03.05.2016 - 22:00
|
Actualització: 15.12.2016 - 05:24
Xàtiva presumeix d’ésser el bressol de la família Borja, una de les més poderoses del Renaixement i que va assolir fama universal sobretot amb dos papes, Alfons de Borja (Calixt III, 1456-1458) i el seu nebot Roderic de Borja (Alexandre VI, 1492-1503), a més del tercer general de la Companyia de Jesús, sant Francesc de Borja. Una bona part de la seva fama va lligada a la llegenda negra que envolta la família, parcialment certa i molt magnificada pel cinema, la televisió, la literatura, la pintura i la música.
Amb la intenció de destriar-ne la part fantasiosa de la documentada històricament i d’analitzar la visió que s’ha tingut de la cèlebre família de papes valenciana des d’unes quantes manifestacions artístiques, l’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat en col·laboració amb la Universitat de València i l’Institut d’Estudis Borgians el I Congrés d’història, cultura i identitat, centrat en els Borja en l’art.
Hi són convidats, des d’avui fins dissabte, una vintena d’artistes i estudiosos de primer ordre d’universitats i institucions culturals del país i de fora per a repassar les recreacions artístiques realitzades sobre la família Borja en totes les èpoques i disciplines. Entre els participants, s’hi destaquen experts com ara Miquel Navarro, Josepa Cortés, Santiago La Parra i l’escriptor i antropòleg Joan Francesc Mira, encarregat de la conferència inaugural.
Durant els quatre dies del congrés ‘Els Borja en l’art’ també hi ha programades tot d’activitats culturals paral·leles, com ara rutes turístiques pels llocs de referència borgiana, la representació teatral ‘Quatre-cents!‘ (6 de maig), un concert dedicat a Lucrècia de Borja (7 de maig) i el ‘judici artístic’ als Borja de Bicicleta Teatre (5 de maig) amb la participació del cantador Pep Gimeno ‘Botifarra’, que hi estrenarà el ‘Romanç dels Borja’ de Paco Cerdà.
També es va inaugurar ahir ‘Deconstructing ab Borjas’, una mostra d’art contemporani comissariada per l’artista xativí Alfredo J. Pardo al convent de Sant Domènec, amb obres de quinze artistes nacionals i internacionals creades ‘ex professo’ per al congrés.
Xàtiva com a referència cultural
En la presentació del congrés, el regidor de Cultura de Xàtiva, Jordi Estellés, va destacar que amb aquesta aproximació artística als Borja es vol ampliar la visió que es té de la família de papes i donar-li, des del rigor científic, un enfocament multidisciplinari. En el mateix acte, la directora del congrés, Purificació Mascarell, va emfasitzar que volia que les jornades servissin ‘per a projectar la imatge icònica i la història dels papes xativins més enllà dels quatre tòpics, sovint errats, difosos pels mass media’. També ha de servir, va afegir, de punt de partida de més investigacions, encontres científics i debats històrics per a reforçar el paradigma cultural de la ciutat: ‘Xàtiva té una gran densitat històrica que cal explorar i potenciar, un potent llegat cultural que, organitzat de manera científica, ens servirà no sols per a reivindicar un passat molt important, sinó també per a convertir Xàtiva en un lloc de referència cultural per al turisme de qualitat.’
Una vegada acabat el congrés, les activitats culturals continuaran durant el mes de maig a Xàtiva.