Vola ben alt, Palumba!

  • L’invent tindrà presència a 27 països, serà en 15 idiomes inclòs el català i arribarà a milers de joves gràcies a la col·laboració de moltes entitats juvenils

Martí Estruch Axmacher
29.04.2024 - 21:45
Actualització: 30.04.2024 - 23:02
VilaWeb
Alguns dels promotors de Palumba, amb Pol Villaverde a darrera i al mig

El dia abans de Sant Jordi, al restaurant del jardí de l’Ateneu, un home solitari dina envoltat de llibres. Me’l miro dues vegades, l’és o no l’és?, sí que l’és, i no em puc estar de saludar-lo: “Bon profit, senyor Formosa.” Sorprès per la salutació, el gran poeta, traductor i dramaturg Feliu Formosa aixeca la mirada, em saluda amablement i m’explica, entre més coses, que ara viu a Igualada i que té i fa molta feina. Una mica més enllà hi ha l’escriptor Miquel de Palol, i també la presidenta de l’Ateneu, Isona Passola. Tres pesos pesants de la cultura catalana en pocs metres quadrats. El restaurant, per cert, duu el nom inequívoc d’El jardí de l’Ateneu i s’hi menja molt bé.

Continuo fent una repassada de periodista tafaner al jardí i trobo cares conegudes en una taula de joves, com els anomena Passola, saba nova que aquests darrers temps ha omplert d’energia i activitats aquesta entitat més que centenària. Un és el filòsof Jordi Jiménez Guirao, vocal tercer de l’Ateneu, secretari de redacció de la Revista de Catalunya i patró de la Fundació Francesc Pujols. Un altre és l’escriptor i filòsof igualadí Arià Paco, que l’any passat va publicar Covarda, vella, tan salvatge, bon retrat d’una generació que potser no va gaire més perduda que les anteriors però als qui l’integren els sembla que sí. I el tercer no tenia el gust de conèixer-lo i respon al nom de Pol Villaverde.

En Pol m’ensenya una nova joguina que ha ajudat a crear i que es presenta i s’activa en la versió beta aquesta tarda a l’Ateneu Barcelonès, precisament. La joguina es diu Palumba i és una aplicació per al mòbil que vol fomentar la participació dels joves en les eleccions europees del 9 de juny. El nom de Palumba ve del llatí, d’una combinació dels mots Columba palumbus, que és el nom científic del tudó o colom tudó. I no ho és pel de la pau, sinó més aviat pels coloms missatgers. Les quatre coses que en veig i que me n’explica m’agraden molt. Però quan em diu que l’aplicació és una mena de Tinder per veure amb quin partit encaixen millor les teves idees m’acaba d’atrapar i li demano de parlar-ne amb més calma un altre dia.

I l’altre dia em va explicar que la idea d’aquest projecte va néixer el juny del 2023 a Estrasburg, durant una trobada de joves europeus en què, entre més temes, es va parlar de com mobilitzar el vot juvenil. Però, a diferència de la majoria, ell és dels qui no solament gaudeixen fent teòrica, sinó que li agrada dur els projectes a la pràctica. Després de parlar-ne amb molta gent, presentar-lo a uns quants fòrums, guanyar dues hackatons i aconseguir finançament, amb 5.000 euros de partida i un equip de 14 persones de països com ara Romania, Àustria, França, Hongria i Polònia, Palumba va començar a prendre forma. L’invent tindrà presència a 27 països, serà en 15 idiomes inclòs el català i arribarà a milers de joves gràcies a la col·laboració de moltes entitats juvenils. Una altra característica és que està feta des de la més estricta independència política i neutralitat ideològica. Si les teves idees són d’extrema dreta, l’aplicació t’adreçarà cap a un partit d’extrema dreta.

Pol Villaverde ha estudiat el grau en filosofia, política i economia que organitzen conjuntament la UPF, la UAB i dues universitats de Madrid. Si mai torno a ser jove, i tinc prou nota, serà la carrera que triaré. Mentre em parla de com havia presentat la idea al darrer Fòrum Europeu d’Alpbach i tothom l’havia animat a materialitzar-la, no podia sinó envejar-lo secretament. Però no estic preparat per al pas següent. Quan li demano quina empresa ha creat l’aplicació em respon que bàsicament l’han feta ells i només el desenvolupament tècnic ha estat extern! Que ell fa aplicacions des que tenia catorze anys. La primera, per a jugar al marro i després anar fent, amb menció especial per a una que es deia “Jo mai mai”, que consistia a beure i va tenir tant d’èxit que amics seus li proposaven de jugar-hi sense saber que n’era el creador.

Amb Palumba volen que els temes sobre la Unió Europea arribin al mòbil dels joves sense passar pel filtre de les polítiques estatals. Trencar la bombolla en què s’ha convertit Brussel·les i que els joves se sentin atrets per l’escena europea. En Pol està convençut que molts joves no voten a les eleccions europees perquè els manca informació sobre els partits i els programes. També diu que cal ajudar-los a desenvolupar l’hàbit social de votar com més aviat millor i per això seria partidari de rebaixar l’edat de vot. Quan li demano d’on li surt aquest europeisme em torna a sorprendre. No sé si soc europeista, em diu. En tot cas, no d’aquest europeisme banal consistent a omplir-se la boca de la paraula “Europa” i no fer res per promoure la implantació real dels valors que la sustenten i que la converteixen en un espai necessari per a sobreviure.

Un crac, Pol Villaverde. Parla millor que molts polítics. A vint-i-dos anys té les idees clares, el cap ben endreçat i somnia de poder anar a la Universitat de Colúmbia perquè sap que hi ha una assignatura de desenvolupament d’aplicacions amb impacte social i la vol fer. Arribarà lluny, aquest noi, de segur que més que la Palumba i tot.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor