06.05.2022 - 14:32
|
Actualització: 06.05.2022 - 16:40
El govern català havia vist en les jornades del Cercle d’Economia l’escenari ideal perquè Pedro Sánchez no tingués més remei que reunir-se amb Pere Aragonès. Des de principi de setmana, la portaveu, Patrícia Plaja, havia repetit per activa i per passiva que la trobada era més necessària li va preguntar al president del govern espanyol si seria capaç d’acudir a Barcelona i anar-se’n de la ciutat sense donar cap explicació del Catalangate. Doncs al final sembla que sí que n’ha estat capaç.
L’ombra de Pegasus sobrevolava avui la gran catifa de la reconciliació i el diàleg que cada any estén el Cercle d’Economia, i la prova eren el centenar de periodistes que feien de testimoni visual en una barrera col·locada a cinc metres preparada per a rebre les autoritats. El nivell d’expectació era màxim, i es palpava en l’ambient. La Moncloa continua desmarcant-se de l’espionatge a dirigents independentistes, entre els quals Aragonès, mentre avui mitjans espanyols publiquen que el CNI posava en coneixement del govern totes les intervencions que feia. Per això Aragonès va exigir ahir responsabilitats a Sánchez i avui de bon matí li ha demanat que es desclassifiquin els arxius per saber qui va ordenar la vigilància contra ell.
Amb aquest panorama arribava la cita d’avui. Fonts de la Generalitat havien deixat clar amb anterioritat que qualsevol encaixada de mans i conversa informal, distaria molt d’una trobada formal, que és el que reclama Aragonès d’ençà que es va saber que ell és un dels investigats pel CNI. Sánchez ha arribat somrient. Després de saludar totes les autoritats, ha estat ell qui ha anat a buscar Aragonès. El president del Cercle, Javier Faus, i els ministres espanyols Miquel Iceta i Raquel Sánchez, el tinent de batlle a l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, i la delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, fins i tot s’han apartat moderadament per donar-los espai.
El president ha interpel·lat Sánchez amb un rostre seriós. “És urgent que parlem. Això és molt greu”. Segons Presidència, Sánchez s’ha limitat a dir que sí. Segons el govern espanyol, Sánchez li ha transmès la seva voluntat de “resoldre la situació” i s’han instat a concertar una reunió. La conversa ha durat dos minuts i mig, fins que ha arribat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. Aleshores, l’atmosfera ha canviat i tots han procedit a esmolar un somriure per a donar la millor benvinguda a la dirigent europea.
Aquí s’ha acabat tot. L’escàndol d’espionatge s’ha quedat a la porta de l’Hotel W. En la mateixa esplanada, uns minuts després, alguns dels afectats per l’espionatge del Catalangate s’han concentrat per protestar contra Sánchez. Però la queixa només ha ressonat pel passeig de Joan de Borbó. A dins, en l’acte de clausura de les jornades, tot s’ha desenvolupat amb absoluta normalitat i el Catalangate ni s’ha esmentat indirectament.
Sánchez, sabedor que tothom esperava que digués alguna cosa, s’ha limitat a fer una apel·lació al diàleg buida de contingut que ha durat dues frases: “Vull començar amb una declaració d’intencions, estimat president, expressant el meu respecte i admiració cap a Catalunya i la seva societat, i la meva ferma decisió de continuar avançant en el diàleg i negociació. No hi ha res més noble que construir convivència i construir societats sense fractures”. La resta del discurs, de gairebé mitja hora, l’ha centrat a aplaudir les mesures econòmiques del govern i elogiar la tasca de Von der Leyen, asseguda a primera fila al costat d’Aragonès. El president no ha volgut aplaudir el discurs.
Després de l’acte, cadascú se n’ha anat per la seva banda. Més enllà de la filtració del govern espanyol, el cert és que tres setmanes després d’haver-se destapat l’escàndol d’espionatge, Sánchez encara no ha donat explicacions a Aragonès. Les posicions entre la Generalitat i el govern espanyol continuen allunyades.