La insòlita maniobra de Marchena per a humiliar els presos polítics amb els indults

  • Jordi Cuixart hi respon: "Què s’han cregut? No acceptarem cap humiliació. Ho tornarem a fer!"

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
05.05.2021 - 12:48
Actualització: 06.05.2021 - 12:03

El Tribunal Suprem espanyol ja té tots els informes que preveu la llei per a fer el seu dictamen sobre les peticions d’indult dels presos polítics. I quan, nou mesos després de l’enviament de les peticions, finalment semblava que enllestiria el seu informe, el tribunal que els va condemnar, presidit per Manuel Marchena, ha sorprès avui amb un nou tràmit: ara demana als presos que expressin en el termini de cinc dies què en pensen, de les peticions d’indultar-los que li han arribat. Concretament, ho ha exposat en aquesta providència:

L’argument del tribunal és que, com que les peticions d’indult les fan “terceres persones i institucions”, els presoners haurien de dir-hi la seva i, fins i tot, fer-hi al·legacions si ho consideren oportú. Tots els juristes consultats per VilaWeb coincideixen a dir que és un tràmit estrany, poc usual, i que no és previst en la llei de l’indult espanyola. Aquesta llei té un article, el 25, que parla sobre l’informe que ha de fer el tribunal sentenciador sobre la conveniència de concedir un indult, que és una decisió que en darrera instància acaba prenent el govern espanyol. Aquest article diu, simplement, que el tribunal ha de tenir en compte, a l’hora de fer l’informe, “les proves o indicis del penediment [dels condemnats] que s’hagin observat”. En canvi, sí que fa explícita la necessitat de l’informe previ de la fiscalia i “de la part ofesa, si n’hi hagués”. I en aquest cas es va sentir ofesa l’advocacia de l’estat.

El Suprem sap que no hi ha penediment dels presos polítics, perquè són els arguments que va fer servir per a revocar-los el tercer grau. I perquè en la darrera sessió del judici, en el torn de la darrera paraula, tots els presos, un per un, van afirmar que allò que havien fet no era reprovable ni encara menys motiu de condemna penal. Les mateixes fonts consultades consideren que aquest tràmit sobrevingut cerca una humiliació afegida, car el tribunal sap que els presoners han declarat més d’una vegada que l’indult el podrien acceptar si el demanava algú altre (i així ha estat) i els el concedien, però que ells no es penedirien mai ni demanarien perdó pel Primer d’Octubre.

El primer pres polític a reaccionar ha estat Jordi Cuixart, que ha dit: “Què s’han cregut? No acceptarem cap humiliació. Ni penediment, ni indult. Ho hem dit al Suprem, al carrer i arreu del món: la defensa de la democràcia no admet xantatges. Ho tornarem a fer! Visca Catalunya lliure!”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor