Una entitat estudiantil denuncia la vulneració del dret d’associació per haver-los obligat a incloure Vox en un debat

  • L'entitat d'estudiants Deba't ha presentat un recurs a la JEC contra la decisió d'incloure Vox en un debat de les eleccions a Catalunya

VilaWeb
Ignacio Garriga, cap de llista de Vox a les eleccions de Catalunya 2024.
Pol Baraza Curtichs
23.04.2024 - 20:00
Actualització: 23.04.2024 - 22:46

Conflicte electoral a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) perquè no s’ha convidat Vox en un debat sobre les eleccions a Catalunya, organitzat per Deba’t, una entitat privada independent de la universitat formada per estudiants que es dedica a fer col·loquis, taules rodones, conferències i debats electorals.

El partit d’extrema dreta, amb Ignacio Garriga al capdavant, presentà una queixa a la Junta Electoral de Barcelona per poder-hi ser. I l’òrgan els ha donat la raó i ha obligat la UPF a incloure’ls al debat, que s’ha de fer demà passat. Deba’t ja ha presentat un recurs a la Junta Electoral espanyola (JEC) contra la decisió. “No hi ha una ideologia al darrere d’aquest recurs perquè no vingui Vox. Ho fem perquè creiem que és una vulneració al dret a l’associació”, explica Marina Grau, presidenta de l’entitat, a VilaWeb.

Segons que relata Grau, Deba’t no té cap vinculació directa amb la UPF. L’entitat tan sols és inscrita en el registre d’associacions de la universitat, i això els permet de fer actes en els espais sense cap mena de cost. La postura de la Junta Electoral els ha sorprès perquè la resolució interpel·la directament la UPF, que l’obliga a incloure Vox al debat. “La decisió de no incloure Vox és únicament de Deba’t, una associació privada. Funcionem amb base de socis. Tenim la mateixa forma jurídica que qualsevol altra associació”, afegeix Grau.

Segons la Junta Electoral, l’associació forma part de la comunitat universitària i se li ha d’aplicar l’exigència de pluralisme polític i social en període electoral, tal com recull l’article 66 de la llei de règim electoral general (LOREG). No obstant això, l’article detalla clarament que la garantia de pluralisme polític i social, durant el període electoral, s’ha d’aplicar a les ràdios i televisions públiques i privades, i no pas a les entitats privades com Deba’t. La setmana passada, per exemple, la PIMEC va excloure Vox, la CUP i Ciutadans del debat econòmic amb caps de llista, i l’extrema dreta no hi presentà cap denúncia.

Captura de pantalla de l’article 66 de la LOREG.

Cordó sanitari a l’extrema dreta, pactat en assemblea

El recurs que ha presentat Deba’t contra la decisió de la Junta Electoral es basa a argumentar-ne el caràcter privat. “Intentem desmarcar-nos de la universitat, estem inscrits al registre d’entitats, que depèn del Departament de Justícia, i es pot consultar en quina forma jurídica és inscrita l’associació.” I també proven de demostrar que la denúncia de Vox ha estat una vulneració del dret d’associació i una ingerència en l’organització d’esdeveniments. Ara, resten a l’espera de saber la decisió de la JEC.

La decisió de no convidar Vox en el debat electoral l’ha presa l’assemblea de Deba’t. De fet, els membres van acordar de vetar la participació de qualsevol partit d’extrema dreta que tingués drets electorals. “Es va fer el debat l’any 2021 i es va decidir per majoria no convidar-los i fer el cordó sanitari”, explica Grau.

L’equip de Deba’t ja ha començat a preparar el debat de les eleccions europees del 9 de juny. En aquest cas, també se seguirà la decisió de l’assemblea i tampoc no es convidarà cap representant dels partits d’extrema dreta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any