Un mort per legionel·losi a Mollet del Vallès

  • Salut no descarta que puguin aparèixer futurs nous casos relacionats amb el brot

VilaWeb
Redacció
18.10.2016 - 17:25
Actualització: 18.10.2016 - 18:37

Un home de 89 anys ha mort per un brot de legionel·losi a Mollet del Vallès, segons que ha informat el Departament de Salut. Dos homes més també s’han vist afectats per aquest brot, que ja han rebut l’alta mèdica. Els casos s’han produït durant aquest mes d’octubre i els afectats tenen entre 37 i 89 anys i tots són veïns del Mollet del Vallès. Salut no descarta que pugui aparèixer algun cas més relacionat amb aquest brot durant els pròxims dies, ja que encara s’està dins del període d’incubació.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la subdirectora general de coordinació de Salut Pública a Girona i Barcelona, Cristina Pérez, han explicat que s’estan inspeccionant i analitzant deu instal·lacions de risc alt en un radi d’uns mil metres per cadascun dels casos, cosa que abasta gairebé tot el nucli urbà de Mollet, sense concretar cap barri. Per emmarcar la zona s’han tingut en compte els moviments dels tres afectats. En aquestes instal·lacions es fa un tractament de xoc amb neteja i desinfecció i es prenen mostres per analitzar-les. A banda, l’Ajuntament ha paralitzat possibles focus de risc mitjà i baix com fonts públiques, rec per aspersió i màquines de neteja amb aigua a pressió.

El primer cas, el de l’home de 89 anys, que ja tenia una afecció prèvia, es va detectar el 2 d’octubre, i va morir el dia 10. El 12 es va detectar un segon cas i aquest dimarts un tercer, i tots dos ja han estat donats d’alta aquest mateix dimarts.

Segons Salut Pública, no hi ha risc de noves infeccions causades pels mateixos focus ja inspeccionats a partir d’aquest dimarts, però no es descarta detectar més casos en els propers dies, ja que el període d’incubació és de 12-14 dies.

Guix ha explicat que aquesta època de l’any és la més habitual pels brots de legionel·losi, ja que la humitat augmenta i la temperatura baixa, cosa que afavoreix aquests bacteris, que proliferen en aigües estancades. A més, es dóna la circumstància que molts sistemes de refrigeració apagats en acabar l’estiu es poden tornar a engegar si tornen a pujar les temperatures, cosa que afavoreix la dispersió dels bacteris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any