l’associació i a més amb un excel·lent professional’, ha dit.

També avisa que l’expedient de remoció per destituir un fiscal s’ha fet servir molt poques vegades: ‘i, evidentment, no es pot fer per una qüestió de confiança sinó perquè s’hagi trencat la imparcialitat de la institució’. Al seu parer, la Fiscalia ha de ser molt curosa en la interpretació de les paraules de Rodríguez Sol. L’AF admet que es troba en una situació incòmoda perquè Torres-Dulce és un ‘referent’ en l’organització, tot i que ara, pel seu càrrec, no hi pertany, mentre que el fiscal en cap de Catalunya n’ha estat president dues vegades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any