Una mirada a l’exterior

  • «Tot depèn només de nosaltres i de la nostra capacitat de fer el referèndum, de guanyar-lo bé i de proclamar en conseqüència la república catalana. Europa i el món, en tot cas, esperen…»

Vicent Partal
25.09.2017 - 22:00
Actualització: 26.09.2017 - 07:05
VilaWeb

El president del govern espanyol és avui a Washington. Enmig de la crisi pel referèndum de diumenge, Mariano Rajoy fa un viatge carregat de significat als Estats Units, on serà acollit amb els màxims honors. Si no hi ha cap canvi de darrera hora, que també podria venir forçat per la situació a Corea del Nord, Rajoy serà rebut per Donald Trump, a qui comunicarà que l’estat espanyol accedeix a gastar el 2% del seu PIB en defensa, com demanava Trump als membres de l’OTAN, i és més que probable que diga també que per fer-ho vol comprar al seu país els polèmics avions F32.

El gest es podria interpretar fins i tot com un suborn, en cerca d’un mot, d’una frase, que Trump puga dir davant les càmeres condemnant el govern català i defensant Espanya, cinc dies abans del referèndum. Serà interessant de veure què diu i com ho diu. Obama ja es manifestà contra el 9-N i contra el procés d’independència i això no ens ha impedit d’avançar fins on som ara. Tots recordem massa bé com els Estats Units, en quaranta-vuit hores, van passar de dir que Eslovènia i Croàcia no es podien fer independents a donar-los la benvinguda més entusiasta. Les declaracions a favor dels estats no impressionen des d’aleshores. Si Trump avui pronuncia la frase contra el referèndum, tots tranquils. Però compte si no la pronuncia o si la diu tan ambigua que ni s’entén. Perquè això sí que s’allunyaria de la normalitat diplomàtica i delataria greus problemes per a Espanya. El Departament d’Estat ja fa dues setmanes que va dir que els Estats Units s’entendrien amb ‘el govern o l’entitat’ que resultàs del referèndum i de moment no ho ha desmentit. No únicament això: ahir la cap de premsa de la Casa Blanca s’hi va reafirmar. Rajoy, per tant, necessita el desmentiment més rotund avui –i per això gastarà els diners que calga i mourà tota la diplomàcia que té. S’hi juga molt.

Perquè quan torne dels Estats Units, a més, l’espera la Unió Europea, a Tallinn. La cimera de caps d’estat i de govern a Estònia de divendres li arribarà també en un moment molt incòmode, pitjor i tot que la trobada amb Trump. Divendres es viurà el clímax de la tibantor pel referèndum i, segons quines mesures repressives prenga o haja pres el govern espanyol, Rajoy les haurà d’explicar en persona als seus socis. Uns socis que se senten visiblement incòmodes i que ja fa dies que filtren, sobretot per mitjà de la premsa, aquesta incomoditat. És previsible que Espanya intente que de la cimera n’isca algun comentari de suport a la seua obsessió constitucional –per bé que cal recordar que és convocada sobretot per a parlar de qüestions digitals. Igualment, si no ho aconseguís o si es trobàs amb recel, tindríem una pista més. La Comissió, amb la discutida resposta de Juncker, ha optat per dur l’ambigüitat i l’equidistància entre Catalunya i Espanya més enllà d’on no l’havien duta mai. Els estats són, en teoria, el terreny més fàcil per a Rajoy, però també poden ser el que li faça més mal. Per tant, molta atenció als detalls.

I, dit tot això, hem de recordar, com sempre, que l’escenari exterior és secundari ara mateix. Molt secundari. Tot depèn només de nosaltres i de la nostra capacitat de fer el referèndum, de guanyar-lo bé i de proclamar en conseqüència la república catalana. Europa i el món, en tot cas, esperen a veure si som capaços de fer el pas endavant…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Puig
Jordi Puig
25.09.2017  ·  22:46

Què deuen dir els informes sobre Catalunya de què disposa el govern dels Estats Units? El que és segur és que no són informes sobre l’ètica de la política, sinó anàlisis de probabilitats, de perills i d’oportunitats. En tot cas, deuen de ser ben sucosos perquè la portaveu del Departament d’Estat afirmés dies enrere que treballarien amb el govern o entitat que sortís del referèndum i que aquestes declaracions hagin estat confirmades per la portaveu de la Casa Blanca. Tinc la impressió que els americans sempre juguen a cavall guanyador. Sigui com sigui, queda clar que no es creuen les proclames d’en Rajoy que el referèndum no es farà.

Josep Usó
Josep Usó
25.09.2017  ·  23:37

Pobre Mariano. Ara ha d’anar, en la darrera setmana abans del seu ensorrament total, a pidolar una miserable declaració de suport. Primer als EUA i després a Tallinn. Als dos llocs prometrà allò que ja no està en condicions de pagar. I els seus mitjans amplificaran fins la nàusea qualsevol cosa que es puga interpretar com un suport a la brigada Piolin i els seus mentors. Nosaltres, atents a qualsevol contratemps, però continuem ferms, alegres i combatius, que el partit el juguem a casa. I de moment, així com qui no ho vol, hem passat un altre dia. Per al final de setembre només en resten quatre. Això vol dir que, potser mentre llegiu aquestes ratlles, per al dia del referèndum ja queden menys de cent hores. Continua, implacable, el compte enrere. Quatre.

Gerard AGUSTÍN
Gerard AGUSTÍN
25.09.2017  ·  23:59

Moltes gràcies per la reflexió. 😉

Manuel Gil
Manuel Gil
25.09.2017  ·  23:59

Tot dependrà de nosaltres fent front a aquest gran desafiament acudint en massa a la crida democràtica de les urnes per dignitat ciutadana. Hem de tenir molt clar, ni l´UE ni cap govern estranger es definirà clarament a favor nostre abans del 1-O. Depenent de que el SI sigui prou clar, el degoteig d´adhesions pot ser fluid o lent. Tinguem confiança en el full de ruta del nostre govern seguint les seves consignes. Mantenint serenor i fermesa segur que amb l´esforç de nosaltres, el poble, assolirem la desitjada i somiada llibertat de la nostra terra.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
26.09.2017  ·  03:41

Com bé diu el director, el factor exterior és interessant no deixar-lo de banda ni de bon tros però ara el que cal és seguir treballant incansablement per aconseguir que a Catalunya el vot pel referèndum es faci cada cop més gran fins a fer-lo imparable. Segons les agressions que la dictadura espanyola prengui contra nosaltres i contràriament al que puguin pensar, més gent s’afegirà a les urnes i cal que estigui acompanyada. Dic això perquè hi ha gent que li costa saber on haurà de votar però la consigna és clara: en general, al mateix lloc que les últimes eleccions al Parlament. Amb tot, si els alcaldes antidemocràtics no volen cedir els espais, n’hi haurà de nous que la Generalitat ja té pensats i llavors sí que caldrà saber on hi haurà les urnes i per això cal anar a diverses pàgines per buscar-ho i si es viu en pisos de comunitat vertical, cal posar un escrit que ha fet l’ANC que notifica a l’entrada el lloc on han de poder votar tot el veïnat d’allà. També seria bo que la gent més experta en xarxes, ajudés a les persones grans per buscar les seves meses electorals. També recomanaríem als votants que un cop dipositat el vot, es quedessin una estona més al voltant per tal de copsar l’ambient, tot prenent un cafè i unes pastes, si es dóna el cas.

I a la militància, a treballar de valent per posar els últims cartells, imprimint paperetes com fan els estudiants, assistir als últims actes i descansar bé el dissabte per la feina se’ns girarà el dia 1, ja que caldrà ser-hi ben d’hora, ben d’hora. Això és una proposta personal d’una persona que no té cap càrrec polític, però cadascun ja és prou gran per organitzar-se pel seu compte i fer el que li sembli.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
26.09.2017  ·  03:42

Molta atenció, però, a la propera frase incomprensible de Mariano Rajoy, així com a la propera foto de Rajoy amb cara de circumstàncies mentre al seu voltant tothom té una conversa molt animada… en anglès.

Jordi Balbastre
Jordi Balbastre
26.09.2017  ·  03:42

Estic completament d’acord, tot és a les nostres mans. Els catalans tenim la sort de comptar amb els catalans, que no és poca cosa. Diumenge trobarem la policia espanyola davant el col·legi, ens idetificaran però no podràn evitar que votem. perque fer un referèndum no és un delicte tipificat. No tiguem por, el que no han calculat que la custòdia de la polici espanyola donarà més valor i consolidarà el resultat que n’ixca, positiu gràcies a la matusseria del PP.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
26.09.2017  ·  07:44

Proposo que si el dia 1 impedeixen per la força que es pugi votar en algunes meses la junta electoral habiliti el següent diumenge perquè votin aquelles meses. Llavors els que ja hagin votat hi vagin a donar suport als que no ho han pogut fer. Si el 8 tornen a impedir-ne alguna el 15 sant tornem-hi i així successivament fins que hagin votat totes i cada una de les meses amb absolutes garanties. Conflicte permanent i pacífic fins que el referèndum s’hagi consumat al 100%.

Albert Miret
Albert Miret
26.09.2017  ·  07:45

Aquesta trista i gris persona, no ha entès en tota la seva vida què és l’empatia. Es pensa que amb una ganyota del seu tètric somriure conquereix les intel·ligències que ell mai coneixerà. Aquest pobre home, igual que el seu antecessor, en la seva fatuïtat es pensa que allà on no pot utilitzar la violència l’aclamaran igual que al poble que te sotmès per la força de les armes i quan veu que no ho fan, enlloc d’auto-criticar-se pretén comprar-los amb quatre avionets i dos xupa-xups. No ho entén que el Trump el primer que farà davant d’aquesta absurda oferta serà trucar a la Merkel i demanar-l’hi si li donarà més diners al Rajoy per a pagar-l’hi els avionets? No es mor de vergonya d’anar a pidolar una frase a canvi de diners que tot el món sap que no te? No! Perquè el “caballero de la triste figura” no sap què és la vergonya, i no content amb això, després anirà a Tallín a rebre tots els retrets del món per el seu desconeixement total del que és la política i sobretot pel seu esperit anti-democràtic. Però és igual. Ell, desconeixedor del que és fer el ridícul, se’n anirà a córrer com un pendó desorellat per a celebrar els seus “exits” internacionals mentre els seus assessors morts de por li seguiran ocultant que va despullat.

Antoni Morell
Antoni Morell
26.09.2017  ·  07:58

Segons el Centre de Polítiques Alternatives i de l’Institut Rideau (centres canadencs independents) ningú te idea del què pot arribar a costar el F-35. Un avió que, a més de ser lent, ni tan sols s’ha dissenyat amb precisió. Una estimació del 2007 era que cada unitat sortiria per 160 milions $.
Només faltava que el Departament de Defensa dels EUA assegurés que, el F-35 no sortirà tan car en el moment de la compra, però que el manteniment serà més onerós (sense precisar quan).
Si comprar ordinadors li pot suposar a Irene Rigau 800.000 €… Fent el mateix raonament a la inversa… Quin cost caldrà afegir a la innecessària despesa per aturar a la força un referèndum?
Aquesta es la versió espanyola de la Ramoneta?

Pep Agulló
Pep Agulló
26.09.2017  ·  08:27

“Quan les teranyines s’ajunten poden atrapar un lleó”. —Proverbi africà

Tulio Callorda
Tulio Callorda
26.09.2017  ·  09:18

Completament d’acord amb en Joan Ramon Gomà. M’agrada la idea convocar els diumenges vinents les meses q hagin tancat els piolins al 1 d’octubre

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
26.09.2017  ·  09:57

És hora de començar a pensar amb la DUI .
Amb la pressió inhumana de la Guàrdia Civil, el (in) possible resultat del dia 1-O serà discutit i no acceptat de cap de les maneres.
No crec que pugui valer internacionalment fer el referèndum durant dos o tres dies improvisadament.

L’editorial: Pensament màgic com deia ahir Joan-Lluís Lluís.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
26.09.2017  ·  10:41

Estaria bé com s’ ha suggerit per aquí, instaurar un “estat de votació permanent”…

Carles Matute
Carles Matute
26.09.2017  ·  11:22

Fa alguns anys, parlant amb uns amics pel que fa el procés d’independència, vaig dir que tot això serà o no serà en funció de com es posicionin els americans -vull dir els USA- al respecte. Segueixo pensant el mateix; i també que els Estats Units, amb la possible independència de Catalunya, hi tenen molt més a guanyar que a perdre.

Per cert, molt bo el comentari de l’Albert Miret.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
26.09.2017  ·  12:22

Que ens ho hem de fer nosaltres sols, és una evidència inalterable. Sembla, però, que la reacciò internacional a posteriori va variant per a be.
Que la lectura que en faran del referèndum els unionistes, és la que sabem, vaigi com vaigi, és una altre evidència inalterable. No cal perdre temps i esforços a discutir-ho.
Que independentment de com esdevinguin els fets presents i futurs, dimecres passat ja vem guanyar (o ells van perdre, pot ser millor dit), hem sembla una evidència inalterable, també. I si no és així, és que no ho mereixem.
La mirada a l’exterior, de la que ens parla molt acertadament l’article, hem porta a una qüestiò, que deixo oberta a tots:
Què pessa més a la balança internacional, l’enfonsament econòmic espanyol o la profitosa relaciò geoeconòmica amb la repùblica catalana? Jo estic per la B, però pot ser soc un il.lús.

Sensacional comentari, Albert Miret, felicitats.
De nou una braçada, Josep Usó. El nostre rellotje de sorra és a punt d’estar ple.

TEO Vidal
TEO Vidal
26.09.2017  ·  14:20

(Ja escrit a lezs11.24 a altre lloc/conversa del VW; faltes corregides)

o ho veig més positiu (no pas el dels avions; la resposta re i te ra da) que negatiu!
Vosaltres no?

És com dir a Rajoy poc abans que arribi, que és una decisió ja presa, o (potser) que no se’n ha de parlar… o sí… però amb molt de compte.
O és un antidot per frenar el que pogui dir el fantasc Trump (per lluita intern al govern US o al partit del mateix president US)’

o és amb vista d’un mercat/intercanvi ocult (vos comprem avion però…)

T

Antoni López
Antoni López
26.09.2017  ·  17:15

S’hauria de avisar al Trump de que el Mariano porta un fiscal a la faixa.

jaume vall
jaume vall
26.09.2017  ·  17:16

A què estem esperant per anar a comprar un parell d’ampolles de cava , i buidar les existències de tots els supermercats? Totes les neveres han de estar ben proveïdes !! Vinga, a comprar Codorniu que està sent la marca més proactiva a favor del procès, i si no, d’altres que etiqueten en català : Juve Camps, Bach, Gramona, Llopart, Pere Camps, Torelló….

Albert Miret
Albert Miret
26.09.2017  ·  17:34

Pep Agulló. La meva pregunta és: I una banda de lladres?

Albert Miret
Albert Miret
26.09.2017  ·  18:11

Ha, ha, ha! El Rajoy no s’ha atrevit a anar a la cimera de la Unió Europea de Tallinn, per por que l’hi ……… a rodanxes. Si se’n ha anat cap cot cap a casa i ni s’ha atrevit a anar a Estònia com era la seva obligació, deu ser que el Trump li ha fotut “plantón” o bé que li ha dit que anés a fer punyetes ell i el seu espanyistan unido en lo universal.

Pep Agulló
Pep Agulló
26.09.2017  ·  18:47

Ha, ha, Albert Miret… una banda de “hienes” són pecata minuta! Bon comentari el teu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any