Un llibre i un homenatge recorden el contacontes Llorenç Giménez, un any després de la seua mort

  • Escriptors i dibuixants han creat un llibre amb contes al voltant de la seua figura.

VilaWeb
Redacció
08.08.2020 - 01:09

Prop d’un any després de la mort del contacontes Llorenç Giménez, la publicació d’un llibre i un homenatge públic que es fa aquest dissabte a l’Ateneu de Bétera en serviran com a recordatori a la persona que va crear l’ofici i va educar generacions de xiquets valencians i d’arreu del país.

Edicions del Bullent acaba de publicar el llibre ‘Conte contat‘, on tot d’escriptors i dibuixants que van col·laborar amb Llorenç Giménez li reten homenatge a través de contes curts al voltant de la seua figura. En el llibre participen Rosa Serrano i Miquel Pérez Robles; Carles Cano  i Paco Giménez; Fina Masgrau i Lourdes Bellver; Vicent Sanhermelando i Ada Sinache; Domingo Chinchilla i Elsa Pérez Robles ; Raquel Ricart i César Barceló ; Francesc Gisbert i Aitana Carrasco; Maria Dolors Pellicer i Pep Ferrer; Josep A. Fluixà i Manel Sanz; Fina Girbés i Montse Gisbert ; Enric Lluch i Núria Feijoó ; Vicent Pardo i Joana Tamarit; Miquel Puig Cuadau i Consuelo Vento; Josep Millo i Paula Peña; Teresa Broseta i Toni Cabo; Maria Jesús Bolta i Anna Garcia Toledo; Mercé Viana i Anna Roig; Jordi Raül Verdú i Pau Beltran; Almudena Francés i Pedro Viché; Pep Castellano i Canto Nieto; Albert Dasí i Jordi Junyent; Cristina Duran i Miguel Ángel Giner.

Una bona representació d’ells participarà aquesta vesprada en l’acte que es fa a l’Ateneu de Bétera com a homenatge literari i cívic al contacontes. És previst que prendran part els escriptors Teresa BrosetaDomingo ChinchillaAlbert DasíFina GirbésEnric Lluch i Vicent Sanhermelando i les il·lustradores Joana Tamarit Ada Sinache, així com l’editora Núria Sendra. 

L’acte, que respectarà en tot moment les mesures de contenció establertes contra la covid-19, començarà a les vuit del vespre, anirà seguit d’un sopar i servirà per fer la cloenda de l’exposició que sobre Llorenç Giménez que l’Ateneu ha mantingut oberta des de Nadal i que ara recorrerà altres localitats.

Llorenç Giménez es va morir l’agost del 2019 a València a causa d’un càncer contra el qual lluitava els seus darrers anys. Havia contribuït com molt pocs a popularitzar la figura del rondallaire i ha tingut un paper essencial en la difusió d’aquest estil narratiu, sobretot al País Valencià, però també a la resta del país, que va recórrer de cap a cap, fins a l’Alguer.

Mestre de professió, va ser un dels fundadors de l’Escola Gavina, un dels motors de la renovació pedagògica de l’escola valenciana i de la introducció del català a les aules. L’any 1996, després d’haver treballat en diversos col·legis públics, va decidir de dedicar-se completament a l’ofici de rondallaire, a escriure contes i sobretot a explicar-los a escoles i places públiques, en unes actuacions memorables que sempre deixaven una petjada profunda en els xiquets. Va escriure una dotzena de llibres infantils i va col·laborar en programes de la ràdio i televisió valenciana.

Havia nascut a Alfafar (Horta) l’any 1954 i durant la seua vida fou reconegut amb premis diversos, entre els quals l’Empar de Lanuza de literatura infantil, el de la Crítica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil i el de l’Associació de Biblioteques Valencianes. El mes d’octubre passat la Generalitat Valenciana li va concedir a títol pòstum l’Alta Distinció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any