[VÍDEOS] Els eurodiputats independentistes espiats reclamen que Europa actuï pel Catalangate

  • Els eurodiputats Jordi Solé, Carles Puigdemont, Diana Riba, Toni Comín i Clara Ponsatí han recriminat a Espanya l'espionatge i han demanat que assumeixi responsabilitats

VilaWeb
Redacció
04.05.2022 - 15:55
Actualització: 04.05.2022 - 19:39

Els eurodiputats independentistes, tots ells espiats en el cas del Catalangate, han reclamat explicacions als responsables polítics que van ordenar l’espionatge i que la Unió Europea persegueixi l’espionatge durant el ple del Parlament Europeu dedicat a l’ús fraudulent de Pegasus per part dels estats. Jordi Solé, eurodiputat d’ERC i vice-president del grup europeu dels Verds-ALE, ha dit que cal perseguir els estats que vulneren els drets civils perquè no se sentin impunes i ho repeteixin, i ha reclamat explicacions als responsables polítics de l’espionatge, que veu obra dels serveis secrets espanyols. “A la Unió Europea tenim governs als quals agrada jugar a espies”, ha dit, i ha afegit que fins i tot hi havia responsables polítics que justificaven l’espionatge polític, en al·lusió a les paraules de la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles.

Eurodiputats espanyols perden els estreps defensant Pegasus contra l’independentisme

Carles Puigdemont, ex-president i eurodiputat de Junts, ha definit com a molt greu l’ús de Pegasus per a espiar polítics i ciutadans, i ha recordat que el periodista saudita Jamal Khaixoggi fou espiat a través del telèfon de la seva dona –infectat amb Pegasus– abans de ser assassinat. “Pegasus i la democràcia europea no són compatibles”, ha dit. La dona de Puigdemont, la periodista Marcela Topor, també fou espiada amb el programa Pegasus.

Diana Riba, eurodiputada d’ERC, ha recordat que ha estat espiada amb Pegasus en l’exercici del càrrec. “Per tant, tots els que sou en aquesta sala, sou víctimes col·laterals d’aquest espionatge”, ha dit als altres europarlamentaris. “Se m’han vulnerat els drets polítics, els vostres drets polítics, i s’ha compromès la integritat i la independència d’aquesta cambra”, ha afegit. Ha recordat que hi ha una seixantena de casos d’espionatge a independentistes catalans confirmats, i que ara s’ha sabut que també s’ha espiat el president espanyol Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles. “A Espanya, quan els investigats érem seixanta-cinc independentistes la resposta de l’executiu fou nul·la, i van arribar a insinuar que mereixíem ser espiats perquè som independentistes”, ha dit. I ha afegit: “Nosaltres no farem el mateix, ningú no ha de patir un espionatge il·legal.”

Amb tot, ha dit que és el govern espanyol, que ha admès que fa servir Pegasus, qui ha d’esclarir què ha passat i donar-ne explicacions públiques. “Si l’executiu estigués involucrat a l’escàndol seria molt greu, però si no ho està, seria encara pitjor perquè significaria que hi ha sectors reaccionaris ancorats en dinàmiques pre-democràtiques que tenen una agenda política pròpia.”

Toni Comín (Junts) ha recriminat als eurodiputats espanyols que vulguin portar el debat sobre l’espionatge és legítim o no, i ha dit que el que cal és que Espanya assumeixi la responsabilitat de perseguir els autors de l’espionatge. “Vaig ser espiat abans de la gran manifestació a Perpinyà el 2020, que vaig dirigir. Si cap jutge va ordenar que se m’espiés aquells dies devia ser perquè pensava que la meva actuació podia ser un delicte, i alhora jo negociava amb la policia francesa les condicions de seguretat de la manifestació. Per a l’estat francès era l’exercici del dret de manifestació, però per l’espanyol era un delicte”, ha dit. Per acabar, ha demanat als eurodiputats del PSOE, PP i Ciutadans per què han votat a favor d’una comissió d’investigació al Parlament Europeu però l’han vetada al congrés espanyol, i ha preguntat a l’ex-ministre d’Interior espanyol Juan Ignacio Zoido, eurodiputat del PP que parlava després, si ell va ordenar d’espiar amb Pegasus.

“Espanya espia els polítics, les famílies i els advocats. El Catalangate ha estat una violació sota la mirada complaent del Consell d’Europa i la Comissió”, ha recriminat Clara Ponsatí, que ha preguntat si s’avalarà la persecució de les minories. “No els demanem que resolguin el nostre problema ni simpatitzin amb els nostres desitjos i esperances. Compleixin el seu deure de defensar els nostres drets davant d’un estat autoritari”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any