03.10.2019 - 17:00
|
Actualització: 03.10.2019 - 17:48
D’on venim? On som? Què és la condició humana? Quins són els desafiaments del futur? Aquestes són algunes de les preguntes que la programació del festival Temporada Alta pretén de respondre o, com a mínim, fer reflexionar als espectadors amb un centenar d’espectacles que es podran veure del 6 d’octubre al 9 de desembre a Girona, Salt i sis municipis més.
La voluntat del festival és d’acostar el teatre, la música, la dansa i el cinema als espectadors, i és per això que ha optat per obres que recuperen textos universals de Shakespeare, Rodoreda, Bertrana, Verdaguer, Pinter, Lorca i Zweig. Algunes d’aquestes obres també tracten la condició humana però des d’una perspectiva més contemporània com, ara la italiana Macbettu, O agora que demora, basada en l’Odissea per parlar de la immigració, i Iphigenia en Vallecas, que actualitza la Ifigènia a Àulida d’Eurípides i reflexiona sobre un sistema que deixa la joventut sense futur.
De fet, Macbettu serà una de les obres que inaugurarà el festival, juntament amb un altre text shakespearià, Measure for Measure, de la Royal Shakespeare Company. Aquesta doble funció serà l’11 d’octubre al Teatre Municipal de Girona i obrirà una programació d’espectacles amb vint-i-set propostes internacionals, vint-i-cinc produccions i coproduccions del festival, trenta obres de creació contemporània i cinquanta-sis de dramatúrgia catalana, un dels pilars del festival. Aquest diumenge, el primer espectacle del Temporada Alta serà un concert de celebració dels deu anys del grup musical infantil el Pot Petit.
La programació és eclèctica i pretén d’acostar les arts escèniques a tanta gent com sigui possible. Però el festival va més enllà per aconseguir aquest objectiu. Amb el projecte A Tempo, juntament amb la Fundació la Ciutat Invisible, es dóna l’oportunitat que durant el curs escolar els professors es coordinin amb diferents agents culturals per transformar l’aula a través de les arts, per exemple amb visites d’artistes a les escoles o assistència a assajos generals. A més, com a novetat s’ha creat el programa Artèria, per a promocionar el teatre entre la gent jove.
El festival també ha participat en la producció i la coproducció de moltes de les propostes de la programació. Una de les coproduccions més importants, feta juntament amb el TNC, és La mort i la primavera, de Joan Ollé, que duu a l’escenari la novel·la de Mercè Rodoreda. Entre les copoduccions, també hi destaca la nova proposta d’Àlex Rigola, en col·laboració amb Alba Pujol, Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres a cap dels viatgers; GRRRLS!!!, de Carlota Subirós, coproduïda amb el CCCB; i Livalone, coproduïda amb Fira Tàrrega.
Una altra de les propostes és CredoinunsolODIO, de Stefano Massini, dirigida per Rosa Maria Sardà, una lectura dramatitzada en record a Cristina Cervià sobre la vida quotidiana a la franja de Gaza. També destaca l’espectacle Love, un projecte d’Escenaris Especials coordinat per Clàudia Cedó, on persones en risc d’exclusió social reflexionen sobre l’amor. A més, també es faran els espectacles Decadència, de Steven Berkoff, i Noucents, el pianista de l’oceà, d’Alessandro Baricco, un recorregut per la música del segle XX.
Podeu consultar tota la programació del Temporada Alta
Pel que fa a la dansa, destaquen la proposta de Marta Carrasco, Jo, dona (A Lili Elbe), un homenatge a la primera dona transsexual que es va canviar de sexe; Red Room, de Sol Picó i Susanna Barranco, que combina dansa, teatre i cinema; i Trama, de Roser López Espinosa.
Un dels objectius del Temporada Alta és donar espai als dramaturgs catalans. Enguany, hi haurà espectacles amb textos de Marc Rosich, Marta Buchaca, Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Toni Gomila, Carla Torres, Daniela Feixas, Jordi Oriol, Lola Rosales, Berta Prieto, Daniel J. Meyer i Llàtzer Garcia entre més. A banda, com cada any, es farà el Torneig de Dramatúrgia Catalana, una de les propostes més esperades. S’hi enfrontaran autors consolidats i noves veus de la dramatúrgia catalana incloent els guanyadors de les darreres edicions del País Valencià i les Illes. La final del torneig es farà el 9 de desembre.