S’ha mort el periodista Jaume Serrats, director de l’Avui entre el 1982 i el 1986

  • Com a director de l'Avui, Serrats va ser processat per apologia del terrorisme per haver publicat les esqueles d'un activista de Terra Lliure i d'un home assassinat després de ser vinculat erròniament amb ETA

VilaWeb
Serrats, al programa d'entrevistes de TV3 'Catalans', l'any 1984 (fotografia: Arxiu de TV3)
EFE / Redacció
19.08.2023 - 16:21
Actualització: 19.08.2023 - 19:24

El periodista Jaume Serrats i Ollé, director del diari Avui entre els anys 1982 i 1986, s’ha mort a Barcelona a causa d’un càncer, segons que ha informat aquest migdia el diari El Punt Avui.

Nascut a la capital del Principat el 1944, Serrats va arribar a la redacció del diari en substitució de Jordi Maluquer i amb la voluntat d’introduir-hi canvis i modernitzar el rotatiu. Format en dret, encara que periodista de vocació, va exercir com a professor de dret i de periodisme durant molts anys, principalment a la facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Va emprendre el camí professional al Correu Català i, més tard, va ser nomenat director de Catalunya Exprés, el diari creat per l’empresari Sebastià Auger el 1976. Uns anys més tard, el 1980, va ser nomenat director de Mundo Diario i, el 1982, va aterrar al diari Avui com a nou director.

“Se’l recorda com una persona molt treballadora que va introduir canvis a la redacció del diari que després van tenir continuïtat amb l’home que el va rellevar en la direcció, Josep Faulí. Els equilibris de Serrats amb el poder polític el van portar a viure situacions de tensió amb una part de la redacció”, publica el diari.

Com a director de l’Avui, Serrats va ser processat per l’audiència espanyola –juntament amb Ramon Perelló, aleshores director del diari Segre– per haver publicat les esqueles de Mikel Zabalza i l’activista de Terra Lliure Quim Sánchez, el primer en mans de les tortures de la Guàrdia Civil per una presumpta vinculació –errònia– amb ETA i el segon per haver manipulat explosius. Tant Serrats com Perelló van ser encausats per apologia del terrorisme i, finalment, van acabar essent multats per la publicació de les esqueles.

Més enllà de la premsa escrita, Jaume Serrats va treballar al sector audiovisual com a màxim responsable dels informatius de Catalunya Ràdio, entre el 1986 i el 1987, i en programes de TVE i TV3. També va dirigir la revista Cultura, editada pel govern català, i el 1987 va rebre el premi Gaziel.

Els anys noranta, Serrats va ser director general de Promoció Cultural de la Generalitat (1990-1996) i també va exercir com a directiu del centre territorial de TVE a Catalunya (1996-1998). Entre el 2000 i el 2008 va ser conseller i vice-president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any