Un govern liquidat, disset dies després de l’Onze de Setembre

El projecte d’agafar cínicament el 52% dels vots per formar govern però no per acostar-nos a la independència és pràcticament liquidat

Vicent Partal
28.09.2022 - 23:10
Actualització: 29.09.2022 - 07:36
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les vint-i-quatre hores passades des que Junts va reclamar al parlament que el president Aragonès se sotmetés a una moció de confiança ens han retornat, als periodistes, a aquella època mítica del Dragon Khan. Tot el dia d’ahir, com aleshores, ningú no sabia si el govern continuaria o no, si continuaria amb el format actual o hi hauria un canvi d’aliances, o si es convocarien eleccions. Fins i tot en algun moment no sabíem ni tan sols si les reunions que es feien es feien de debò o no.

Finalment el president Aragonès ha decidit de destituir el vice-president Jordi Puigneró, una maniobra que costa molt d’imaginar que puga ajudar de cap manera a millorar la cohesió del govern, però no s’ha atrevit a destituir els altres consellers de Junts. Amb aquesta decisió, la urgència concreta d’aquest dimecres s’ha salvat in extremis. Però ningú no hauria d’enganyar-se. El govern de la Generalitat de Catalunya, aquest govern d’Esquerra Republicana i Junts, és un govern definitivament trencat, extraordinàriament afeblit, sense horitzó de futur.

Tots sabem que les picabaralles i els espectacles poc edificants entre els dos partits vénen del primer dia; de fet, de l’endemà de les eleccions mateix. És evident, també, que la destitució de la presidenta del parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, no es podia ventilar de qualsevol manera, sense conseqüències. I és obvi, finalment, que el president Aragonès no pot assumir fàcilment la demanda d’una qüestió de confiança per part de Junts, si l’interpreta com una deslleialtat.

Però, més enllà d’aquestes batalles concretes, cal remarcar una incidència que pot haver estat especialment determinant per a la precipitació definitiva d’aquesta crisi: l’èxit de la manifestació de l’Onze de Setembre i tot allò que, políticament, l’ha acompanyada. Especialment pels nervis que el retorn del carrer, i d’un carrer crític amb el govern i opositor, han creat en els dos partits.

Perquè hi ha nerviosisme a Esquerra Republicana, que ja no pot amagar que no obté res de la seua estratègia negociadora amb Madrid. I és aquest nerviosisme que li ha fet cometre dos errors gravíssims en molt poc temps: la campanya contra l’ANC i la manifestació de la Diada i la proposta de l’acord de la claredat.

Però també hi ha nerviosisme a Junts. Perquè és evident que si fa forat una alternativa com podria ser la llista cívica que proposa l’Assemblea, serà a Junts a qui farà més mal, electoralment, en primera instància. Cosa que l’obliga a alçar la veu i criticar amb més duresa que mai el qui en definitiva és el soci que va triar amb la voluntat que el govern duràs quatre anys. O fins i tot el pot obligar a eixir del govern.

Al nostre país, i en aquest procés d’independència que vivim, les grans mobilitzacions sempre han implicat canvis, i la constant es manté. D’entrada, sembla clar que el projecte d’agafar cínicament el 52% dels vots per formar govern però no per acostar-nos a la independència és liquidat. Veurem de què és capaç el moviment després.

 

PS. Tindrem temps de parlar-ne perquè això no s’acaba ací, però em sembla que el president Aragonès ha comès el tercer gran error del mes. Aparentment ha donat un colp d’autoritat, però en la pràctica acaba de donar un xec en blanc a Junts per a fer-li la vida impossible.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
28.09.2022  ·  23:38

Cal apretar dissabte fins a tombar aquests patètics polítics

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
28.09.2022  ·  23:40

Tot en aquesta política de govern i parlament és penós i miserable, ni un bri d’il·lusió ni esperança en el futur, ni nacionalment, ni socialment ni culturalment ni èticament i moral. Inútils estafadors.

Carles Rabassa
Carles Rabassa
28.09.2022  ·  23:43

La cara d’esgarrellat que feia el P. Aragonès durant la compareixença ho deia tot. Fi d’una etapa. I ara què?

Jean Marc SABADEL
Jean Marc SABADEL
28.09.2022  ·  23:46

D’aquí poc aquest senyor farà un govern de coalició amb només els seus amics d’ERC i el seu programa de rendició. Potser un futur dictador ?

David Valls
David Valls
28.09.2022  ·  23:48

En Partal diu: “Al nostre país, i en aquest procés d’independència que vivim”. Realment algú encara es pensa que vivim un procés d’independència? De fet, l’hem arribat a viure mai de veres? Ens ho van fer creure, això sí.

Sílvia Valls
Sílvia Valls
28.09.2022  ·  23:48

Recordo les deslleialtat que el junqueras li va fer al president Puigdemont. També recordo les gavinetades polítiques que li feia el minipresident aragones al president Torra. Parlem de deslleialtats reals, no imaginàries com la que li encoloma al vicepresident Puigneró. Esquerra vol matar l’independentisme i l’1 d’octubre, nosaltres matarem electoralment esquerra republicana.

Jaume Riu
Jaume Riu
29.09.2022  ·  00:00

NI CAS, SISPLAU
El president ha tornat a mentir públicament, d’una forma fins i tot barroera.
Ha començat la intervenció reconeixent, segons ell, la necessitat d’un govern fort i estable per fer front a les necessitats socials. Una obvietat que no venia a tomb, sobretot quan parlem d’un govern autonòmic sempre controlat per l’economia extractiva del regne d’Espanya.
Només uns minuts després ha anunciat que per resoldre aquest problema social, la única decisió que se li ha acudit consisteix a destituir al vicepresident i deixar la plaça vacant fins que se’n proposi un altre.
Ah, i reconeix que fa això no per resoldre problemes sinó perquè no el va informar que preparaven una moció de confiança contra el president.
El millor de la compareixença urgent, han estat els periodiste que només han fet tres preguntes intranscendents, amb una expressió potent de: ni cas, sisplau.

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
29.09.2022  ·  00:03

Sra Valls faig meves les seves paraules. No tenen vergonya o molt poca memòria, però resulta que en deslleialtat són campions, i ningú els hi diu a la cara. Com és van comportar amb el President Puigdemont , i amb el President Torra ? I entre mig posem- hi el President del Parlament Torrent que li va treure l’ escó sense coneixement per part del P Torra.
Tan de bo diumenge els carrers siguin plens.

Joan Julià
Joan Julià
29.09.2022  ·  00:05

Poc a poc es va consolidant la certesa d’una quarta opció política que reculli els politics dissidents de cada una de les opcions i aglutini els gairebé dos milions de vots independentistes.
Una quarta opció -digueu-li llista cívica o com vulgueu- que aposti valent i inequívocament per construir un estat independent per després, un cop aconsseguit, pintar-lo del color que vulguem.

Marc Adell
Marc Adell
29.09.2022  ·  00:05

En tot cas ha demostrat ser un ésser totalitarista, ha dit bàsicament que ELL és la institució, que els pactes se’ls passen pel forro, i que el que es parli al parlament ha de passar per ell, es creu que té la potestat de censurar.

Li van expressar falta de confiança. Ha dit que ell no confia, però ha demostrat que era just que no confiessin en ell: han destituït els dos càrrecs més rellevants de Junts: la presidència del govern i la vice-presidència de la generalitat.

Tinc molta curiositat per saber la resposta, però mantenir-se en el govern, fins i tot pels més fanàtics de Junts, serà inacceptable.

Porto molt temps criticant que aquest govern no s’hauria d’haver format mai, m’han dit molts cops que m’equivocava. Finalment, tenia raó.

Una salutació especial, Berta

Berta Carulla
Berta Carulla
29.09.2022  ·  00:06

Destitueix en Puigneró perquè segurament és amb qui millor es porta i més confiança té, així la trencadissa queda en rebregada i prou.

El que no entenc és perquè es qüestiona la moció de confiança, si no recordo malament anava en el pacte, i s’havia de fer a la meitat de la legislatura.

Qui s’hauria de dimitir és l’Aragonès, que no compleix res de res.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
29.09.2022  ·  00:24

Es rebolquen en el fang de la medicrotat més extrema. Un espectacle gens edificant que ens esperona a buscar noves vies…

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
29.09.2022  ·  00:28

Era clar que la manifestació del passat 11 S tindria conseqüències importants, i hem trigat poc a constatar-ho.
I és que una estratègia falsa i que no porta enlloc obliga a cometre, tard o d’hora, errors greus i importants. Escoltar a ERC demanar als independentistes que no anèssin a la dita manifestació, era un espectacle que cap país normal pot digerir com si res. És una contradicció massa potent i clara, inassumible per a la immensa multitud de gent que vàrem votar l’1-O, i que volem que la nostra nació sigui independent i pugui actuar lliurament i resoldre els seus problemes.

I sí, Sr. David Valls: encara que no ho sembli estem en un procés d’alliberament i independència; potser a empentes i rodolons, certament, però procés al cap i a la fi. Comprenc molt bé la seva decepció i ràbia. però en tots aquests processos hi ha moments com el d’avui. Potser els dirigents i partits que varen per fer possible l’1-O no s’ho creien que fos un procés , però els ciutadans sí que ens ho varem creure , i de fet el procés hi ha sigut , i segueix, pesi a pandèmies gestionades interessadament i maldestre, guerra bruta, guerra judicial, guerra econòmica i guerra en tots els fronts.

I seguirà, senzillament perquè és necessari, encara que difícil, però no impossible!

Ramon Perera
Ramon Perera
29.09.2022  ·  00:30

No s’ha de confondre la física amb la política. Hi ha molta gent que, segurament desconeixent-la, volen fer valer en política una famosa frase que Lord Kelvin [William Thomson] va referir a la física: “Dic sovint que quan pots mesurar allò de lo que estàs parlant i expressar-ho amb nombres, en saps alguna cosa; però quan no pots mesurar-ho, quan no pots expressar-ho amb nombres, el teu coneixement és magre i insatisfactori…”
Així, aquells es barallen per fer valer la seva xifra d’assistents a una manifestació, però en política les coses funcionen de manera diferent. Un exemple de primera qualitat el constitueix el tema de l’editorial d’avui: Malgrat l’habitual batussa per les xifres, lo que tenim és “Un govern liquidat, disset dies després de l’Onze de Setembre”. La política ha valorat per altres mitjans, que no el nombre d’assistents, la importància de la manifestació del dia 11.

“Veurem de què és capaç el moviment després.” La gent del carrer hem de seguir fent lo que està en les nostres mans: ocupar el carrer. Amb un punt especial, que també s’ha complert: votar en els referèndums.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
29.09.2022  ·  00:31

Un bon moment per repassar la pissarreta sobre les opcions de sortida de la crissi de govern.
Junts no controla la situació com es pensava. El cessament és una sorpresa per tothom.
El tema és viu i el resultat ens podria tornar a sorprendre…encara que poc.

Josep Bargalló
Josep Bargalló
29.09.2022  ·  00:33

És molt trist com els dirigents de ERC han caigut de quatre potes en la trama que han creat els de les cavernes i nacionalistes espanyols en general, deixant-se manipular com si fossin titelles al son de la seva música. Tot ha sigut marejar la perdiu imputant a la Sra. Borras i a altres del govern per crear i generar la desunió del govern. Han demostrat tenir una personalitat molt feble per no endevinar aquesta manipulació que han fet amb la intenció que passes el que ha passat.

Enric Emo
Enric Emo
29.09.2022  ·  01:07

Sí, l’1O tots una altra vegada al carrer!

Anna Linares
Anna Linares
29.09.2022  ·  01:12

Estic indignada, com pot donar una excusa de mal pagador per no dir que han sigut ells els que han trencat la coalició,tot plegat es patetic, està claríssim
Que ER no vol la independencia però si que vol el poder absolut a cat, supremacisme supèrbia i autoritarisme es el problema dels dis líders d’ER més al mediàtic Sergi Sol .

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
29.09.2022  ·  01:12

Fins ara, el Poble mostrava desconcert davant el penòs espectacle que duen a terme els dos partits de govern. A partir d’ahir, el que sent el Poble és una vergonya sideral. El frau electoral al que estem sotmesos a Catalunya, no té un igual arreu del món. Una gran part d’aquest Poble, de fet la majoria, cerca la solució a tot el que ens passa, actraves de la consecució de la independència política d’aquest estat en fallida moral i econòmica que es España. Ho fem des de 2009 amb la primera consulta la d’Arenys. Sí vàrem ser capaços de muntar tota aquella moguda, és ben clar que l’objectiu final de tot plegat, és a les nostres mans, pas a la dels polítics. Perquè no som prou conscients d’això? Desvetllem-nos i agafem les regnes del nostre present per assolir el futur que desitgem, tan per als nostres com per a nosaltres mateixos.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
29.09.2022  ·  01:48

Jo ja xalo per unes eleccions anticipades. I per passar-me aquell dia a Barcelona veient museus.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
29.09.2022  ·  01:58

La repassada del diputat del PP al Sr. Aragonès (i al Sr. Canadell ja que hi era) sembla esser encertada, per desgràcia: el primer d’octubre s’han de reclamar LLISTES CÍVIQUES ja per a les MUNICIPALS, (ni ERC, ni Junts, ni CUP) però sense perdre les altres certeses que aqueix Sr. del PP mai no denunciarà:
Fil 17 A https://twitter.com/jaumemoll/status/1534137023589756936?s=20&t=CkoPfpuBH0te5dA1MItBTg
Espoli fiscal
https://twitter.com/jaumemoll/status/1424113473945018372?s=20
https://www.youtube.com/watch?v=Dr9wA-qnYJs&t=3s
1624-2021 i continua
https://twitter.com/jaumemoll/status/1414334743651487748?s=20
https://twitter.com/jaumemoll/status/1465041362231992330?s=20
https://twitter.com/jaumemoll/status/1465043561045450761?s=20&t=GXqQqCbxsM90XctcADkigw
Els CDR empresonats
https://twitter.com/jaumemoll/status/1360520259787231232?s=20
Etc. etc. etc.

Isabel Fernandez
Isabel Fernandez
29.09.2022  ·  02:52

Està clar, ara més que mai, que el poder està en la gent, per això el dissabte tots al carrer pressionant i posant contra les cordes a aquests polítics mediocres i obligant-l’ós aque facin la seva feina , que per això els vam votar. Perquè l’espectacle del Sr Aragonès , aquesta nit ha estat vergonyós ,semblava una criatura amb una rebequeria. Realment penós. El veig tan incapaç , que fins i tot dubto que hagi pres ell la decisió de la destitució del vicepresident, està clar que un cop més ha estat la titella de Junqueras.

Carme Perello
Carme Perello
29.09.2022  ·  06:24

Completamente segura i, no és per treure-li la seva responsabilitat com a MH President, al contrari; entre les sombres de les cortines al despatx Presidencial, amagat entre les cortiens de vellut…..la sombra de perfil panxuda de l’assessor del President. Potser es una imaginació meva, el President Aragonès és de tarannà personal, conservador: Aquesta actitud d’orgullós, li escau molt més al seu Presdient de Partit.
Si parlem de traïció, pero a més a més de intentar embrutar i manipul.lar, és la seva:
Si hi ha un pacte de govern entre 2 partits, i un d’ells comença a desviar-se del camí que van emprendre, i a sobre tiren pilotes fora, fotent merda a l’altre….Com es defineix això?
Traïció, deslleialtat, està al poder costi el que costi.
Digui’m MH President…..qui realment mana a l’Executiu?
Pataleta, esquiva els problemes, fer la pilota gran i a sobre……
Passa el mort a l’altra……..Áixò ésper a vostè la política catalana i fer camí pel futur de Catalunya?

Joan López
Joan López
29.09.2022  ·  06:25

Bè resta clar,que ERC es ñordo.
Que la cup no existeix.
Que Junts tè un problema i una solucion a las mans. El problema es Turull,la soluciò Laura Borràs. Perquè dic això,doncs es molt senzill JUNTS tè la oportunitat de sortir del govern i recollir tots els vots independentistes de dabò que hi han. Amb turull no ho faran.
La llista cìvica hi est mès aprop.
El disabte ¹ de octubre a les 17,00 tenim que fer un altre 11 de setembre i cridar ben fort ARAGONES DIMISSIO

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
29.09.2022  ·  06:46

El que tenim és un MHP que fa de marrec enfadat, no se li pot portar la contrària i ha de estar envoltat de xivatos i mesells.
Junts-turullistes-agafats a la cadira i covards.
Tot plegat un govern de fireta.
“Junts no controla la situació com és pensava”, no, Sr. Campubri no estem en mans de grans estadistes, ni grans pensadors, estem en mans de gent de una mediocritat que fereix.
Lleialtat, qui ha sigut més deslleial que el MHP i el seu partit d’ençà 2017-aplicació
del 155……..
Però la més gran deslleialtat ha estat vers al poble de Catalunya.
I finalment no havia firmat i acceptat fer una moció de confiança???.
Perquè tants escarafalls???
I si, hem de sortir al carrer, perquè el carrer els hi fa por.
Asun

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
29.09.2022  ·  06:57

D’una cosa hem d’estar contents, si la gent surt al carrer trontolla el govern. Dissabte ens veiem a l’Arc de Triomf!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.09.2022  ·  07:00

Aragones no hi pinta res. El nen del junqueras tot el dia està telefonicament pel seu amo Junqueras.es. I junqueras sopura odi per tot el seu gran cos. Eliminar als contrincant mes valuosos que el Niño de Junqueras, o sigui, Borràs i Puigneró, es una purga stalinista o comuna.putinesca

Jordi Torruella
Jordi Torruella
29.09.2022  ·  07:07

La llista cívica és el què ho ha fet canviar tot.
Primàries a les municipals i llista cívica a les estatals.
El poble, amb manifestacions no n’hi ha prou, cal passar a l’acció. Això és el què els fa por. Perdre el control de la poltrona.

Carme Garcia
Carme Garcia
29.09.2022  ·  07:12

Pot ser estic confosa però per mi el problema no es Turull, si ell no vol , la majoria de la gent de Junts no es mou, crec que es l’únic dels presos que ha canviat , si, però per ser més fort i més lleial a l’1 O.

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
29.09.2022  ·  07:21

No li ha perdonat que anes a la mani el 11S.

Jordi Torres
Jordi Torres
29.09.2022  ·  07:27

Ahir: moltes anades i vingudes, quins nervis, connexió en directe des del 324 amb els tertulians de guàrdia fent temps, imatges intranscendents en bucle dels de Junts caminant.

Escenificació.

I surt el MHP Aragonès amb aquella llumenera blanca, com d’emergència, que me li van posar al damunt per remarcar que la cosa era molt, però que molt seriosa. Fa una obertura de discurs parlant d’urgències socials i de governs estables, com si hagués de declarar la fallida del país, i després, tatxan! destitueix a en Puigneró amb l’excusa que no li havia comunicat la moció de confiança.

Escenificació.

És a dir, hi ha una crisi de govern deguda que el soci principal no fa el que es va comprometre a fer, que és: actuar com un partit independentista, i per arreglar-ho, aquest mateix partit cessa al principal càrrec del soci.

Només es tracta de passar-li la pilota a l’altre i fer-li la pixadeta al damunt per dir-li: aquí mano jo.

Tot ho fan en clau de partit, només és una lluita pel poder. El ciutadà i les seves necessitats no tenen res a veure amb tot això que passa. No tenim servidors públics, se serveixen a ells mateixos.

Pep Agulló
Pep Agulló
29.09.2022  ·  07:56

POLÍTICA EN MINÚSCULES DEL GOVERN AUTONÒMIC

Potser sí que “aparentment ha donat un colp d’autoritat, però en la pràctica acaba de donar un xec en blanc a Junts per a fer-li la vida impossible”.

Això només demostra la precarietat de la posició política d’ERC. Tot val per allunyar el fracàs de la taula…

Penso que la finalitat de la seva jugada és la de trencar Junts, deixar el sector majoritari al govern i foragitar el sector de Laura Borràs partidària de la sortida. A veure què fan…

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
29.09.2022  ·  08:04

No complir pactes és una característica de la política actual.
Les campanyes electorals serveixen per engatussar votants. Els pactes amb altres forces o partits serveixen per aconseguir el seient de President i els sous dels companys.
l’Aragonès ho fa tot d’una manera maldestra: renya als seus votants per a que no el deixin per un altre, destitueix a la persona que té més propera i que li feia costat, a la falta de confiança en diu deslleialtat.
No veu que necessita a Junts per fer govern? Si Junta se’n va haurà de fer eleccions. Que intenti un tripartit!! Li posaran molt car. L’Illa vol ser ell el president i sense tripartit (ho trobo normal).
És com un nen petit al que no han dit mai que no, que tot el que vol li donen. No ha hagut de lluitar mai per aconseguir una cosa? No sap que,en un conflicte, l’altre també defensa els seus interessos?
Junts ha de sortir del govern. No li veig cap motiu per no fer-ho. La seva militància i els seus votants no comprendrien una altra cosa.
Si. És veritat. La tasca dels consellers de Junts, a fer punyetes!! El Giró, l’Alzina, l’Argimon…. però és que això afectaria a la mateixa governança , no només a ells a nivell personal i als seus equips.
S’ha de convocar eleccions, des del meu punt de vista. Una moció de confiança no serveix, ara. El MHP diu que demanar-la és una deslleialtat. Es podria tirar endarrera?

Lluí Mor
Lluí Mor
29.09.2022  ·  08:38

JUNTS han quedat ben despullats….que ve el llop, que ve el llop.
El president Aragones fa cara d’enfadat i se sent fort perquè sé sap arropat per l’Estat Ñol.
Es van carregar al president Puigdemont, al Torra, a la Borras, al Puignero i tenen presentades denuncies contra molts activistes per la independència, si, si, aquests que és fan dir ERC.
Els de JUNTS potser no son tan maixants, però el ridicul que fan, ès estratosfèric.
Si JUNTS no surt inmediatament del govern no pot ser que els votin ni els seus fills, s’ha acabat. ERC-BOTIFLER hi haurà molta gent que els votarà, cap independentiste, s’ho manegaran amb els ñols.
Dissabte tots a Barna. Una LLISTA CIVICA, ara ja no ha de ser cap amenaça als enfrangapallers, l’hem de fer una realitat.

Carles Serra
Carles Serra
29.09.2022  ·  08:44

Val més tard que mai, com ahir dimecres a la teva editorial et recordava Vicent un subcriptor; abans de les eleccions alguns subcriptor ja fèiem esment sobre la botifleria d’ER i concretament del Judes mossèn Junqueres, varen tenir que “soportar” les crítiques dels adoradors d’aquest Judes/partit, com els que varen volguer nadar i guardar la roba com el teu cas Vicent, i ara ens trobem amb la realitat d’aquest partit i mal anomenat govern; que més volguera jo haver-me equivocat, però per desgràcia no és el cas.
En fi Vicent i ara què?
Aquest dissabte 1-O a les 15,30 hores TOTS a la Plaça Sant Jaume, per dir en aquest polítics/mal govern dimissió i cridar ben fort BOTIFLERS I TRAÏDORS

Joan Cuscó
Joan Cuscó
29.09.2022  ·  08:46

És el que volia Madrid. Les hipoteques es paguen.
“Si s’ha de sacrificar a Puigdemont…” doncs igual amb Torra, Borràs, Puigneró…

Pere Guarch
Pere Guarch
29.09.2022  ·  08:50

Heu d’explicar com es fa això d'”acostar-se a la independència”. No es tracta de voler-ho molt fort.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
29.09.2022  ·  09:15

Als dos motius de l’editorial jo hi afegiria un tercer : la negociació dels pressupostos de l’Estat on. un cop més, el Rufián recolzarà el P-SS-OE a ulls clucs.
Així tindran la coartada, estabilitat a CAT amb el PSc a canvi de suport a Madrid.

Miquel Requena
Miquel Requena
29.09.2022  ·  09:27

Que li passa al nostre govern encapçalat per P. Aragones?

1 – Son curts de gambals?
2 – Son cecs? No veuen el que clama el carrer.
3 – Son sords? No senten el que els diuen des de Madrid.
4 – Es tan pagant a terminis l’indult dels presos?.

Està clar que així no anem enlloc.

Albert Miret
Albert Miret
29.09.2022  ·  09:39

Si ens imaginem que el president i el governet d’ERC no fossin el govern real, sinó que no fos més que un portanoves del govern real de Junqueras, Sergi Sol, Gabriel Rufian, Pere Aragonès, Marta Rovira, Sergi Sabrià, Alba Vergés, etc., se’ns aclareixen una miqueta les coses? Crec fermament que el president a la vista no mana absolutament res, i que l’únic programa que ha d’acomplir no té res a veure amb el procés, -d’això ja se’n cuiden els opacs-, sinó en la destrucció de l’independentisme català.
No ens costaria gaire imaginar-nos una sessió del president petit assegut a la falda del gros fent un espectacle de ventrilòquia, ja que em temo que això mateix és el que veiem en realitat. Tantes contradiccions, tantes frenades no serien normals en un govern amb poders reals, però és que aquí només tenim desgovern. Val a dir també, que amb aquesta situació, és perfectament possible que qualsevol dia el gros, que cada dia desvarieja més, tingui un atac d’egolatria, agafi al petit, el desi a la caixa i comenci a fotre’ns discursos histriònics i xisclaires com un dictador qualsevol per les ràdios i televisions propietat del Sol.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
29.09.2022  ·  09:48

Aquest govern de la Generalitat, especialment aquest, està només per acabar de sotmetre Catalunya torpedinant-ho tot a tort i a dret.
Com l’Ada Colau a Barcelona o aquell impresentable del Bartomeu amb el Barça (per posar 2 exemples d’entre molts que n’hi ha).

Si som una societat que podem fer manifestacions/performances com la “Via Catalana” o la V del 2014, si ens aixequem i posem contra les cordes les forces d’ocupació durant dies (lluites d’Urquinaona), si vam guanyar en tots els sentits a tot un estat espanyol el cap de setmana de l’1-O de 2017,… no podem desfer-nos d’aquest govern de titelles mentider, col·laboracionista, covard, traïdor i miserable que només està per repartir-se les engrunes de l’autonomia?

Tots a la mani d’aquest dissabte (1-O). Seguim demostrant que el “Procés” es només nostre i és inviolable.

Tots amb una iniciativa alternativa (digues-li “Llista Cívica” o el que sigui) que vagi netejant les institucions del nostre país a totes les eleccions dels propers anys.

Tornem a aixecar-nos del sofà que hi ha molta feina a fer i mai ha estat tan clar el camí a seguir !!!
(que no vol dir que sigui fàcil, però amb la nostra legitimitat, energia, il·lusió i persistència hem de guanyar segur !!!)

Silvia Martres
Silvia Martres
29.09.2022  ·  09:54

Si algú va ser deslleial, justament va ser Aragonès, quan era vicepresident. Les ganivetades i traïcions al President Torra, van ser nombroses i tot i així, no el van destituïr.
El que va passar ahir va ser un càstig sense gaires arguments ni credibilitat, però suficient per seguir provocant a Junts perquè sigui ell qui finalment decideixi marxar del govern.

Marta Mas
Marta Mas
29.09.2022  ·  10:05

Aquest govern, com tothom sap, va néixer de la necessitat d’agafar el poder, no de la intenció del vot del 52%. Esquerra, amb Jonqueres, tocat per la presó i l’indult, no pot donar cap directriu que representi el vot, perquè età lligat de mans i peus. (Tot això, amb tot el meu respecte pel vicepresident Jonqueres. Ell ha estat a la presó i jo, no). Puigdemont, a l’exili, ha fet més feina pel reconeixement de l’autodeterminació que ningú més, però el seu partit ha tirat pel dret i ha preferit associar-se amb el “dimoni!” que perdre el poder.
Després d’haver desqualificat els polítics, que s’ho mereixen, els catalans que volem la independència, què fem? Quantes vegades no heu sentit darrerament, “Jo ja estic cansat, aquests polítics juguen amb nosaltres… Aquest any no aniré a la “mani”… Això dit per molta gent, en principi independentista. De què estem cansats? D’anar o d’haver anat a les manifestacions? Doncs sí que ens cansem aviat! Tota la feina la deixem al Govern i nosaltres a caseta que ja s’hi està bé. De veritat ens podem creure que així farem mai la independència?
Si nosaltres no sortim al carrer, ningú no ens farà la feina. L’1 i el 3 d’octubre del 17, els polítics, en general, es van espantar molt, perquè, la gent vam sortir al carrer. No hi ha res que espanti més els polítics no poder controlar la gent. El seu poder es torna minso i perden els papers. En canvi, nosaltres sabíem que la situació havia canviat i vam patir la repressió policial amb dignitat i vam sortir al carrer amb il·lusió. Ho vam aconseguir. I vam obligar, d’una manera o altra, que la declaració d’independència es firmés. Us imagineu si aquell dia, en comptes d’anar-nos-en a casa, com ens va dir el President, ens haguéssim quedat allà i hagéssim exigit la baixada de la bandera espanyola?

Oriol Maynés
Oriol Maynés
29.09.2022  ·  10:10

Si jo fos director del CNI, li diria a l’Aragonès i a ERC que fés exactament el que està fent per dilapidar el 52% i tot el procés.
A Madrid deuen estar contents!

Jordi Alou
Jordi Alou
29.09.2022  ·  10:14

Em costa d’entendre el que esta passant. Però la consciència de que Catalunya s`ha d´independitzar de la bota Castellana esta clar i que ni uns ni els altres aconseguiran que hi renunci

Mercè Duran
Mercè Duran
29.09.2022  ·  10:17

Eleccions ja!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
29.09.2022  ·  10:18

Fins ara els partits independentistes han fet el ridícul. No, diguem-ho clar, han passat per sobre de l’electorat, mentint i estafant. A partir d’ara serem els electors els què farem el paperot si continuem donant-los crèdit. Crec que no m’equivoco si dic que la immensa majoria de l’independentisme ja n’està fart i, arribats en aquest punt, cal fer net, cal cares noves, partits nous, estratègies noves i tot nou. Car tirar de la cadena i que tot baixi avall. Volem la independència del nostre país i sabem que no serà gens fàcil, que exigirà sacrificis i que costarà trobar la manera, però com fins ara no, així no. L’ANC ha d’agafar les regnes de manera honesta i sense por. El què podria semblar populisme ahir, avui és una necessitat. Cal una llista d’homes i dones representatius, transversals, formats i honestos. Tirem de la cadena amb el nas tapat.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
29.09.2022  ·  10:20

La crisi entre Junts i ERC s’ha tancat en fals amb un boc expiatori, el vicepresident Puigneró. S’ha obviat la major. La crisi roman i Catalunya potes enlaire. De la independència ni se’n parla.Només compten els interessos de partit.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
29.09.2022  ·  10:30

Estic tan estabornida per tot el que està passant que no tinc paraules, però si un gran ressentiment amb ER.
És ben gros que li hàgim de donar la raó a l’Alejandro Fernàndez del PP en el primer comentari de la seva intervenció, abans d’entrar en matèria, qüestionant la lleialtat d’això que tenim per president i dient-li a la cara que no és de fiar per les seves traïdories.

Serà el primer president a qui haurem o hauríen de dir el Molt Deshonorable President.

Josep Soler
Josep Soler
29.09.2022  ·  10:42

El que jo volia dir basicament (ja ho ha avançat millor que jo) el Sr. Albert Miret.
La veritat es que tot es una autentica pantomima. Amb la presencia, tant sorprenent com increible, del Sr Junqueras decidint quin es el cami mes directe per anar-nos tots a la m… rtes ens ha de sorprende mai mes.
Ahir mateix (no deixa de ser una pertita anecdota) llegia un comentari a “El diario.es”:
https://www.eldiario.es/opinion/zona-critica/conversos-erc_129_9573884.html
On el gran estratega, de tota la vida (en tenen molts com aquest) Josep Huguet, ja avançava fa 20 anys, tot el que passaria fins el dia d’avui.
Doncs pel que es veu, se li han girat les previsions perque sogons el tuit que avui ha publicat, la cosa no es com ell la preveia, com acaba de publicat en un tuit al Twitter:
“Resum del dia. La legislatura s’ha acabat. Illa president.DIBA 2.
La confussió afegida dels grans “entesos amb tot” com son els tertulians (quasi tots d’ERC) que tenen a TV3, crec que dona la clau exacte de la confussió que el Junquerisme ha introduit a les nostres vides.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
29.09.2022  ·  10:43

La meua intuïció és que Junts no trencarà el pacte de govern.

Ahir, Pere Aragonès i Jordi Turull van parlar durant 3 hores 3. De què? De com escenificar la no ruptura, salvant el cul dels presents i dels absents. Resultat: “Tu em deixes sacrificar a en Puigneró i jo et deixe esquinçar les vestidures davant el teu electorat”.

Aquests partits polítics no ens serven, són la rèmora, producte de la Transició espanyola.

Efectivament, l’enemic es trobava a dins.

Ferran Folch
Ferran Folch
29.09.2022  ·  10:46

Que la traïció d’ERC no emmascari la covardia de Junts. Deixem-los a TOTS sense feina. Ens hi va la vida.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
29.09.2022  ·  10:46

Allà els tiren per la finestra, ací deixen les cadires vacants. No és tot amics, l’espectacle ha de seguir i seguirà perquè la platea és plena i tenen por que s’esvaloti més de compte. Engolírem aquesta destitució com abans es va fer amb els que l’han precedit (i són uns quants ja), no sols per desconfiança que diuen sinó perquè és el peó del cap de colla agradi o no al petit dictador de la faràndula. I acabat l’entreteniment sortirem al carrer on rau la força i que mentrestant no sigui la rauxa, tot seguirà igual fins a la propera funció de l’olla dels grills en que s’ha convertit la política catalana i qui dia passa any empeny. Fins que nosaltres volguem

Aleix Gaus
Aleix Gaus
29.09.2022  ·  10:58

Després de tot aquest mullader politic que vivim i penos crec que queda clar que una llista civica és més a prop pel bé de tots

Maria Villarroya
Maria Villarroya
29.09.2022  ·  11:32

KRLS

Carles Benito
Carles Benito
29.09.2022  ·  12:02

EL MEU PARER ÉS QUE EN AQUEST MOMENT jxc S’HAURIA D’IMMOLAR TOT MANTENINT-SE EN EL govern, FINS QUE LA LLISTA CÍVICA SIGUI A PUNT.

I AIXÒ PER FER, COM DIU EL SR PARTAL, LA VIDA IMPOSSIBLE A erd’ñ DES DE DINS DEL govern.

ÉS EL MILLOR SERVEI QUE jxc POT FER A LA CAUSA EN AQUEST CONTEXT (I CREC QUE TAMBÉ EL MILLOR PER A LA FORMACIÓ)

DES DE LA CAIGUDA DE BORRÀS ME VA SEMBLAR QUE erd’ñ PRETENIA QUE jxc SORTÍS DEL govern I RESTAR LLIURES PER PACTAR AMB L’imperi LA CLAUDICACIÓ FINAL

CAL QUE ARA jxc PERSISTEIXI

Marià Armengol
Marià Armengol
29.09.2022  ·  12:04

Sóc votant d’ERC !!! … De tota la vida !!!
Sempre he votat ERC !!!
A les properes també ho faré !!!
Jo no fallo mai !!! ( Sóc lleial als principis…)

M’en vaig a posar el cap dins del Water ara mateix.
Ara tiro de la cadena…

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
29.09.2022  ·  12:05

Si fa no fa l’Aragonès (per mi no es mereix posar MHP), professional de la política però no servidor de Catalunya, que és el que hauria de ser, i molt limitadet, ha fet el mateix que el seu mentor, el Gran Botifler Oriol Junqueras, que va menysprear al MHP Carles Puigdemont, i més tard a la seva dona quan els va voler visitar a la presó.
Hi ha algú honest que encara dubti de lo mesquí que és Junqueras?

ER va treure només un escó mes que Junts. I no hem d’oblidar que va comptar amb l’ajuda del gobierno d’espanya en unes eleccions putejades novament per espanya, que va obstaculitzar tot el que va poder el vot per correu, i va donar canxa mediàtica als PdCat i PNC, per drenar vots.

Jo voldria recuperar la ERC sense Junqueras i acòlits espanyolistes, per la qual cosa desitjo que els votants honestos obrin els ulls i no els votin en totes lrs properes eleccions (jo vaig deixar de fer-ho ja al 2018) fins haver foragitat als junqueristes, enemics d’una Catalunya independent.

Per això insisteixo, no escolteu als apòstols de l’abstencionisme o del vot en blanc, autèntics talps de l’espanyolisme. Votar hem de votar sempre, si Junts es posa les piles, bé, si no una llista TRANSVERSAL promoguda per la ANC.

Dels de la CUP (gran decepció) i el seu infantilisme o la seva hipocresia personificada en l’agenollament d’Anna Gabriel davant Llarena, ja no espero res.

Antònia Calvo
Antònia Calvo
29.09.2022  ·  12:11

Molt encertat artícle, que comparteixo al 100%, i espero la seva pissarreta d’alternatives!

Secundí Mollà
Secundí Mollà
29.09.2022  ·  12:20

ERC no s’ha mogut ni un mil·límetre (ho vaig comentar a l’editorial de 22/7/22) en l’estratègia de burxar Junts fins que se sentin expulsats i hagin d’abandonar el Govern per presentar-ho després com el motiu pel qual s’han vist obligats a fer un tripartit amb PSC i Comuns que a ERC no desitjaven.

Aquest tripartit implica per ERC dues coses: poder tornar a la placidesa de fer política autonòmica com si fóssim als anys 90 amb l’excusa que els seus socis no els deixen anar més enllà i no haver de renunciar a reconèixer-se davant del seu potencial electorat com un partit independentista.

No sé si Junts abandonarà ara el Govern o no, però en cas que no ho faci continuarà patint les humiliacions d’ERC que l’empenyeran en la direcció de trencar.

L’error de càlcul d’ERC de voler tornar a un tripartit és que han passat moltes coses i el temps té per costum avançar cap al futur a la velocitat d’un dia per dia mudant-ho tot. Ara no som als anys 90 i el personal ja no està per segons quins orgues.

El dia 1 ens veiem a Barcelona.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
29.09.2022  ·  12:39

Tan liquidat com vulguis Vicent, però no el donaran per mort ni l’enterraran, encara. Tenen por que l’esperit rebel del país no acabi ressucitant. És una por inconscient, perquè si en fossin conscients de veritat no haurien gosat jugar tant amb tots nosaltres.

Josep Bautista
Josep Bautista
29.09.2022  ·  13:13

Elemental: No vols qüestió de confiança Aragonés doncs vot de censura amb Junts i CUP i cap a eleccions. Un president traïdor, aprofitat, triler, mentider, fals, descarat, venut al espanyolisme, que vol matar el procés d’independència per anys amb la proposta canadenca que va matar al Quebec, doncs apa al carrer i a fer la mà per botifler, !!!!. Em sap greu per la bona gent que hi hagi a esquerra, però penso que aviat haurien de sortir d’aquest garito pel bé de tots.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
29.09.2022  ·  13:44

_DIA 30 A LES 20h CONENTRACIÓ
INSTITUT BALMES
_Pau Claris 121
//ANC, Consell de la República, Omnium, Cambra de Comerç, AMI//
_Amb els represaliats:
_Roger Español, Oriol Calvo

_DIA 1 OCTUBRE CONCENTRACIO
_ARC DE TRIOMF 17h
Parlaments de persones implicades.
Defensem AQUELLES URNES

Eduard Rogero
Eduard Rogero
29.09.2022  ·  15:04

El lema de la manifestació de dissabte hauria de ser:

ELECCIONS JA. FÒRA BOTIFLERS

És vergonyós que un govern dirigit per un partit que només té un diputat més ens porti cap a la destrucció de la il·lusió dels somnis dels qui volem la llibertat de Catalunya.
Som conscients que ERC governa de rebot per la divisió del vot de la seva oposició indepe i la abstenció puntual.
A sobre, l’actual president actúa amb tics dictatorials. Fora ja!!!!!!

josep ortinez
josep ortinez
29.09.2022  ·  15:14

Que se’n vagi a cagar a la via.

Marc Mateos
Marc Mateos
29.09.2022  ·  15:39

Cada dia penso que ja han tocat fons i és impossible de caure més avall.
I sempre aconsegueixen que m’exclami de nou. No tenen fons.

Joan Royo
Joan Royo
29.09.2022  ·  16:30

Dieu “llista cívica que proposa l’Assemblea, serà a Junts a qui farà més mal, electoralment”. No ho entenc, per què la llista cívica farà més mal a Junts? I a ERC no els farà tant o més mal que a Junts?

Montse Milian
Montse Milian
29.09.2022  ·  16:49

Més que mai és important l’1 d’octubre d’enguany. Necessitem molta força al carrer i fer que el Govern dimiteixi. Toca.

Jordi Onrubia
Jordi Onrubia
29.09.2022  ·  18:50

Quan la crítica ferma però raonada és tan reiterativa i perllongada en el temps i tot va a pitjor només resta l’escatològica. S’han dit el nom del porc manta vegades dia i nit, i encara estan així? Realment ERC ho te cru. Van optar per la menjadora i han preferit controlar, manipular, mentir i traïr a la gent. Desitjo que aquest 1O sigui més massiu que la Diada. Ja no poden fer-ho pitjor, o potser sí…?

jordi Rovira
jordi Rovira
29.09.2022  ·  18:51

Molt afinada i pertinet l’argumentació de l’editorial. En tot cas, i pel que respecta al procés, tal fet no és gens negatiu. Tot al contrari, els nervis lògics en els dos partits, donen pas a obrir la presentació electoral d’una nova candidatura. Fet que té una importància cabdal. Amb tot, i a pesar del que es juguen a curt termini les maquinàries dels diferents partits, també és cert que depleguen el joc que tenen. Fins i tot diria que és millor la presentació d’una nova candidatura, doncs democràticament dóna peu a que des de l’exterior entenguin que la inoperativitat de la reacció de l’Estat té un cost que no està pas lligat a la radicalitat de cap partit en concret; sinó de les demandes de la població.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
29.09.2022  ·  19:22

ERC, sentit-ho molt: Qui t’has vist i qui et veu! Has fet el camí a l’invers de JUNTS. Malgrat les opinions en contra, partidistes diria jo, que no compartisc, respecte al Pesident Puigdemont. Mentre, Espanya, celebrant-ho. Al final, “tots al sac i el sac en terra”. FINS QUAN?

Joan Torres
Joan Torres
29.09.2022  ·  19:37

Que la llista cívica farà més mal a Junts que a ER això és molt agosarat afirmar-ho, o és potser que els votants d’ER són uns palurdos sense cervell que van a pinyó fix ? Crec que entre els votants d’ER hi ha gent intel·ligent també. Penso que Junts no trencarà el govern, hi ha molts interessos de sous en joc i el sector majoritari turullista ho impedirà. No em refio de Turull crec que és un referent de l’autonomisme convergent de sempre. La traïció d’ER a Catalunya és una cosa que als que n’érem votants ens ha indignat, ens sentim estafats. Fa fàstic el que diuen els Rufián, Sol, Tardà, Rovira,etc tots ells comandats pel gran traïdor del mossèn, el que ell mateix es diu que és una bona persona i que estima tant a espanya. El dissabte ens veiem tots a l’Arc del Triomf per després marxar tots a la plaça de Sant Jaume per fer fora aquest govern d’incompetents.

Alfred Mollá
Alfred Mollá
29.09.2022  ·  19:42

“Der untergang”

Roser Caminals
Roser Caminals
29.09.2022  ·  22:08

Aquesta vegada no ha calgut ni pressió de l’estat espanyol perquè ERC destituieixi un pes fort del partit rival. No té ni l’excusa que tenia amb Carles Puigdemont quan no va ser confirmat, i Quim Torra i Laura Borràs.
Espero que l’1-O el carrer sigui ple.

Teresa Belart
Teresa Belart
29.09.2022  ·  23:12

Avui em ve al cap com l octubre del 2017 en Junqueras va deixar “ tirat “, es va desentendre del MHP Puigdemont .. en mig de Rufians i altres cridant “ covard “ a en Puigdemont.
ERC a canvi dels indults ha regalat pressupostos i votacions a PSOE.
A Junqueras Ja li està bé que en Puigdemont sigui a l exili.
I ara a ERC ja li va bé dir als catalans que JUNTS es el culpable de la situació del govern . ERC no es fiable.
I mentrestant .. la comèdia de la taula de diàleg . Mentiders.

Josep Gualló
Josep Gualló
29.09.2022  ·  23:28

QUI MANI AL GOVERN NO IMPORTA IMPORTANCIA. EL QUE IMPORTA ÈS LA INDEPENCÈNCIA.

La independència només es pot fer des del exili i l’ha de fer el Consell de la República.

Només existeix una persona amb talla internacional per proclamar la REPÚBLICA CATALANA i que tingui prou credibilitat perquè els altres païssos la reconeguin.

El MHP PUIGDEMON és a qui li toca fer aquesta feina i ser el primer president de la nova república.

Els païssos seriosos de tot el mon tenen un cap d’estat i un primer ministre. A Catalanunya, historicament, al primer ministre li hem dit Conseller en Cap. Hem de conservar aquesta tradició

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes