El Servei Meteorològic de Catalunya i Mútua Terrassa estudiaran l’impacte del canvi climàtic en la salut de les persones

  • Es volen extreure indicadors científics per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb malalties cròniques prevalents

VilaWeb
Un moment de la presentació de l'acord (fotografia: Meteocat).
ACN
26.07.2023 - 14:36
Actualització: 26.07.2023 - 17:34

La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya han signat avui un conveni de col·laboració per a estudiar la incidència dels canvis en les condicions meteorològiques, arran del canvi climàtic, en la salut de les persones. L’objectiu de la iniciativa és extreure indicadors científics que permetin d’anticipar-se i incidir en la millora de la salut de les persones que presenten malalties cròniques prevalents. En el projecte hi participen dos centres universitaris de referència en aquest àmbit, la Rovira i Virgili i la Politècnica de Catalunya.

El Servei Meteorològic de Catalunya subministrarà a MútuaTerrassa totes les dades meteorològiques necessàries per a l’estudi, gràcies a la densa xarxa d’estacions meteorològiques –gairebé 200— que gestiona a Catalunya, i posarà al servei del projecte el coneixement en tractament de sèries i en validació i homogeneïtzació de dades.

Per assolir l’objectiu, el conveni contempla fer dos estudis. Un d’ells tindrà un enfocament retrospectiu, en el marc del qual s’analitzaran les dades sanitàries i climàtiques dels darrers quinze anys a l’àrea d’influència de MútuaTerrassa, emprant tècniques de Big Data i intel·ligència artificial. Aquest exercici permetrà de definir les persones i malalties més susceptibles al canvi climàtic, així com les circumstàncies meteorològiques amb major impacte en la salut. També es farà el càlcul dels algoritmes de relació entre les malalties cròniques i l’escenari climàtic.

En el segon estudi, s’acompanyaran grans grups de pacients de forma prospectiva i s’integrarà informació clínica, mediambiental i climàtica. D’aquesta manera, mitjançant l’aprenentatge previ i les noves informacions, es generarà una eina tecnològica que permetrà d’adaptar el sistema sanitari al canvi climàtic generant recomanacions anticipades per a pacients (podran rebre una atenció personalitzada i adequada al moment de l’any, les condicions meteorològiques i la seva pròpia patologia), professionals de la salut (disposaran d’informació en temps real en relació als pacients més vulnerables en funció de les condicions meteorològiques i la seva malaltia) i gestors de salut (comptaran amb informació objectiva i en temps real que permetrà dimensionar i gestionar els recursos de forma adient d’acord amb les circumstàncies meteorològiques).

A aquesta unió de coneixements i tecnologies que proporcionarà una resposta precoç i precisa, s’hi afegiran els estudis de biomarcadors a través de la metabolòmica i l’epigenètica amb la potencial elaboració de tecnologies diagnòstiques i de baix cost que permetran d’identificar i fer seguiment d’aquelles persones més susceptibles a les diferents circumstàncies climàtiques i mediambientals, adoptant estratègies de protecció d’aquestes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any