Tot a punt per a convertir la Setmana del Llibre en Català en l’epicentre cultural dels Països Catalans

  • La Setmana del Llibre en Català obre amb més de 200 novetats editorials i amb un nou president d’Editors.cat, Ilya Pérdigo, que ens selecciona alguns actes imprescindibles del festival

VilaWeb
Sebastià Bennasar
06.09.2023 - 21:40
Actualització: 06.09.2023 - 22:01

La Setmana del Llibre en Català ja ho té tot a punt. El Moll de la Fusta de Barcelona es convertirà, entre el 8 i el 17 de setembre, en el gran festival literari on es podran trobar les novetats i també els fons de la majoria d’editorials. Seran deu dies plens d’activitats que palesaran la fortalesa de la nostra cultura i la nostra llengua amb llibres de tota mena i una programació que combinarà xerrades, taules rodones, debats, presentacions de llibres, signatures, col·loquis, entrevistes, concerts, enregistraments de pòdcasts, programes de ràdio en directe i homenatges, amb l’objectiu de seduir el públic de totes les edats i agrupar-los al voltant del llibre en català.

El president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i de la Setmana, Ilya Pérdigo, que substitueix Joan Abellà d’ençà que va dimitir, ha explicat que aquest esdeveniment és una data clau en l’agenda cultural i una gran oportunitat per a la literatura catalana: “A més a més, tots sabeu les circumstàncies en què he arribat a la presidència, i això implica una màxima responsabilitat. Tot i això, em sento un privilegiat absolut pel fet que la Setmana aconsegueixi convocar la més gran representació del sector editorial en català, amb moltes activitats, presentacions de molts llibres i l’arribada de llibres molt esperats i importants. És el gran punt de trobada del sector editorial en català.”

Algunes dades

La Setmana compta amb un pressupost que supera el mig milió d’euros. Per primera vegada, incorporarà una parada amb representació de cinc editorials de Catalunya Nord, gestionada per la Llibreria Catalana de Perpinyà i s’ocuparan més de 7.000 metres quadrats, amb 87 parades que acolliran un total de 287 editors. A més, s’hi han previst més de 200 novetats editorials i més de 300 activitats programades en 10 dies.

Enguany, el premi Trajectòria ha recaigut en l’escriptora i periodista Mercè Ibarz, col·laboradora de VilaWeb, per “una obra única en la nostra literatura, pionera en molts camps: en la fusió de gèneres i de disciplines; en el fet de portar a la narrativa els canvis en el món rural de les darreres dècades; i en la introducció del jo. Perquè, com a narradora, assagista, cronista, biògrafa, professora, crítica d’art i periodista cultural, ha treballat sempre amb una gran autoexigència i una gran exigència que ha contribuït a enriquir-nos culturalment i com a país. Després de cinc dècades a Barcelona, la seva obra conserva intacta la parla del català de la Franja.” Juntament amb el premi Trajectòria, la Setmana també atorga el premi Difusió, que ha anat a raure a mans del músic Roger Mas. El jurat l’hi ha atorgat per “la tasca incansable en els darrers anys per la promoció de la literatura catalana”.

La Setmana del Llibre en Català va aconseguir l’any passat d’augmentar d’un 11% la xifra d’assistents, amb una facturació molt bona, malgrat els problemes de subministrament de llibres amb què es van trobar nombrosos editors per la crisi de la distribució, a causa de la fusió d’Àgora i les Punxes en l’empresa Entredos. Els problemes s’han arrossegat tot l’any i encara ara no s’han resolt del tot, però es preveu que enguany hi hagi moltes menys incidències.

En aquest sentit, Ilya Pérdigo explica: “Tindrem la màxima representativitat de la diversitat editorial en català i estic segur que no hi haurà cap gran problema com l’any passat i que tots els llibres i totes les novetats es podran trobar sense problemes a les parades de les editorials i llibreries.”

La Setmana continuarà amb la determinació de convertir-se en un esdeveniment de país i anirà treballant per estendre les activitats a tot arreu. Enguany, hi haurà nou itineraris fora de Barcelona i un total de 111 biblioteques visitaran el Moll de la Fusta el dia 12, en una jornada que els és dedicada especialment. Seran clau també les matinals organitzades per dinamitzar el recinte: una de dedicada a les escoles, el 13 de setembre, amb centres d’alta complexitat que podran veure la potència del llibre català en directe; el matí d’Òmnium Cultural, que serà el dia 14; i finalment el matí de jocs i llengua, que serà el dia 15. Es mantindran les jornades d’activitats dedicades a Andorra, el País Valencià i les Illes Balears, i també blocs temàtics, com el dedicat a traduccions, còmic i manga i literatura fantàstica, periodisme, cuina, ciència, llengua, amor o teatre, a més de la tradicional tarda de novel·la negra, que serà el dia 14, amb cinc actes diferents, que s’ha batejat amb el nom de “Marató negra”.

I si un dels objectius a curt termini és aconseguir que es venguin molts llibres i augmentar la bibliodiversitat a casa nostra, un altre de més llarga durada i per al qual s’ha de picar molta pedra és l’exportació de la nostra literatura a l’exterior. Per això, i com ja és tradicional, es repetirà la Missió d’Editors que organitza l’Institut Ramon Llull i que convoca una vintena d’editors internacionals, que durant quatre dies es troben amb editors, agents i autors catalans que miren d’internacionalitzar la literatura catalana.

Segons el president dels editors, “la Missió dels Editors és una de les raons més importants per a dir que això és un festival. Cal exportar la nostra literatura, poder vendre drets a l’estranger, i s’ha de destacar la feinada tan sòlida i consistent de l’Institut Ramon Llull, que fa que aquests editors internacionals puguin veure què és la Setmana i la feina que s’hi fa, i més, en un any amb presència de tots els territoris de parla catalana, que amb els temps que corren és molt important perquè la Setmana es converteix en un espai de representativitat dels Països Catalans, amb tota la seva diversitat, i això mostra la nostra fortalesa.”

Les activitats que no us podeu deixar perdre

(Consulteu la web de la Setmana per confirmar l’escenari i l’hora exacta abans d’anar-hi per si hi ha modificacions de darrera hora.)

Aquesta vegada, en lloc de fer la nostra selecció, hem demanat al president de la Setmana que ens proposi la seva selecció particular, i si bé ha seleccionat unes quantes activitats més, aquest és el resultat final:

Dimecres 13 de setembre:
El lliurament del premi Trajectòria a l’escriptora i periodista Mercè Ibarz.

Divendres 15 de setembre:
El matí de jocs i llengua pensat per als boigs dels jocs de paraules, amb el Paraulògic, el Minimots (amb la col·laboració de VilaWeb) i un taller d’escriptura amb la Carla Gràcia.

Dissabte 16 de setembre:
Els dos actes centrats en Josep Vallverdú: un homenatge amb la comissària de l’any Vallverdú, Carme Vidal, i alguns editors amb qui ha treballat, i l’acte de la Institució de les Lletres Catalanes, un combat literari a ritme de trap que enfrontarà Vallverdú amb el Rector de Vallfogona.

El concert del premi Difusió 2023, Roger Mas.

La Setmana familiar:
Una programació especial pensada per a famílies, amb grans autors i il·lustradors. Hi haurà presentacions de llibres i signatures de professionals reconeguts, com ara Carme Solé Vendrell, Lola Casas o Anna Llenas. També hi passarà Míriam Tirado, amb llibres de divulgació adreçats a grans i petits; grans parelles d’il·lustradors i autors com són Jaume Copons i Liliana Fortuny o Mercè Galí i Salvador Comelles. Hi haurà il·lustradors, com Pilarín Bayés, Esther Burgueño i Joan Turu, en molts casos acompanyats de narradors professionals o dels autors i els escriptors de narrativa que també expliquen els seus contes, com és el cas d’Elisenda Roca, Marius Serra o Martí Gironell.

El matí jove del diumenge 10 de setembre i la tarda jove del divendres 15
Presentacions amb nous formats, des de la presència de Mercè Rodoreda a les xarxes socials amb mems fins a la bateria de presentacions de deu novetats en format estil lliure.

L’Off Setmana:
L’enregistrament d’uns quants pòdcasts culturals i literaris, de dimarts a divendres, cada dia a primera hora de la tarda, a més de la programació ininterrompuda dels pòdcasts Mentrimentres (adults) i Tàndem (LIJ).

Les converses en profunditat que cada any fa la periodista Anna Guitart:
Carlota Gurt, Sílvia Soler, Sergi Pàmies i Ferran Torrent són alguns dels autors amb qui conversarà Anna Guitart.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any