El setmanari més venut del Regne Unit tanca per l’escàndol de l’espionatge

  • Avui es venen per última vegada exemplars del News of the World, amb cent seixanta-vuit anys d'història · El rotatiu s'acomiada dels lectors amb una portada que diu 'Gràcies i adéu'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

News Corporation, el grup mediàtic del magnat australià Rupert Murdoch, va anunciar dijous que tancaria avui el diari sensacionalista més venut al Regne Unit amb més d’un segle i mig d’història, ‘News of the World‘, arran de les acusacions rebudes per haver espiat telefònicament a particulars, personatges famosos i polítics per a obtenir exclusives.

El conseller delegat del conglomerat empresarial i fill del magnat, James Murdoch va ser el responsable de comunicar la decisió aquest dijous passat. En un discurs fet al seu personal, Murdoch va assegurar que els guanys de l’última edició es destinarien a causes benèfiques.

Després de 168 anys d’història, la publicació tanca immersa en un escàndol sense precedents al Regne Unit i deixa al carrer 200 treballadors. El ‘News of the World’ està sent investigat per suposats suborns a policies per aconseguir informació exclusiva en casos d’assassinats o segrestos, així com també per fer escoltes telefòniques il·legals a familiars de militars morts a l’Afganistan, de víctimes dels atemptats del 7-J a Londres, o persones assassinades. A més, el diari està acusat i ja està pagant indemnitzacions per haver espiats els telèfons mòbils de polítics, famosos i membres de la Casa Reial britànica. La policia assegura que fins a 4.000 persones podrien haver estat espiades pel diari en els darrers anys.

Com a conseqüència de l’escàndol, el diari, que és el dominical més llegit en llengua anglesa, ha estat el centre d’una campanya de boicot per part de lectors, anunciants i, inclús articulistes de referència. De fet, la retirada d’anunciants del diari en poques hores no té precedents en el món de la comunicació. Entre les empreses que han marxat hi ha Ford, Virgin o els supermercats Sainsbury’s. Amb la fuga d’anunciants, la sostenibilitat del diari era quasi impossible. A més dels anunciants, la Royal British Legion, una organització militar, ha trencat tota mena de relacions amb el diari.

Al centre de la crisi hi ha Rebeka Brooks, la directora de News International, el conglomerat mediàtic que comprèn, a part del ‘News of the World’, el diari més llegit del país, ‘The Sun’, i el prestigiós ‘The Times’. Brooks, pròxima al primer ministre britànic David Cameron, era directora del ‘News of the World’ quan les escoltes telefòniques es van produir. 

Nombroses veus dins de la política britànica exigeixen la dimissió de Brooks, que de moment, segueix al capdavant de l’empresa amb tot el suport de Rupert Murdoch. El magnat va defensar aquest dimecres la seva protegida en un comunicat, on va assegurar que s’obriria una investigació i que ella mateixa la dirigiria. La decisió, però, no ha agradat al Regne Unit.

Poc després d’esclatar l’escàndol, el primer ministre britànic, David Cameron, va anunciar una investigació pública sobre les escoltes telefòniques de News of the World, i la policia va detenir Andy Coulson, ex-director del diari sensacionalista de 2003 a 2007 i ex-cap de premsa del mateix Cameron fins el gener passat. Posteriorment, Coulson va quedar en llibertat, però se l’acusa per presumptes delictes de corrupció i interceptació de telèfons mentre era director del diari.

Anteriorment a la detenció, Cameron havia dit en conferència a la residència oficial de Downing Street que el sistema de regulació de la premsa actual no ha funcionat i que la Comissió de Queixes ha fracassat. Cameron proposa una reforma dels controls

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any