28.05.2024 - 12:41
|
Actualització: 28.05.2024 - 13:46
Els vint-i-dos municipis de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer del Fluvià-Muga passaran de l’estat d’emergència per sequera a excepcionalitat, segons que ha acordat avui el Comitè Interdepartamental de Sequera del govern.
Actualment, aquest aqüífer presenta una recuperació consolidada de nivells, i ha arribat a 16,18 metres sobre el nivell del mar. Abans de la pluja el nivell era 13,7 metres. Tot i que la resta d’unitats han tingut lleugeres millores de volum, la situació es mantindrà sense canvis en la resta de zones per precaució. Sí que es preveu de convocar aviat una comissió de desembassament extraordinària al sistema Ter-Llobregat per augmentar les dotacions per a reg.
El canvi de situació de l’aqüífer entrarà en vigor la setmana vinent, quan s’hagi publicat la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Què implica la situació d’excepcionalitat?
La situació d’excepcionalitat en aquesta unitat permetrà una dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres (en la situació d’emergència era de 200). Es mantenen mesures d’estalvi com ara la reducció de la dotació agrícola en un 40% i la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
En el consum d’aigua industrial, la reducció passa del 25% al 15%. També s’ha de mantenir una reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg). Quant als usos ramaders, passen del 50% de reducció en emergència al 30% de l’excepcionalitat. Hi ha la possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.
A més, resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no impliqui una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
La resta d’unitats es mantenen en la mateixa situació, perquè l’augment de volums ha estat lleuger abans d’entrar a l’estiu, que és l’època de l’any amb més consum, més evaporació per la calor i menys pluja.
Comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat
D’una altra banda, ja s’ha publicat la resolució definitiva del director de l’ACA amb el total dels ajuts que s’atorgaran per a la reparació de fuites i per a la millora de l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals. Es destinaran 130 milions d’euros a actuacions de millora a més de 707 ajuntaments; en total, 827 projectes.
A més, dilluns es farà una comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, David Mascort, es va comprometre amb les comunitats de regants del baix Ter a ampliar el volum d’aigua disponible per al sector primari si la pluja persistia aquest mes de maig.
El 30 d’abril el conseller va informar les comunitats de regants que aleshores es podien desembassar 12,67 hm3 a partir de l’anàlisi que es va fer de l’evolució de les reserves i la distribució dels volums desembassats, amb l’objectiu de continuar garantint tots els usos. Així mateix, es van abordar mesures addicionals que permetien de garantir fins a 4,5 hm3 més als desembassats, per arribar 17 hm3 aproximadament. Finalment, a la comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregat de començament de maig es va decidir d’ampliar el volum d’aigua desembassat fins a 27 hm3 per al reg. Amb les precipitacions d’aquestes darreres setmanes, el govern ha aprovat una darrera comissió de desembassament extraordinària del sistema Ter-Llobregat el 3 de juny amb l’objectiu de garantir l’activitat agrària.