El PSOE s’acosta al PP contra el dret de decidir

  • Rubalcaba deixa clar a Navarro que els socialistes espanyols mai no acceptaran que Catalunya decideixi

VilaWeb
Redacció
13.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va deixar clar ahir en el comitè federal del partit que ni Espanya, ni el PSOE, no acceptarien mai ‘que una part decideixi sobre quelcom que afecta tothom’. Rubalcaba es nega, doncs, a reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans, aprofundint en la discrepància amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que havia anat a Madrid a cercar alguna mena de pronunciament favorable al dret de decidir. I el PP ja li ha picat l’ullet.

Rubalcaba va respondre amb contundència la proposta dels socialistes catalans sobre el dret de decidir tot dient que si el debat se centra en aquest punt “no hi haurà sortida. No trobarem una solució, no hi cap”. Va afegir que “la resta d’Espanya mai acceptarà que una part decideixi sobre alguna cosa que afecta tots. El PSOE tampoc’.

I va insistir a posar damunt la taula l’opció ‘d’un altre camí’, és a dir, una reforma federal de la constitució. ‘La porto com una oferta del PSOE al PSC i a Catalunya’, ha dit.

Però en la seva intervenció, Navarro, que va defensar també que es reformi la constitució per anar cap al federalisme, va parlar del dret de decidir com un dret democràtic dels catalans de poder dir que es volen quedar a Espanya, contraposant l’objectiu amb el de la independència. Tot amb tot, Navarro va acabar valorant el fet que Rubalcaba proposés una reforma constitucional.

‘La E d’Espanya’

Navarro, que no veu bé la declaració de sobirania que plantegen CiU i ERC però que es declara favorable al dret de decidir, també va topar amb una oposició contundent d’alguns barons socialistes, com el secretari general del PSE, Patxi López, i el dirigent dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara. López considera que la declaració de sobirania ‘es carrega el dret de decidir i la consulta’. Segons López, a través d’aquesta declaració, les dues formacions ‘han decidit independència per a tots els catalans’ i ha subratllat que en qualsevol mena d’iniciativa independentista els ‘trobaran sempre al davant’ perquè, al seu parer, ‘suposa fractura social, ruïna i empitjorar la situació en comptes de donar resposta als problemes reals’.

Fernández Vara va posar l’èmfasi en la necessitat de destacar ‘el que representa per al partit socialista la E d’Espanya a les nostres sigles’, tot afegint que ‘en aquests moments històrics el més important és posar això en valor’.

Picada d’ullet del PP

El dirigent del PP Javier Arenas va demanar al PSOE que recuperés ‘la seva condició de partit nacional’ i que donés suport a un gran pacte ‘per a respondre junts al desafiament de l’independentisme català’. ‘Per a Espanya és bo que el PSOE recuperi la seva condició de partit nacional, una condició a la qual ha renunciat, perquè Espanya necessita partits nacionals amb les llums llargues per contestar junts i amb determinació el desafiament independentista català’, va afegir.

Informació relacionada:

El govern espanyol amenaça Catalunya per la declaració de sobirania…

… i el parlament britànic demana respecte per la decisió del poble escocès

Text sencer de la declaració de sobirania proposada

Editorial de Vicent Partal: Una declaració que obliga

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any