Centenari del Cu-Cut!

  • Ara fa cent anys sortia l'últim número del Cu-Cut!, una revista satírica catalanista que s'acarnissava amb els polítics de Madrid, i que és un referent inesquivable per a l'humor polític d'avui. La Casa de l'Ardiaca n'acull una exposició fins el 31 d'octubre. Jaume Capdevila en repassa els orígens a Núvol.

VilaWeb
Redacció
17.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catalunya ha estat un país amb una llarga tradició periodística. I dins del nostre periodisme, les publicacions humorístiques i satíriques hi han tingut, històricament,  un paper important. Durant el darrer terç del segle XIX, La Campana de Gràcia es convertí en la primera publicació catalana de gran abast i va obrir el camí a una llarga tradició de títols destacats que, servint-se de l’humor i la sàtira, provaren d’incidir en la vida social i política del seu temps. El periodisme d’aquells anys és abrandat i combatiu, amb una indissimulada intencionalitat política, i la caricatura permet que les idees penetrin  fàcilment en un públic precàriament alfabetitzat.

La publicació de Cu-Cut! suposa l’aparició de la primera publicació satírica que no és tan sols catalana, sinó catalanista. El catalanisme, com a opció política, es configura a les acaballes del XIX i cristal·litza en les primeres victòries electorals de la Lliga Regionalista. Per tant, el naixement i la vida de la revista estan íntimament relacionats amb els interessos polítics d’aquest partit polític. Per altra banda, a Cu-Cut! s’apleguen els millors talents artístics de principi de segle.

Llegiu l’article complet, a Núvol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any