Vocabulari estival de supervivència

  • “Glops de llengua”, la nova sèrie de llengua de VilaWeb · Cada dia feiner del mes d’agost, us oferim un article breu per a resoldre petits dubtes lingüístics d’una manera simple i entenedora

Jordi Badia i Pujol
31.07.2023 - 21:40
Actualització: 01.08.2023 - 11:34
VilaWeb

VilaWeb estrena avui els “Glops de llengua”, una sèrie de vint-i-dos articles que anirem publicant cada dia feiner. Són texts breus sobre temes molt específics de llengua, de tots els aspectes: ortografia, morfologia, sintaxi, lèxic, refranys… Aquests articles ens poden ésser útils per a resoldre petits dubtes d’una manera simple i entenedora. Quan hem d’apostrofar i quan no? Quins són els plurals dubtosos? En quins casos no és adequat el verb “portar”? Quan posem pronoms de més? És correcte “medir”? Quan hem de fer servir el guionet? Quina diferència hi ha entre “gaire”, “molt” i “massa”? Quines locucions de manera hem de preservar? Sabem que ‘bueno’ i ‘vale’ són barbarismes, però com ho hem de dir?…

Cada dia feiner d’agost, un glop de llengua a VilaWeb.


Aquests dies d’estiu potser penseu estirar-vos en una tumbona, arrecerats sota una sombrilla, o bé atxitxarrar-vos al sol i embadurnar-vos de crema, per aconseguir un bon bronzejat, però sense perill. Si sou més partidaris de passar les hores en un xiringuito o a casa, amb l’aire acondicionat, res a dir. I si teniu canalla, ja ho sabeu: gorro, manguitos i cap a la piscina, que allà, si més no, no hi ha medusses.

Tot això està molt bé, però ho podríem dir millor, oi? Ho repassem?

Una tumbona és una gandula. Recordem que en català no ens tumbem, sinó que ens estirem, ens ajaiem, ens ajacem… Una hamaca també serveix per a estirar-se, però és una xarxa que no toca a terra, sinó que va penjada de dos arbres, dues estaques, etc.

La sombrilla és el para-sol. Si és petit també es pot anomenar ombrel·la, mot provinent del francès.

Això de atxitxarrar-se ja es veu que no és català. En diem rostir-se, o bé abrusar-se, solsir-se, torrar-se

Amb la crema no ens embadurnem, sinó que ens untem, o, si ho voleu, ens empastifem.

El diccionari admet bronzejar, però no pas bronzejat com a nom i ens proposa embruniment, colrament

El famós xiringuito el podem canviar per guingueta, però també per quiosquet o baret.

Encara hi ha gent que diu aire acondicionat. Aquesta és fàcil: l’aire tractat en un aparell de condicionament és aire condicionat.

Allò que ens posem al cap per no mullar-nos els cabells quan ens banyem o ens dutxem és un casquet o una gorra, no pas un gorro.

Dels manguitos que duen els nens als braços per no enfonsar-se a l’aigua en podem dir braçals.

I, per acabar, compte a l’hora de pronunciar –i escriure– medusa: s’escriu amb una essa i es pronuncia com excusa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor