14.04.2017 - 02:00
El romaní té propietats desinfectants, la sàlvia és un blanquejador dental natural, la melissa relaxa i l’àrnica és bona per guarir cops i torcedures. Tots coneixem alguna propietat curativa de les herbes medicinals, un saber que havia estat cabdal abans de la introducció dels medicaments industrials. Un dels indrets on aquesta saviesa s’ha conservat millor és en els monestirs i, concretament, als de l’ordre Caputxina. Perquè la tradició caputxina, com a bona ordre mendicant, estava molt en contacte amb la gent i va ser capaç d’aplegar com ningú tota aquest coneixement popular.
Segurament per això és un frare Caputxí, fra Valentí Serra, una de les persones del país que més saben sobre herbes remeieres. És autor de diversos llibres sobre el tema i la seva darrera publicació és el llibret Tornar als remeis de sempre (Col·lecció Ermità). En aquesta obra transcriu i actualitza antigues receptes de la tradició remeiera dels frares caputxins. Hi ha elixirs, pocions, ungüents… remeis naturals de bona aplicació, poc agressius per l’organisme, i útils per curar malalties lleus de la vida quotidiana com ara refredats, febres, problemes de tensió, malalties de la pell o petites ferides.
El llibre té un vessant doble: per un costat és un compendi de saviesa popular que porta inclòs un extens glossari, una taula de mesures i manté les transcripcions originals de les receptes en català antic. I per l’altra és un manual pràctic que ens descriu les propietats i usos de cada planta. Amb un sistema d’indexació que tant permet buscar per la planta com per la dolença, descobrim que l’agàric és un bolet diürètic, que amb el suc lletós de la celidònia es poden cremar les berrugues o que el malví s’ha usat des de l’edat de pedra com a expectorant. També que la matricària tempera els dolors menstruals i el pericó és un potent antiinflamatori amb el qual s’elabora el popular ‘oli de cop’.