Ahir es va presentar «FestaPèdia», un diccionari enciclopèdic sobre les Festes de la Magdalena

  • Segons un dels seus creadors, Manuel Carceller, "Festapèdia" pretén ser una obra de documentació sobre les festes de Castelló, que servisca com a model d'informació per a unes altres festes del País Valencià"

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.03.2011 - 15:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Actualment en Viquipèdia només existeix un article breu, poc més que un esborrany, sobre les Festes castellonenques de la Magdalena. Davant aquesta situació, des de la gaiata 8, Portal de l’Om, van pensar en la creació de l’anomenada FestaPèdia, un projecte de documentació sobre les festes de la Magdalena, i especialment sobre les figures que n’han estat protagonistes, sobretot des del 1945 fins a l’actualitat

Segons explica Carceller, “FestaPèdia no vol ser simplement un projecte relacionat amb la història castellonenca contemporània, sinó que es presenta com un projecte pioner, de referència per a unes altres festes. Per tant, des de la perspectiva local, ens presentem amb un model de documentació de la memòria que té una aplicació universal. Voldríem creure que amb la creació de FestaPèdia les de la Magdalena seran les primeres i millor documentades. Actualment comptem amb 2.650 entrades o definicions.

Carceller diu que “podríem dir que FestaPèdia es va presentar parcialment el 2010, en el llibret de la gaiata 8. En el primer lliurament del treball, vam destacar el protagonisme de les dones; això explica el predomini de les fitxes de les madrines de les gaiates, ordenades alfabèticament. A més vam presentar onze dels vint-i-dos presidents de la Junta de Festes que han existit, corresponents igualment a la relació alfabètica elaborada per José Prades García, i temes com ara les publicacions magdaleneres, alguns personatges populars i diversos escriptors valencians contemporanis, que han glossat el tema de les festes de la Magdalena.

En el projecte global que ara es troba a la xarxa Internet, hi apareixen els presidents de la Junta, els presidents de comissió de sector, els artistes gaiaters, diversos membres de la Junta de Festes, i totes les reines, dames de la ciutat, incloses les Violants, dones de companya i madrines, tant majors com infantils, que hem pogut documentar. Volíem que a FestaPèdia constara tothom que ha estat representant o que ha aportat alguna idea o projecte a la Magdalena. La informació sobre les colles, els símbols o el costumisme també hi està present, i serà ampliada en el futur.

La documentació per a fer FestaPèdia ha estat possible gràcies a dos grans castellonencs: Francesc Vicent Doménech, Quiquet de Castàlia, i José Prades García, posseïdors d’uns arxius extraordinaris sobre la història de les festes de Castelló. Tres hem estat els coordinadors i redactors del projecte: Jaume A. Beltran, Estela Bernad i Monferrer i Manuel Carceller Safont. El disseny informàtic és obra de Juan Carlos García Sánchez, mentre que el disseny gràfic és degut a Abel León Navarro. A més hem comptat amb les col·laboracions especials de Joaquín Martínez Saura, Antonio Gómez Marqués, Joan Josep Trilles Font i Ana Mª Manzano Rodríguez. Tot el projecte és també degut a la confiança i col·laboració del president de la comissió de la gaiata 8, Rafael Alabau Sacacia.

Carceller explica que “aquesta presentació en societat que hem fet de la nova pàgina web FestaPèdia és només el començament d’un lloc d’encontre dinàmic, i serà la participació i col·laboració de tota la gent de la festa, el que ens marcarà on està el límit d’aquest apassionant projecte. Podeu contactar amb nosaltres, per a qualsevol consulta o col·laboració, al correu:  contacte@festapedia.org. La memòria se’ns fa present per a fonamentar el que la societat castellonenca pot fer en el futur per les festes de la Magdalena.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any