28.10.2021 - 12:01
|
Actualització: 28.10.2021 - 12:30
L’Hospital Sant Joan de Déu ha administrat un tractament que ha aconseguit que un menor recuperés la mobilitat perduda després de tenir un ictus. El jove de setze anys va arribar a l’hospital amb paràlisi completa a la part dreta del cos. El tractament s’administra per via intravenosa i serveix per a dissoldre el coàgul i restablir el flux sanguini. S’ha d’administrar abans de quatre hores i mitja a partir dels primers símptomes. El jove va començar a recuperar la mobilitat de la cama i el braç deu minuts després de rebre’l. Ara està totalment recuperat. És la primera volta que s’administra aquest tractament a un menor a Catalunya.
La medicació és poc estudiada en infants. La majoria dels ictus pediàtrics presenten més hores d’evolució quan arriben a l’hospital, perquè els primers símptomes poden ser confosos amb els de malalties com ara l’epilèpsia o la migranya.
Per evitar aquesta demora, els experts aconsellen a les famílies i metges de primària que derivin a l’hospital els infants de seguida que presentin una paràlisi o alteració sobtada del moviment, la visió o la parla.
Abans d’administrar el tractament fibrinolític al pacient, un neuropediatre li fa una exploració neurològica per veure quin grau d’afectació té i avaluar si en el seu cas està indicat, i després estableix quina és la dosi que se li ha de donar. També se li fa una neuroimatge d’urgència per confirmar el diagnòstic d’ictus.
Actualment, els tractaments que permeten de tractar l’ictus i evitar les seqüeles són el tractament fibrinolític intravenós –el que s’ha administrat al jove de setze anys– i la trombòlisi intraarterial (que consisteix en la introducció d’un catèter a l’artèria per dissoldre el coàgul). Aquest darrer es pot fer servir al cap de més hores d’evolució, un màxim entre dotze hores i vint-i-quatre.
Malauradament, en la majoria dels casos pediàtrics, quan es diagnostica la malaltia ja s’ha superat aquest marge de temps i els infants ja han tingut danys. Per això, el 80% dels infants presenten seqüeles motores, del llenguatge o neurocognitives. També, en algun cas, epilèpsia i problemes de conducta relacionats amb el dany cerebral causat. Molts passen anys fent rehabilitació per mirar de recuperar les capacitats perdudes. I en molts casos no les arriben a recuperar mai.
Demà és el Dia Mundial de l’Ictus, una patologia que afecta cada any entre dos casos i tretze de cada 100.000 menors (d’un mes de vida a divuit anys). A l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, centre referent en l’atenció d’aquesta malaltia, n’atenen una quinzena cada any.