27.07.2020 - 10:13
|
Actualització: 27.07.2020 - 10:53
El president del parlament, Roger Torrent, i el diputat d’ERC Ernest Maragall han portat l’espionatge als seus telèfons mòbils a les Nacions Unides, al Consell d’Europa i a Amnistia Internacional. En diverses cartes, Torrent i Maragall apunten que ‘l’espionatge a ciutadans i representants polítics constitueix una agressió inacceptable als drets fonamentals’. Per això avisen que ‘les institucions de l’estat puguin passar per alt aquests fets sense prendre les mesures oportunes’ els obliga a ‘emprendre totes les actuacions a l’abast per impedir que aquestes pràctiques resultin impunes’.
Per denunciar l’espionatge mitjançant Pegasus, un programa que només poden comprar els governs, han contactat amb el relator especial de promoció i protecció del dret a llibertat d’expressió i opinió de l’ONU, David Kaye; la comissària pels Drets Humans al Consell d’Europa, Dunja Mijatović; i a la secretària general adjunta d’Amnistia Internacional, Julie Verhaar.
Un ex-treballador de NSO identifica Espanya com a client del programa d’espionatge
En el cas de la comissària Dunja Mijatović, el president l’adverteix que hauria pogut ser també espiada, ja que tots dos van mantenir una reunió a Estrasburg el 14 de maig del 2019, període en el qual es va produir l’atac. Per la seva banda, tant Kaye com Amnistia Internacional han denunciat diverses vegades l’ús abusiu i il·legal de Pegasus a diversos països com Mèxic, Marroc o Aràbia Saudí contra periodistes, activistes i polítics.
Torrent els emplaça a seguir de prop el cas i a emprendre les mesures que considerin apropiades per protegir els seus drets.